spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

Στα επίπεδα του 2019 ο ισπανικός Τουρισμός: Ολικό “comeback” από Ευρώπη | Στο 80% του 2019 από Αμερική

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Την ολική επιστροφή του ισπανικού τουρισμού στα επίπεδα του 2019, πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, σηματοδοτεί η φετινή τουριστική περίοδος.
Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα της ForwardKeys για λογαριασμό του ισπανικού υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ισπανία ανέρχονται στο 90% των προ-πανδημικών επιπέδων του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις για ταξίδια στην Ισπανία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν “ένα καλοκαίρι όπως πριν από την πανδημία”, με τη χώρα να έχει ανακτήσει εννέα στις δέκα διεθνείς κρατήσεις που έγιναν το 2019.

“Η επιθυμία για ταξίδια στην Ισπανία αυτό το καλοκαίρι παραμένει αμετάβλητη, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του τουριστικού μοντέλου της χώρας μας, ακόμη και στο σημερινό πλαίσιο της αύξησης του κόστους”, σχολίασε ο υφυπουργός Τουρισμού, Fernando Valdés, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας. Και πρόσθεσε: “Η προσήλωση των ντόπιων τουριστών, για άλλη μια φορά, στους εγχώριους προορισμούς, σε συνδυασμό με την επιστροφή των διεθνών επισκεπτών, σημαίνει ότι φέτος θα δούμε ένα καλοκαίρι όπως πριν από την πανδημία”.

Το καλοκαίρι του 2022, τα ισπανικά νησιά καταγράφουν αριθμό ρεκόρ επισκεπτών.

Ο εσωτερικός τουρισμός, η μεγαλύτερη τάση

Αυτό το καλοκαίρι, οι Ισπανοί τουρίστες θα συνεχίσουν να επιλέγουν τις διακοπές στη χώρα τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys, οι κρατήσεις εσωτερικών πτήσεων είναι 3% πάνω από τις τιμές του 2019, με τα νησιά να είναι οι πιο περιζήτητοι προορισμοί.

Οι προορισμοί που αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, είναι η Φουερτεβεντούρα, με τον όγκο των κρατήσεων να είναι 39% μεγαλύτερος από το 2019, η Ίμπιζα (+33%), το Λανζαρότε (+31%), η Σάντα Κρουζ ντε λα Πάλμα (+22%) και η Μάλαγα (+16%).

Η Καταλονία, επίσης, στο σύνολό της, ξεπερνά τις κρατήσεις πριν από την πανδημία, με 9% περισσότερα αγορασμένα εισιτήρια από το 2019.

International air capacity to Spain approached pre-pandemic levels

Οι διεθνείς αγορές

Αναμφίβολα η σημαντικότερη τάση για τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ισπανία είναι η επιστροφή των διεθνών τουριστών, με τις κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα να ανακάμπτουν κατά 89%, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.

“Η Ισπανία αναμένει να ανακτήσει πρακτικά το σύνολο της διεθνούς αγοράς της αυτό το καλοκαίρι”, δήλωσε ο Juan A Gómez García, επικεφαλής του τμήματος Market Intelligence της ForwardKeys. “Ελλείψει της επανενεργοποίησης των αγορών μεγάλων αποστάσεων, όπως η Ασία, που εξακολουθούν να βρίσκονται 70% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, οι αφίξεις από την υπόλοιπη Ευρώπη θα ξεπεράσουν το 95%, ενώ οι αμερικανικές αγορές θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν, φτάνοντας το 80% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις σημαντικότερες αγορές προέλευσης θα αυξηθούν σημαντικά, στέλνοντας περισσότερους τουρίστες από ό,τι το καλοκαίρι πριν από την πανδημία, παρά τον πληθωρισμό, ο οποίος συνεχίζει να αντισταθμίζεται από τη σημαντική ανερχόμενη ζήτηση για ταξίδια”, πρόσθεσε ο κ. García.

Οι κρατήσεις από τις δύο κύριες εισερχόμενες αγορές της Ισπανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, υπερβαίνουν τα επίπεδα του 2019, με το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 5%, τη δε Γερμανία κατά 22%.

Ωστόσο, είναι οι σκανδιναβικές χώρες που παρουσιάζουν την υψηλότερη αύξηση, σε σύγκριση το 2019: +79% για τη Σουηδία, +46% για τη Δανία και +33% για τη Νορβηγία.

Οι κρατήσεις υπερβαίνουν επίσης τα προ-πανδημικά επίπεδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε σύγκριση με το 2019, τα ταξίδια προς την Ισπανία είναι αυξημένα κατά 9% από το Μεξικό και κατά 6% από την Κολομβία. Τα εκδοθέντα εισιτήρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν τα νούμερα του 2019, με ποσοστό ανάκτησης 96%.

Noric markets lead demand in travel to Spain in the summer period

Δημοφιλείς προορισμοί για τους ξένους επισκέπτες

Ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους διεθνείς τουρίστες στην Ισπανία είναι οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ForwardKeys, πρόκειται να έχουν ένα καλοκαίρι ρεκόρ. Ο αριθμός των εκδοθέντων εισιτηρίων για διεθνείς πτήσεις προς το αρχιπέλαγος της Μεσογείου είναι ήδη κατά 10% υψηλότερος από ό,τι το 2019. Στην περίπτωση της Ίμπιζα, το ποσοστό αυτό φτάνει το 14% και για την Πάλμα ντε Μαγιόρκα το 9%.

Η Βαλένθια και η Ανδαλουσία προσεγγίζουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, με ποσοστά ανάκτησης των κρατήσεων 96% και 95%, αντίστοιχα. Η Μάλαγα από την άλλη εμφανίζει ανάκαμψη 98% ανάκαμψη, ενώ τόσο η Σεβίλλη, όσο και η Βαλένθια βρίσκονται στο 96% των επιπέδων του 2019.

Τα ποσοστά ανάκτησης για τη Μαδρίτη και τη Χώρα των Βάσκων κυμαίνονται γύρω στον εθνικό μέσο όρο, στο 87% και 85%, αντίστοιχα.

 

International arrivals to the Balearics exceed 2019 travel levels

Το προφίλ των ταξιδιωτών

Η πλειονότητα των διεθνών τουριστών που επιλέγουν την Ισπανία ως προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα προέρχεται από την Ευρώπη, όπως συνέβαινε και πριν από την πανδημία. Οι τουρίστες που δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ισπανία σε σχέση με το 2019 είναι οι πιο εύποροι ταξιδιώτες, με 25% περισσότερες κρατήσεις για ταξίδια σε premium θέσεις, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Οι κρατήσεις για οικογένειες και μικρές ομάδες (4 έως 9 άτομα) που ταξιδεύουν μαζί αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους κατά 2%, σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι κρατήσεις για μεσοπρόθεσμες διαμονές (4 έως 8 διανυκτερεύσεις) αυξάνονται κατά 3%.

 

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Στα επίπεδα του 2019 ο ισπανικός Τουρισμός: Ολικό “comeback” από Ευρώπη | Στο 80% του 2019 από Αμερική

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *