vassilikos evgenios

Ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από παρωχημένες και δυσλειτουργικές πλευρές

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

του Ευγένιου Βασιλικού (*)

Η πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν και συνεχίζει να είναι άκρως απογοητευτική.

Οι προσδοκίες για τον τομέα μας από το “άνοιγμα” των ξενοδοχείων τον μήνα Ιούνιο ήταν πολλές και πολύ αισιόδοξες, αν κρίνουμε από το πώς τελικά εξελίχθηκαν τα πράγματα στον διεθνή και στον ελληνικό χάρτη. Έτσι, παρά τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων covid -19 στην Ελλάδα και την έγκαιρη προετοιμασία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας μας σε ότι αφορά στην υγειονομική ασφάλεια και στα λεγόμενα “πρωτόκολλα”, η ζήτηση και οι κρατήσεις δεν εξελίχθηκαν θετικά, μια σειρά παραμέτρων λειτούργησαν αρνητικά, οι τουρίστες κινήθηκαν πολύ διστακτικά και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων και 12μηνης λειτουργίας, βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα σοβαρότατο δίλλημα: “Ανοικτό” ή “κλειστό ξενοδοχείο”;

Και οι δύο επιλογές ήταν και είναι καταστροφικές, καθώς όσα ξενοδοχεία έμειναν ή παραμένουν κλειστά αντιμετωπίζουν πληθος προβλημάτων που συσσωρεύονται και όσα άνοιξαν, βρέθηκαν και βρίσκονται αντιμέτωπα με έως και μονοψήφιες πληρότητες, ανίκανες να υποστηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων και την απασχόληση. Αυτά, αν και οι διαθέσιμες κλίνες στην Αθήνα αλλά και στους λοιπούς τουριστικούς προορισμούς, ήταν πολύ λιγότερες φέτος, λόγω των κλειστών ξενοδοχείων και η ζήτηση όπως ήταν λογικό, στράφηκε σε λιγότερες σε αριθμό μονάδες.

exaaaΠαράλληλα βεβαίως, η παραξενοδοχία ανθούσε και ανθεί.

Τα λοιπά καταλύματα εκτός ξενοδοχείων κινήθηκαν και κινούνται  χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς και ελέγχους ενισχύοντας τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού – που όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε.

Στα παραπάνω ας προσθέσουμε και τις απώλειες από την διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων,  την ματαίωση επαγγελματικών ταξιδιών κ.λπ.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε κλαδικό επίπεδο προσπαθούμε καθημερινά να βρισκόμαστε κοντά στο σημείο όπου διαμορφώνονται τα πράγματα, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Στο πρωτόγνωρο αυτό και δίσεκτο για τον Τουρισμό περιβάλλον, πολλά παραμένουν στάσιμα και “παγωμένα”, όπως και οι χρόνιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες της Αθήνας και της ελληνικής περιφέρειας, οι οποίες δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, προϋπήρχαν της επιδημίας. Πρόκειται για “παθολογίες” χρόνων που προφανώς αδυνατούμε να ξεπεράσουμε.

Οι τωρινές συνθήκες βεβαίως, μπορεί να αποτελέσουν μια χρυσή ευκαιρία για αναδιοργάνωση της Αττικής αλλά και όλης της χώρας για την “επόμενη ημέρα”.

Υπάρχουν “ισχυρά χαρτιά” των προορισμών που παραμένουν ακόμη αναξιοποίητα αλλά και νέα προϊόντα που μπορούν να αναπτυχθούν με άξονα την πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, τις θεματικές και ποιοτικές επιλογές.

Ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από παρωχημένες και δυσλειτουργικές πλευρές και συνήθειες του λεγόμενου “μαζικού μοντέλου”.

Σίγουρα, πολλά δεν θα είναι πλέον ίδια στο μέλλον, ζούμε εποχές καταλυτικές και οφείλουμε με προσεκτική και καθαρή ματιά να προσεγγίσουμε από σήμερα όσα αλλάζουν, περιφρουρώντας παράλληλα όσα πρέπει να διατηρηθούν.

(*) Ο κ. Ευγένιος Βασιλικός είναι COO και αντιπρόεδρος της Airotel Group of Hotels, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ.

ksd Ευγένιου Βασιλικού
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *