dei

Ιταλία: Φορολόγηση υπερκερδών εταιριών ενέργειας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Με την φορολόγηση των υπερκερδών η κυβέρνηση στην Ιταλία, προτίθεται να ανακουφίσει τα χαμηλά εισοδήματα που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Ένα διόλου εύκολο εγχείρημα, εκτιμούν σχολιαστές.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ενέκρινε νέα δέσμη μέτρων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Οι φόροι επί των καυσίμων θα μειωθούν κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο για ένα μήνα. Στην συνέχεια θα επανεξεταστεί η πορεία των τιμών και θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για μεγάλο διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και μπούμερανγκ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Η στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα επεκτείνεται: από 4 εκατομμύρια πολίτες, εγκρίνεται κρατική παρέμβαση για την συγκράτηση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η οποία θα αφορά 5.200.000 κατοίκους της χώρας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και αερίου σε δόσεις σε διάστημα μέχρι και 24 μήνες.

Ζητούμενο η ενιαία αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ

Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των μέτρων αυτών θα στηριχθεί στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Ο στόχος είναι να επιβληθεί φόρος του 10% επί του τζίρου των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Οι εισαγωγείς καυσίμων δεν πρέπει να βγουν χαμένοι, αλλά ούτε και να υπάρξουν αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται, λέει ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση στην Ιταλία θα προσπαθήσει να εξακριβώσει πόσα συμβόλαια είχαν υπογραφεί εδώ και καιρό με σταθερές τιμές και πόσα επηρεάστηκαν-πρόσφατα- από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετοί σχολιαστές, βέβαια, υπογραμμίζουν ότι η φορολόγηση των υπερκερδών δεν είναι μέτρο εύκολης εφαρμογής και ότι κινδυνεύει να αποτελέσει, σε ένα βαθμό, μόνον μια μεμονωμένη προσπάθεια, χωρίς ουσιαστική συνέχεια.

Ο Μάριο Ντράγκι μετά από τις κινήσεις αυτές περιμένει την απάντηση και την κινητοποίηση της Ευρώπης. Διότι και στην χθεσινή, τετραμερή σύνοδο Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας που οργανώθηκε στην Ρώμη, αυτό που προέκυψε με σαφήνεια είναι ότι η ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπίσει, ενωμένη, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.Αρχίζοντας, όπως τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός από την επίτευξη μιας «ενιαίας, ευρωπαϊκής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας».

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη Ιταλία

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *