Photo by Kostiantyn Stupak on Pexels

Ισραήλ: Αναστολή του “Green Pass” και άρση της καραντίνας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Καθώς το “πέμπτο” κύμα του Covid-19, που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Omicron, συνεχίζει να υποχωρεί, η ισραηλινή κυβέρνηση προχωράει στη χαλάρωση των περιορισμών, με την άρση της καραντίνας και την ακύρωση του “Πράσινου Πάσου”.

Το “Green Pass”, δηλαδή, το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού του Ισραήλ, θα πάψει να ισχύει μετά την 1η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Naftali Bennett, σε μια συζήτηση για το μέλλον των περιορισμών του κορωνοϊού στο Ισραήλ, σήμερα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που θα κάνει η χώρα τώρα που το “κύμα” Omicron της πανδημίας εξασθενεί, προκειμένου να επιστρέψει σε μια κανονικότητα, παραμένοντας παράλληλα σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση τυχόν νέων παραλλαγών και “κυμάτων” του Covid-19 .

“Ήμασταν η πρώτη χώρα που έκλεισε τα σύνορά της στην Omicron, οπότε είναι καιρός να αρχίσουμε να μειώνουμε tους περιορισμούς σταδιακά”, είπε ο Bennett.

Χθες, το υπουργείο Υγείας της χώρας, συνέστησε τον τερματισμό της καραντίνας για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και την απομάκρυνση της υποχρέωσης επίδειξης του “Πράσινου Πάσου” για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους και μεγάλες εκδηλώσεις.

Άλλες συστάσεις του υπουργείου περιλαμβάνουν την ακύρωση της απαίτησης για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα να παρουσιάσουν τεστ Covid στο αεροδρόμιο, πριν την επιβίβασή τους σε πτήση για το Ισραήλ (αν και το τεστ στο Μπεν Γκουριόν μετά την προσγείωση παραμένει) και τον τερματισμό της καραντίνας για τα μη εμβολιασμένα παιδιά, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Επίσης, συστήνεται να επιτρέπεται η είσοδος στο Ισραήλ σε μη εμβολιασμένα παιδιά κάτω των 12 ετών, εάν συνοδεύονται από εμβολιασμένους ενήλικες.

Το Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που απαιτεί από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν να κάνουν δύο τεστ Covid, ένα πριν επιβιβαστούν σε πτήση προς το Ισραήλ και ένα κατά την προσγείωση.

Επί του παρόντος, οι περιορισμοί απαιτούν τα μη εμβολιασμένα παιδιά που επιστρέφουν στο Ισραήλ σε καραντίνα για πέντε ημέρες. Εάν εγκριθούν οι συστάσεις, θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα εμβολιασμένα παιδιά και θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κατά την προσγείωση και να παραμείνουν σε καραντίνα για όχι περισσότερο από 24 ώρες.

Η απαίτηση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους και οι ισχύοντες κανόνες για το εκπαιδευτικό σύστημα αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ.

Στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας το πρωί της Τετάρτης, έδειξαν ότι το “κύμα” μόλυνσης που καθοδηγείται από την παραλλαγή Omicron συνέχιζε να υποχωρεί, με τον αριθμό των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση να πέφτει στους 927, μειωμένοι κατά 50, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων συνέχισε, επίσης, πτωτική τάση, με 20.340 νέα κρούσματα να διαγιγνώσκονται την Τρίτη, ενώ στο αποκορύφωμα της επιδημίας τον Ιανουάριο, σημειώθηκε ρεκόρ 85.185 μολύνσεων σε μια ημέρα.

Από τα 108.571 τεστ Covid που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, το 18,73% ήταν θετικό, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Naftali Bennett, φέρεται να έχει υιοθετήσει την άποψη ότι ο λαός πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται για την πιθανότητα ενός νέου “κύματος” της πανδημίας.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *