spain
Photo by Claudiu Danaila on Unsplash

Ισπανία: Σημαντική άνοδος στις διανυκτερεύσεις των πολυτελών ξενοδοχείων για το 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 2019 τα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ισπανία κατέγραψαν 22.9 εκατ. διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας άνοδο 8.2%, σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της μεσιτικής εταιρίας BNP Paribas.

Το 2020 αναμένεται να ανοίξουν 10 5άστερα και ανώτερης ποιότητας ξενοδοχεία, τα οποία θα διαθέτουν περισσότερα από 1000 δωμάτια.

Το 2019 οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα αυξήθηκαν ανήλθαν στα 1.6 δισεκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 1.6%. Το 85% του ποσού αυτού (1.3 δισεκατ. ευρώ) χρησιμοποιήθηκε για 40 ιδιοκτησίες και το υπόλοιπο 15% χρησιμοποιήθηκε για την αγορά 16 ξενοδοχείων με το ποσό να ανέρχεται στα 243 εκατ. ευρώ.

Το 26% των επενδύσεων στα ισπανικά ξενοδοχεία εντοπίζεται στη Μαδρίτη

Δύο είναι οι σημαντικές συμφωνίες που λαμβάνουν χώρα στην Ισπανία. Αρχικά, η αγορά του Socimi Millenium’s  από το ξενοδοχείο Marriott W στην πλατεία Canalejas με τη συναλλαγή να ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, η εξαγορά του ξενοδοχείου Alofth από το Henderson Park, το οποίο είναι ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Ιούνιο.

Η Μαδρίτη καθίσταται σημαντική περιοχή τόσο για τις εθνικές όσο για τις παγκόσμιες ξενοδοχειακές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να “αναζωπυρωθεί” το ενδιαφέρον για το κέντρο της πόλης. Ως εκ τούτου, το 26% των ξενοδοχειακών επενδύσεων επικεντρώθηκε στην Ισπανική πρωτεύουσα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ.

3 από τις 10 συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη προσέθεσαν το 40% του ποσού που επενδύθηκε στην πόλη. Σύμφωνα με τη μελέτη του BNP Paribas, η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη ακμαίου επενδυτικού ενδιαφέροντος στα ξενοδοχεία της αστικής αγοράς υψηλής κατηγορίας και χαμηλής εποχικότητας.

Αύξηση των διανυκτερεύσεων από το 2011

Το προηγούμενο έτος, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 0.9% με τα έσοδα να ανέρχονται στα 343 εκατ. ευρώ. Η μελέτη επισημαίνει ότι από το 2018 η “ψαλίδα” μεταξύ εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης αρχίζει και κλείνει με τις παγκόσμιες διανυκτερεύσεις να κινούνται σε ποσοστό 65.2% των συνολικών κρατήσεων.

Η Ανδαλουσία ήταν ο κύριος προορισμός για τους Ισπανούς τουρίστες καταγράφοντας το 21.3% των συνολικών κρατήσεων με αύξηση κατά 4.5% από το 2018.

Για τους τουρίστες από άλλες χώρες ο πιο δημοφιλής προορισμός ήταν τα Κανάρια Νησιά, τα οποία κινήθηκαν στο 26% της συνολικής ζήτησης σημειώνοντας μείωση κατά 4.2% από το 2018.

Η μέση πληρότητα κινήθηκε στο 65.9% με οριακή αύξηση 0.9% από το 2018. Οι κλασικοί προορισμοί διακοπών, όπως η Μάλαγα, η Las Palmas, και η Τενερίφη σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας με 71.6%, 78.9% και 80.3% αντίστοιχα. Τους προορισμούς αυτούς ακολουθούν οι αστικές περιοχές, όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη με το ποσοστό πληρότητας να αγγίζει το 70%.

Η αύξηση στην πληρότητα και τη μέση ημερήσια τιμή (Average Daily Rate) ενίσχυσε τα ετήσια έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) για το 2019 με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση κατά 4.9% και την τιμή να κινείται στα 59 ευρώ.

Είσοδος σε μια νέα περίοδο “ωριμότητας”

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα, πως ο κλάδος εισέρχεται σε μια περίοδο ωριμότητας, η οποία σηματοδοτήθηκε λόγω της ταχείας ανάπτυξης από το 2014. Οι προβλέψεις για την αύξηση του τουριστικού ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 κινείται στο 2%. Οι ισχυρές αγορές με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται αστικές περιοχές ή προορισμούς διακοπών, θα συνεχίσουν να αποδίδουν θετικά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *