Photo by Pixabay on Pexels

Η ισπανική Βαλένθια, η πιο “υγιής” πόλη στον κόσμο | Στην Ιαπωνία τα “ηνία” από πλευράς χωρών

ΜΕΛΕΤΕΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Βαλένθια, “στέφθηκε” ως η πιο “υγιής” πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του Money.co.uk., η οποία αξιολογεί την προτεραιότητα που δίνουν οι πόλεις στην υγεία των ντόπιων και των επισκεπτών της, μέσω μιας σειράς παραγόντων. Ενώ, όσον αφορά τις χώρες, η Ιαπωνία κέρδισε τον τίτλο της πιο υγιούς χώρας στον κόσμο για να ζει κανείς.

Αναλύοντας τι συμβάλλει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, λήφθηκαν υπόψη επτά διακριτοί τομείς κατά τη διάρκεια της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων παχυσαρκίας, του προσδόκιμου ζωής, των επιπέδων ρύπανσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της ασφάλειας, του ποσοστού εγκληματικότητας και των ωρών ηλιακού φωτός.

Η φετινή μελέτη εξετάζει επίσης άλλες πτυχές, όπως είναι ο αριθμός των τουαλετών ανά 100.000 κατοίκους, οι δαπάνες για την υγεία, το ποσοστό του πληθυσμού με πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.

Το φως της Βαλένθια

Δεν είναι μόνο μια δημοφιλής τοπική έκφραση που αναφέρεται στον ήλιο και το κλίμα της Βαλένθια, η πόλη συγκεντρώνει 2.696 ώρες ηλιακού φωτός ετησίως, με μέση θερμοκρασία τους 19 βαθμούς κελσίου. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε στρέμματα πάρκων και μίλια παραλιών, κάνουν την πόλη έναν διαχρονικό προορισμό, κατάλληλο κάθε εποχή.

Βιώσιμη γαστρονομία και εποχιακά προϊόντα

Λίγες πόλεις στον κόσμο έχουν πρόσβαση σε μια τέτοια ποικιλία πλούσιων και φυσικών πόρων από τους οποίους επωφελούνται οι ντόπιοι, οι αγορές και τα εστιατόρια. Στην ξηρά, η Βαλένθια περιβάλλεται από μίλια οπωρώνων που καλλιεργούν γηγενή προϊόντα, όπως ρύζι από το L’Albufera και ντομάτες από το El Perelló, εκτός από πορτοκάλια, λωτούς ή χαρούπια. Από τη θάλασσα, η Μεσόγειος φέρνει καθημερινά μεγάλη ποικιλία ψαριών στην ψαραγορά της πόλης. Επιπλέον, το 2022 η Βαλένθια θα φιλοξενήσει τη συνάντηση του οδηγού Michelin Ισπανία και Πορτογαλία, σε αναγνώριση της κουζίνας της πόλης και της αριστείας του προϊόντος της.

Χαμηλά ποσοστά ρύπανσης

Λόγω της εγγύτητας της Βαλένθια με την ακτή, η μεσογειακή θαλάσσια αύρα βοηθά στον φυσικό καθαρισμό του αέρα της πόλης, διατηρώντας τα επίπεδα ρύπανσης πολύ κάτω από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Στο κέντρο της πόλης, πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, συμπεριλαμβανομένων των Parque de Cabecera, Parque Central, Jardines del Real και Jardín del Turia είναι μερικές μόνο από τις περιοχές όπου η φύση είναι σε αφθονία. Επιπλέον, πρόσφατα έργα όπως η μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα και νερού της Βαλένθια και η ανακήρυξη της Βαλένθια ως ευρωπαϊκής, “έξυπνης’ πόλης για το 2022, επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαύσουν μια πιο βιώσιμη και υγιεινή ταξιδιωτική εμπειρία.

Εξαιρετική φροντίδα υγείας

Η Βαλένθια διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό ειδικών υγειονομικής περίθαλψης του κλάδου που εργάζονται σε κέντρα εξοπλισμένα με μερικά από τα πιο προηγμένα όργανα και τεχνολογία στον τομέα. Είναι πολύ μπροστά στον τομέα της Ογκολογίας, ενώ, η πόλη αναμένει αυτήν τη στιγμή τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Valenciano de Oncología (IVO), που για δύο χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 50 καλύτερα κέντρα καρκίνου στον κόσμο.

Μεγάλο προσδόκιμο ζωής

Η μελέτη δείχνει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός Βαλένθια είναι 83,5 χρόνια. Ο ήρεμος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, τα χαμηλά επίπεδα ρύπανσης και το ποσοστό εγκληματικότητας, καθιστούν την ποιότητα ζωής ιδανική για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Περπάτημα και ποιοτικό φαγητό αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία

Λίγοι άνθρωποι έχουν το δικό τους αυτοκίνητο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, με αποτέλεσμα τα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης να είναι χαμηλά. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες συγκοινωνίες… δουλεύουν ρολόι. Η ιαπωνική στάση στο φαγητό είναι πολύ διαφορετική από τη δυτική, με πολύ μικρότερες μερίδες και πιάτα πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς και με αυξημένο σεβασμό για την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού, μια μεγάλη αντίθεση με την κουλτούρα του φαστ φουντ των δυτικών χωρών.

Το περπάτημα είναι επίσης ένας πρωταρχικός τρόπος μετακίνησης στην Ιαπωνία, που σημαίνει ότι οι κάτοικοί της παραμένουν σε φόρμα και υγιείς, ασκούμενοι καθημερινά, που αποδεικνύεται από το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό παχυσαρκίας της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε μόλις 3,6%.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία είναι το υψηλότερο στον κόσμο ως αποτέλεσμα του υγιεινού τρόπου ζωής που μοιράζεται η πλειοψηφία του πληθυσμού της -στην πραγματικότητα, ο γηραιότερος επαληθευμένος άνδρας ήταν από την Ιαπωνία και ο γηραιότερος εν ζωή σήμερα είναι ο Kane Tanaka, επίσης, Ιάπωνας, 119 ετών.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *