Photo by Dave Williams on Pexels

Ισπανικός Τουρισμός: Σε νέα ύψη διανυκτερεύσεις και τιμές

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με τις ξενοδοχειακές διανυκτερεύσεις να “εκτινάσσονται” τον Απρίλιο και τις τιμές να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών, ο τουρισμός στην Ισπανία δείχνει να επανέρχεται στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Ο τουρισμός εδραίωσε την ανάκαμψή του τον Απρίλιο, εν μέσω της εβδομάδας του Πάσχα, μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία αυξήθηκε σε 25,1 εκατομμύρια τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 507%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, όταν είχαν πραγματοποιηθεί 4,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Ο αριθμός αυτός είναι κοντά στα 26,80 εκατομμύρια του Απριλίου 2019, πριν από την επιδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της χώρας.

Ο υψηλός πληθωρισμός που πλήττει την οικονομία στο σύνολό της μετακυλίεται στα επιτόκια με αυξανόμενη δύναμη, με ετήσια αύξηση του δείκτη ξενοδοχειακών τιμών κατά 29,5% τον τέταρτο μήνα του έτους, το υψηλότερο ποσοστό από το  2001 που ξεκίνησε η συγκεκριμένη μέτρηση. Η Ανδαλουσία (43,0%) και η Μαδρίτη (42,9%) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων.

Τα στοιχεία δίνουν μια συνολική εικόνα ανάκαμψης, με τον τομέα να βρίσκεται σε σταθερή πορεία βελτίωσης, παρά τους φόβους για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την κλιμάκωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, ιδίως ενόψει της θερινής περιόδου. Όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων στο πορτοφόλι των τουριστών, αλλά και λόγω του αυξανόμενου κόστους για τη βιομηχανία.

Μετά από ένα έτος μείωσης των τιμών λόγω της πανδημίας, οι αυξήσεις των τιμών άρχισαν το καλοκαίρι του 2021 και επιταχύνθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μετά, παράλληλα με την έναρξη της πληθωριστικής κλιμάκωσης. Η άνοδος τον Απρίλιο είναι σχεδόν 50 μονάδες υψηλότερη από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2021 και επτά μονάδες υψηλότερη από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.

“Τα στοιχεία είναι θετικά, καθώς δείχνουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και ζήτηση”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων (CEHAT), Jorge Marichal. Ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα κλείσει το έτος τουλάχιστον στα επίπεδα του 2015 και κοντά στο ρεκόρ του 2019. “Παρόλο που το κόστος είναι στα ύψη, πρέπει να είμαστε θετικοί”, πρόσθεσε. Αυτή τη φορά δεν προσδιόρισε ποσοτικά την αύξηση του κόστους, αν και τον Μάρτιο ανέφερε ότι είχε αυξηθεί κατά περίπου 20%.

Όσον αφορά την πληρότητα, τον Απρίλιο καλύφθηκε το 55,9% των προσφερόμενων θέσεων, με ετήσια αύξηση 164,4%. Το INE επισημαίνει ότι “καθώς το 2021 το Πάσχα διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου και το 2022 τον Απρίλιο, είναι σκόπιμο να αναλύσουμε τη συνολική περίοδο Μαρτίου-Απριλίου”. Η ανάλυση του διμήνου παρουσιάζει αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 453,4% ,σε σύγκριση με την ίδια δίμηνη περίοδο του 2021 (οι διανυκτερεύσεις από κατοίκους αυξήθηκαν κατά 218,9% και από μη κατοίκους κατά 1.007,9%). Η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε επίσης τον Απρίλιο κατά 37,1% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, και ανήλθε σε 2,9 διανυκτερεύσεις ανά ταξιδιώτη.

Βρετανοί και Γερμανοί στην κορυφή

Οι αυτόνομες κοινότητες με τις περισσότερες επισκέψεις τον περασμένο μήνα ήταν η Ανδαλουσία, η Καταλονία και η Κοινότητα της Βαλένθια. Εν τω μεταξύ, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία αντιπροσώπευαν το 23,3% και το 19,0%, αντίστοιχα, του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι ταξιδιώτες από τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Ιταλία, με 10%, 5% και 4% του συνόλου, αντίστοιχα.

Ένα στοιχείο δείχνει βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων: τα ξενοδοχεία χρέωσαν 96,3 ευρώ κατά μέσο όρο ανά κατειλημμένο δωμάτιο, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 36,3%. Μετά από ένα έτος σχεδόν πλήρους στασιμότητας το 2020, ο τομέας άρχισε να ανακάμπτει το 2021, αλλά τους πρώτους πέντε μήνες του περασμένου έτους οι περιορισμοί στην κινητικότητα μεταξύ ορισμένων αυτόνομων κοινοτήτων και, κυρίως, στα διεθνή ταξίδια, εξακολουθούσαν να ασκούν μεγάλη πίεση. όΣΟΝ ΑΦΟΡΆ Το 2022 αναμένεται έντονη ανάκαμψη της δραστηριότητας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *