©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ισπανία κυριαρχεί στις προτιμήσεις των Γερμανών για εφέτος το Καλοκαίρι | Κρατήσεις 1,9 δισ € τον Φεβρουάριο | Ελλάδα και Τουρκία ακολουθούν με μεγάλη διαφορά

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Πρώτη και με διαφορά βρίσκεται η Ισπανία στις επιλογές των Γερμανών ταξιδιωτών για τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως προκύπτει με βάση τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, προσελκύοντας μεγαλύτερο αριθμό κρατήσεων από εκείνον που προσέλκυσαν συγκεντρωτικά η Ελλάδα και η Τουρκία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Travel Data & Analytics (TDA) στη γερμανική αγορά, η παραδοσιακά υψηλή περίοδος των κρατήσεων διακοπών του Ιανουαρίου εφέτος μετατοπίστηκε στον Φεβρουάριο, φθάνοντας στην κορύφωσή της στα μέσα του μήνα.

Συνολικά, τον Φεβρουάριο του 2022 έγιναν κρατήσεις διακοπών συνολικής αξίας σχεδόν 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ταξιδιωτικά γραφεία και  διαδικτυακές ταξιδιωτικές πύλες, αριθμός αυξημένος κατά 24%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και 13%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019.

Ως αποτέλεσμα του ισχυρού όγκου κρατήσεων, τα ισοζύγια της τρέχουσας χειμερινής και της επερχόμενης θερινής περιόδου εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένα: το έλλειμμα της χειμερινής περιόδου 2021/22 μειώνεται κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες σε -39% τώρα, ενώ, το έλλειμμα της θερινής περιόδου 2022 υποχωρεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε -38%.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, ο όγκος κρατήσεων για διακοπές το Μάρτιο και την πασχαλινή περίοδο του Απριλίου, παρουσίασε απότομη αύξηση με το ένα τέταρτο των μηνιαίων εσόδων να αποδίδεται σε αυτούς τους ταξιδιωτικούς μήνες.

Οι επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές του 2022 κυριαρχούν στο ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα του μηνιαίου τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο σημερινός όγκος των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, καθώς το 75% του κύκλου εργασιών αφορά μεσογειακούς προορισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικότεροι καλοκαιρινοί προορισμοί για τους Γερμανούς παραθεριστές πλησιάζουν τα προ-πανδημικά επίπεδα: η Ελλάδα, για παράδειγμα, παρουσιάζει μόνο μια συγκριτικά μικρή διαφορά της τάξης του 16% έως το καλοκαίρι του 2019. Ενώ, οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, όπως οι Μαλδίβες και η Δομινικανή Δημοκρατία έχουν ήδη καταφέρει να καλύψουν την προηγούμενη δυναμική τους, όπως αναφέρεται στην έρευνα.

Σε άνοδο οι διαδικτυακές κρατήσεις

Μια τάση στις κρατήσεις σχετίζεται με το γεγονός ότι όλο και περισσότερες κρατήσεις γίνονται μέσω διαδικτύου. Τον Φεβρουάριο, το ένα τρίτο του συνόλου των κρατήσεων για καλοκαιρινές διακοπές αντιστοιχεί στις διαδικτυακές ταξιδιωτικές πύλες των tour operators και των OTAs, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019. Αθροιστικά, επίσης, η επερχόμενη θερινή περίοδος παρουσιάζει ήδη θετικό ισοζύγιο στις ηλεκτρονικές πωλήσεις (+8%).

Από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις πακέτων διακοπών εμφάνισαν αυξητικές τάσεις για να κορυφωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι νέες κρατήσεις μειώθηκαν έως και 30%, όμως, ο εβδομαδιαίος όγκος των νέων κρατήσεων εξακολουθεί να υπερβαίνει τα επίπεδα του 2019. Ως εκ τούτου, επισημαίνει η TDA, το σωρευτικό καλοκαιρινό -38% στο τρέχον επίπεδο κρατήσεων αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο βαθμός στον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την καλή διάθεση για διακοπές δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.

Tagged

1 σχόλιο στο “Η Ισπανία κυριαρχεί στις προτιμήσεις των Γερμανών για εφέτος το Καλοκαίρι | Κρατήσεις 1,9 δισ € τον Φεβρουάριο | Ελλάδα και Τουρκία ακολουθούν με μεγάλη διαφορά

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *