spain barcelona
Photo by Ken Cheung on Unsplash

Ισπανία: Επανέναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων χωρίς επισκέπτες

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καθώς η Ισπανία χαλαρώνει τα μέτρα καραντίνας, τα ξενοδοχεία ανοίγουν ξανά υπό την τήρηση αυστηρών μέτρων υγιεινής και ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται τα ταξίδια μεταξύ επικρατειών και τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Η μισή Ισπανία έχει εισέλθει στο 1ο από τα 4 στάδια άρσης των αποκλεισμών, τα οποία θα εφαρμοστούν έως τον Ιούλιο. Οι ξενοδόχοι μπορούν να ανοίξουν τα καταλύματα τους, αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Τα καταστήματα εστίασης μπορούν και αυτά να ανοίξουν ξανά, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, περιοχές όπως η Μαδρίτη, η Μάλαγα, η Γρανάδα, η Βαρκελώνη και μέρη της Βαλένθια δεν έχουν λάβει την απαραίτητη έγκριση για να εισέλθουν στο 1ο στάδιο του σχεδίου της άρσης των περιορισμών.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών υγείας και ασφάλειας για κάθε τομέα του τουριστικού κλάδου με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας και της επιστροφής της εμπιστοσύνης των πελατών.

Για τα ξενοδοχεία αυτό σημαίνει συχνότεροι καθαρισμοί και απολυμάνσεις εντός της ημέρας από το προσωπικό, το οποίο θα φοράει προστατευτικό εξοπλισμό. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στην εμπειρία των επισκεπτών, όπως η κατάργηση του μπουφέ.

Ο Manuel Vegas από τον Ισπανικό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων (AEDH), αναφέρει:

“Θα αλλάξουμε όλες τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων με στόχο τη διασφάλιση της ελάχιστης επαφής. Οι κουζίνες θα μεταμορφωθούν με στόχο να μειωθεί η επαφή και θα απαιτούμε τις μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις από τους παρόχους υπηρεσιών”.

Αρκετά ξενοδοχεία εγκαθιστούν προστατευτικά πλέγματα μεταξύ των τραπεζιών και εφαρμόζουν κλιμακωτά ωράρια δείπνου, καθώς και την παροχή της υπηρεσίας δωματίου μέσω ανέπαφης παράδοσης από το προσωπικό, το οποίο θα φοράει μάσκες και γάντια.

Στα δωμάτια έχουν αφαιρεθεί περιττά αντικείμενα, όπως οι μηχανές καφέ, τα επιπλέον κλινοσκεπάσματα και τα αντικείμενα διακοσμητικού χαρακτήρα. Το πρωτόκολλο της κυβέρνησης προτείνει, επίσης, την αφαίρεση των χαλιών και των μίνι μπαρ. Όταν επιτραπεί το άνοιγμα των κοινόχρηστων χώρων, όπως οι πισίνες και τα γυμναστήρια, αυτοί θα λειτουργήσουν υπό την τήρηση αυστηρών μέτρων καθαρισμού, απολύμανσης και κοινωνικής απόστασης.

Επιπλέον, ενθαρρύνεται η χρήση πιστωτικών καρτών για ανέπαφες πληρωμές και η ανέπαφη τεχνολογία θα εφαρμόζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Μέχρι την άρση της καραντίνας ο AEDH προχωρά στην εφαρμογή ενός project ψηφιοποίησης των ξενοδοχείων.

Ο ιδρυτής των ξενοδοχείων Room Mates, Kike Sarasola, αναφέρει ότι στα ξενοδοχεία της αλυσίδας θα τοποθετηθούν πλέγματα με μία “στυλιστική πινελιά” και ότι τα αυστηρά μέτρα στους κοινόχρηστους χώρους θα αντισταθμιστούν με ειδικές παροχές στα δωμάτια με στόχο οι επισκέπτες να αισθάνονται ως “βασιλιάδες και βασίλισσες”. Η Room Mates έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας, καθώς παραχώρησε δωρεάν13 ξενοδοχεία προς τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας αλλά και σε ηλικιωμένους από την αρχή της κρίσης.

Από την άλλη ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος  της Συμμαχίας για την Αριστεία στον Τουρισμό (Exceltur), José Luis Zoreda, διερωτάται ποιος θα θέλει να μείνει στα ξενοδοχεία και να νιώθει περιορισμένος καθώς θα ακολουθεί τα αυστηρά αυτά μέτρα.

Η κατάσταση στα παραθαλάσσια θέρετρα και στις παραλίες θα αλλάξει ραγδαία ύστερα από τον Κορωνοϊό. Τα  Senator Hotels and Resorts, τα οποία έχουν ισχυρή παρουσία στην Ισπανία, επιδιώκουν να διασφαλίσουν την αποφυγή κάθε είδους φυσικής επαφής, θα εξετάζουν την απόσταση μεταξύ των ξαπλώστρων και θα τις απολυμαίνουν μετά από κάθε χρήση.

Τα καλοκαιρινά πλήθη που φτάνουν έως και τις 40000 δε θα επισκέπτονται τις παραλίες του Benidorm στην Ισπανία. Για να γίνει σωστή διαχείριση της εφαρμογής των μέτρων απόστασης στις μεγάλες παραλίες, αυτές θα διαχωρισοτύν σε τμήματα, και η πρόσβαση θα ελέγχεται μέσω κωδικών QR για την κράτηση χώρου (όπως στη Βαλένθια) και την καταγραφή μέσω τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρων (όπως επιδιώκεται να γίνει στο Vélez στη Μάλαγα).

Τα μικρά ξενοδοχεία αναμένεται να έχουν καλύτερη απόδοση από τα μεγάλα, και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε φυσικές και μη πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ισπανίας, όπως αναφέρει σε έρευνα το 87% των Ισπανών σχετικά με τις διακοπές τους με το πέρας της πανδημίας.

Λόγω της αβεβαιότητας προβλέπεται ότι 30% των ξενοδοχείων δε θα ανοίξει κατά το καλοκαίρι ή μέχρι να καταγραφεί ζήτηση. Τα ξενοδοχεία διακοπών, που θα ανοίξουν, θα επεκτείνουν τη σεζόν έως και το Νοέμβριο του 2020, εάν τα καταφέρουν.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *