Ισχυρό πλεονέκτημα για τους Ρώσους «οι προσκυνηματικές περιηγήσεις» της ανατολικής Χαλκιδικής

ΦΟΡΕΙΣ

Οι προσκυνηματικές διαδρομές της ανατολικής Χαλκιδικής αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την ενίσχυση του ρωσικού τουρισμού στην περιοχή.
Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν, πριν και κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΜΙΤΤ (23 – 26.3.16) στελέχη και συνεργάτες του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, οι οποίοι προέβαλαν στη Μόσχα θεματικά τουριστικά προγράμματα, εστιασμένα κυρίως στις τοπικές προσκυνηματικές περιηγήσεις, στις καταγεγραμμένες πολιτιστικές διαδρομές της ανατολικής Χαλκιδικής, στον γαμήλιο τουρισμό, στον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και στις διακοπές αναψυχής.

Τόσο τα μεμονωμένα, όσο και τα πολυμορφικά πακέτα διακοπών αναμένεται να αποτελέσουν λόγο σύναψης νέων συνεργασιών και να ενισχύσουν την ήδη ισχυρή φήμη της προαθωνικής χερσονήσου στη ρωσική τουριστική αγορά, ιδιαίτερα φέmegali-panagia-2τος που συμπληρώνονται 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στην Αθωνική Πολιτεία.

Απόδειξη αυτής της διαπίστωσης αποτελεί η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Ρώσοι επαγγελματίες στη θεματική έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του Οργανισμού με τίτλο «Προσκυνηματικές Διαδρομές» , η οποία αποτελεί κωδικοποιημένη καταγραφή επιλεγμένων προσκυνηματικών μνημείων και θρησκευτικών διαδρομών από την Αρναία μέχρι το Αριστοτελικό Βουνό και τον Άθωνα. Η έκδοση παρουσιάσθηκε στη Ρωσία λίγες μόλις ημέρες μετά την πρώτη επιτυχημένη εμφάνισή της στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Η ίδια έκδοση προγραμματίζεται να παρουσιασθεί από τον Π.Ο.Τ. το καλοκαίρι του 2016 στην Αγία Πετρούπολη, κατά τη διάρκεια κορυφαίας πολιτιστικής εκδήλωσης, σχετιζόμενης με τους επετειακούς εορτασμούς και αναμένεται να προσελκύσει την «αφρόκρεμα» της ρωσικής τουριστικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής. Στη συνέχεια, Ρώσοι κλαδικοί επαγγελματίες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης θα επισκεφθούν την περιοχή, ακολουθώντας διαδρομές του ειδικού προσκυνηματικού πακέτου με τίτλο «ελάτε να σας ταξιδέψουμε στο Άγιον Όρος», το οποίο πραγματοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία από τις «Αγιορείτικες Γραμμές».

Ανάλογη ήταν όμως και η υποδοχή του προγράμματος των οινικών περιηγήσεων που οδηγεί τους οινοταξιδευτές από τους αμπελώνες της Αρναίας και τα τσιπουροκάζανα της Μ. Παναγίας στα παραδοσιακά οινοποιεία του Άθωνα, ενώ το πρόγραμμα με τίτλο «μοναστηριακά είδη και κόσμημα» καθώς και τα πακέτα γαμήλιων διακοπών, τα οποία προβλήθηκαν μέσω της ειδικής έκδοσης με τίτλο «Γάμος», απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο τρόπος παρουσίασης του θαλάσσιου τουριστικού προϊόντος της ανατολικής Χαλκιδικής μέσω της έντυπης και ηλεκτρονικής έκδοσης με τίτλο «Ιστιοπλοΐα, Καταδύσεις και Κρουαζιέρες» (http://issuu.com/catadvertising/docs/maa_sailing) κέντρισε για μία ακόμη φορά το ενδιαφέρον των Ρώσων, αφενός γιατί «δένεται» με τον παράπλου και τις εξορμήσεις προς το Άγιον Όρος και αφετέρου επειδή «δένει» φαινομενικά ετερόκλητες μορφές τουρισμού (όπως οι πολιτιστικές και οι θρησκευτικές αποδράσεις), με τις αμιγώς παραδοσιακές τουριστικές μορφές (όπως ο καλοκαιρινός και ο καταδυτικός τουρισμός).

Το μήνυμα ότι το 2016 θα είναι σαφώς καλύτερη χρονιά από την περυσινή, σε ό,τι αφορά τη σταδιακή επανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής αγοράς, έγινε ιδιαίτερα σαφές κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ΜΙΤΤ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του Ε.Ο.Τ., κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου: «για το 2016 υπάρχει το πλεονέκτημα κάποιων επιπλέον παραμέτρων που πρέπει να αξιοποιήσουμε, όπως το κλείσιμο προορισμών, που για τους Ρώσους τουρίστες αποτελούσαν βασική επιλογή (Τουρκία, Αίγυπτος), γεγονός που σημαίνει ανακατανομή της τουριστικής κίνησης. Σε αυτό θα βοηθήσει μια καλοσχεδιασμένη στρατηγική προβολής της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού, καθώς και η πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα λαμβάνει κάτι που άξιζε πάντα – την κύρια προσοχή των Ρώσων τουριστών ως πρώτη επιλογή. Όλα αυτά μας κάνουν να έχουμε υψηλές προσδοκίες ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία το 2016 θα αυξηθεί και θα φτάσουμε στα επίπεδα του 2013».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *