berlin
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΡΕΥΝΑ – IPK International: Σε φάση ανάκαμψης ο διεθνής Τουρισμός | Η Ελλάδα στους κερδισμένους | Μέχρι το 2024 ολική επαναφορά

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε πορεία ανάκαμψης έχει εισέλθει, ήδη, από το 2021 ο διεθνής τουρισμός, με προορισμούς της Μεσογείου, ανάμεσά τους η Ελλάδα, να καταγράφουν διψήφια αύξηση, πάνω από τον μέσο όρο. Ενώ το 2022, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που τροφοδοτείται από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμάται πως θα μπορούσε να σημειώσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα World Travel Monitor® της IPK International, εφέτος, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εξερχόμενα ταξίδια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 50%-60% των προ-πανδημικών επιπέδων και το αργότερο μέχρι το 2024, ο όγκος τους θα μπορούσε να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019.

Το 2021, παρά τα lockdowns και τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν παγκοσμίως, όπως προκύπτει στο World Travel Monitor®, το οποίο αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη έρευνα παγκοσμίως για τις τάσεις των εξερχόμενων ταξιδιών.

Η έντονη αύξηση των ταξιδιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους επέφερε την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, με διαφορετικούς, ωστόσο, ρυθμούς στους επιμέρους ταξιδιωτικούς τομείς. Τα εξερχόμενα ταξίδια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων σημείωσαν διψήφια αύξηση πέρυσι, σε αντίθεση με την Ασία όπου συνέχισαν να μειώνονται.

Όσον αφορά τα ταξίδια το 2022, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, τα τρέχοντα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την έντονη ζήτηση για διακοπές και ταξίδια τους επόμενους μήνες.

Θετικά τα στοιχεία για το 2021, με διαφοροποιήσεις ανά τον κόσμο

Σύμφωνα με το World Travel Monitor® του IPK, τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3% το 2021. Ωστόσο, ανά τον κόσμο οι τάσεις διέφεραν σημαντικά. Έτσι, στην Ευρώπη και στην Αμερική, τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 10% και 11%, αντίστοιχα, σε αντίθεση με την Ασία, όπου μειώθηκαν εκ νέου κατά περίπου 40%.

Συνολικά, το 2021, υπερκαλύφθηκαν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του τουρισμού που προκλήθηκαν από την πανδημία, ενώ ξεκίνησε να διαφαίνεται ανάκαμψη.

Το 2021, αύξηση σε ποσοστό 4% σημείωσαν τα ταξίδια διακοπών, ενώ τα λοιπά ιδιωτικά ταξίδια σημείωσαν αύξηση άνω του μέσου όρου (9%). Αντίθετα, το δεύτερο έτος της πανδημίας τα επαγγελματικά ταξίδια παρουσίασαν και πάλι μείωση (14%).

Το 2021, ο νούμερο ένα παράγοντας ανάπτυξης των ταξιδιών ήταν οι διακοπές στον ήλιο και την παραλία, οι οποίες αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 30%. Όλες οι άλλες αγορές διακοπών δεν έχουν δει ακόμη την… τύχη τους να αλλάζει και δεν μπόρεσαν να αναφέρουν θετικά αποτελέσματα. Αυτό ίσχυε και για τα ταξίδια πόλης.

Προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία κατέγραψαν διψήφια αύξηση, πάνω από το μέσο όρο, λόγω της έντονης διεθνούς ζήτησης για διακοπές στον ήλιο και την παραλία.

Ανοδικά διαμορφώθηκε τόσο η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού, όσο και το ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκαν.

Ψηφιοποιημένη η νέα εποχή στα ταξίδια

Αντίκτυπος της πανδημίας θεωρείται το γεγονός ότι, οι ταξιδιώτες επιθυμούν πιο ολοκληρωμένες και εύκολα διαθέσιμες πληροφορίες για τα ταξίδια και τις διακοπές, και μαζί με αυτό περισσότερη ψηφιοποίηση. Μια ειδική έρευνα της IPK σχετικά με την ψηφιοποίηση και τα ταξίδια διαπίστωσε ότι σχεδόν το 75% των ταξιδιωτών θεωρεί ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα κράτησης ξενοδοχείων, πτήσεων, εκδηλώσεων, καθώς και επισκέψεων σε εικονικά αξιοθέατα. Το ίδιο ισχύει και για την ολοκληρωμένη, διαδικτυακή παρουσία και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης προορισμών.

Photo by Andrea Piacquadio o Pexels

Η δυνατότητα χρήσης μιας εφαρμογής για την κράτηση εισιτηρίων, αξιοθέατων και μουσείων και η χρήση ψηφιακών μεθόδων πληρωμής είναι, επίσης, ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων των εξερχόμενων ταξιδιωτών.

Έντονο ενδιαφέρον για διεθνή ταξίδια το 2022

Οι τελευταίες έρευνες που διεξήγαγε η IPK σε όλο τον κόσμο δείχνουν ένα συνεχιζόμενο έντονο ενδιαφέρον (80%) για εξερχόμενα ταξίδια φέτος, παρά την παραλλαγή Omicron. Στην Ευρώπη, οι προθέσεις για εξερχόμενα ταξίδια παρέμειναν σταθερές, σχεδόν στο 90% των προ-πανδημικών επιπέδων, ενώ στην Αμερική έχουν φθάσει πλέον σχεδόν στο 75% και στην Ασία στο 66%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγορές προέλευσης με υψηλό δυναμικό για εξερχόμενα ταξίδια είναι κυρίως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες.

Σε όλο τον κόσμο, οι προτιμώμενοι προορισμοί φέτος είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία, ακολουθούμενες από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ στην τέταρτη και πέμπτη θέση.

Παρόλο που οι προορισμοί στην ίδια ήπειρο εξακολουθούν να είναι οι αγαπημένοι, τα υπερπόντια ταξίδια στην Ευρώπη έχουν ζήτηση κυρίως μεταξύ των Αμερικανών και των Ασιατών.

Οι διακοπές στον ήλιο παραμένουν δημοφιλείς – έντονο ενδιαφέρον για ταξίδια πόλης

Ενώ τα ταξίδια διακοπών εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, το ενδιαφέρον για επαγγελματικά ταξίδια τους επόμενους μήνες είναι επίσης σταθερό. Όσον αφορά τους τύπους διακοπών που σχεδιάζουν οι άνθρωποι, οι διακοπές στον ήλιο και την παραλία παραμένουν μακράν οι πιο δημοφιλείς και φέτος, ακολουθούμενες από τα ταξίδια στην πόλη (με ανοδική τάση), τα περιηγητικά ταξίδια και τις διακοπές κοντά στη φύση.

 IPK International

 

Tagged

1 σχόλιο στο “ΕΡΕΥΝΑ – IPK International: Σε φάση ανάκαμψης ο διεθνής Τουρισμός | Η Ελλάδα στους κερδισμένους | Μέχρι το 2024 ολική επαναφορά

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *