Photo by Florian Wehde on Unsplash
Photo by Florian Wehde on Unsplash

Η Ισπανία επαναφέρει τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η Ισπανία θα επαναφέρει τις υποχρεωτικές μάσκες σε εξωτερικούς χώρους λόγω της ξαφνικής αύξησης των μολύνσεων από κορονοϊό.

Ωστόσο, η χώρα δεν έχει ανακοινώσει άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι φημολογούνταν ότι θα επιβληθούν, ειδικά μετά από τους αυστηρότερους κανόνες εισόδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι Αυστρία και Γερμανία ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα για όλους όσοι αφικνούνται στις επικράτειές τους.

Από το Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου, η Αυστρία, η οποία ήταν μεταξύ των πρώτων που ανακοίνωσε εθνικό lockdown δύο εβδομάδων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αυστηροποίησε τους περιορισμούς εισόδου για ταξιδιώτες από τη Δανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η χώρα κατηγοριοποιεί πλέον και τις τέσσερις αυτές χώρες ως περιοχές παραλλαγής του ιού.

Η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, και σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες είναι πλέον υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Αυστρία για περίοδο δέκα ημερών, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

“Άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν λάβει κι την τρίτη αναμνηστική μπορούν να εισέλθουν στην Αυστρία με αρνητικό τεστ PCR (ισχύει 72 ώρες). Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται και οι έφηβοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για το Holiday Ninja Pass θα μπορούν να εισέλθουν με αρνητικό τεστ PCR (ισχύει 72 ώρες)”, εξηγεί η επίσημη αυστριακή ταξιδιωτική ιστοσελίδα.

Το Holiday Ninja Pass εκδίδεται σε εφήβους που γεννήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 2006 και μετά, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19, αλλά ταξιδεύουν στην Αυστρία συνοδευόμενοι από τους εμβολιασμένους γονείς τους. Αυτοί οι έφηβοι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR κατά την άφιξή τους στην Αυστρία και να υποβληθούν σε μία εξέταση πλευρικής ροής, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας από την είσοδό του στη χώρα, και να καταγράψουν τα αποτελέσματα στο Holiday Ninja Pass.

Με τη νέα απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, η λίστα της Αυστρίας με τις χώρες όπου έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων Omicron και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως περιοχές παραλλαγής του ιού, αποτελείται από τις εξής χώρες: Αγκόλα, Μποτσουάνα, Δανία, Εσβατίνι, Λεσότο, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ολλανδία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Από τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, η Αυστρία επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς εισόδου, σε σχέση με το προ-lockdown, υποχρεώνοντας τους ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR κατά την άφιξή τους στη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, υποχρεούνται να τεθούν σε καραντίνα μέχρι να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Η Γερμανία, με τη σειρά της, εισήγαγε επίσης αυστηρότερους κανόνες εισόδου για ταξιδιώτες από τις γειτονικές χώρες Γαλλία και Δανία, τις οποίες χαρακτήρισε ως “περιοχές υψηλού κινδύνου”. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει από τον ιό, πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες μετά την άφιξή τους. Η περίοδος καραντίνας μπορεί να λήξει στις πέντε ημέρες, στην περίπτωση που παρουσιάσουν αρνητικό τεστ Covid-19.

Νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την επιβολή διενέργειας τεστ πριν από την αναχώρηση και υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους. Μόνο Γερμανοί πολίτες και κάτοικοι με αρνητικό τεστ PCR θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Παρόμοιοι κανόνες ισχύουν και για τις υπόλοιπες περιοχές παραλλαγής του ιού – Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια και Νότια Αφρική.

Ακόμη, η Ολλανδία έχει εισαγάγει μια υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών για όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, αλλά αυτή μπορεί να μειωθεί μετά από ένα αρνητικό τεστ την πέμπτη ημέρα.

Αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και πιο πρόσφατα της Σουηδίας, έχουν εισαγάγει υποχρεωτικούς ελέγχους αφίξεων για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση της νέας, πιο επιθετικής παραλλαγής Omicron.

Η υποχρεωτική μάσκα στην Ισπανία έρχεται μετά από μια απότομη αύξηση του ποσοστού της λοίμωξης σε 695 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, τα οποία είναι υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τα ταξίδια σε πολλές χώρες με περισσότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *