global

ITB Berlin – IPK : Προς νέο ρεκόρ ο Παγκόσμιος Τουρισμός το 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 2018 υπήρξε ένα ισχυρό έτος για την τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει καταγράψει αδιάκοπη ανάπτυξη των διεθνών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 τα διεθνείς εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν 6% σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ασία και τη Νότια Αμερική να σημειώνουν τις υψηλότερες αυξήσεις.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρώτη ανάλυση τάσεων του World Travel Monitor® από την IPK International, στην οποία τονίζονται οι θετικές προοπτικές για το 2019. Aξίζει να σημειωθεί, πως η έρευνα, διεξάγεται ετησίως σε δείγμα 500.000 ατόμων περίπου από 60 αγορές στον κόσμο, βλέποντας τις ταξιδιωτικές τους προθέσεις για το ερχόμενο 12μηνο αλλά και τις ταξιδιωτικές τάσεις από το 8μηνο του 2018

Ισχυρό έτος για την Ασία και τη Νότια Αμερική

Οι Ασιάτες επιθυμούν να ταξιδεύουν συνεχώς! Φέτος η Ασία βρίσκεται σε ισχυρή πορεία ανάκαμψης, με αύξηση 8%. Ένας παράγοντας που συνεισέφερε σε αυτό ήταν η άνοδος στην Κίνα, με σημαντικά περισσότερα ξένα ταξίδια από ό, τι το προηγούμενο έτος.

itb
money tourism copyright

Ακόμη, η Λατινική Αμερική σημείωσε αύξηση 8%. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο Μεξικό και στην αγορά του,  η οποία έχει ανακάμψει από τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του περασμένου έτους. Σύμφωνα με το World Travel Monitor®, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018 τα ταξίδια των Ευρωπαίων αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ των Βορειοαμερικανών κατά 4%.

Σχετικά με τον εισερχόμενο τουρισμό, η Ασία είχε την υψηλότερη αύξηση (+8%) και ακολούθησε η Ευρώπη (+6%) και η Αμερική (+3%). Ακόμη, η τουριστική έκρηξη της Ισπανίας έφτασε ψηλά στο οκτάμηνο του 2018, ενώ, αντίθετα, ανερχόμενοι προορισμοί είναι η Τουρκία με αύξηση στο 30% στους επισκέπτες της.

Διακοπές μεγαλύτερος οδηγός ανάπτυξης

Τα ταξίδια διακοπών εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο λόγο ταξιδιού στο εξωτερικό – με μια ακόμη αύξηση κατά 7%. Τα ταξίδια σε φίλους και συγγενείς (VFR) αυξήθηκαν κατά 5% από έτος σε έτος. Τα επαγγελματικά ταξίδια με συν 3% αυξήθηκαν κάτω από το μέσο όρο, ενώ τα ταξίδια MICE, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια, αυξήθηκαν κατά 5%.

Θετικά τα city breaks

Τα ταξίδια σε πόλεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδική τάση, ωστόσο παραμένουν ελαφρώς σταθερά κατά τη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του 2018. Ο Rolf Freitag, διευθύνων σύμβουλος της IPK International σχολιάζει, πως αυτό μπορεί να συνιστά συνέπεια του υπερ-τουρισμού, αφού οι ταξιδιώτες αποφεύγουν να επισκέπτονται μεγάλες πόλεις με μεγάλο αριθμό τουριστών. Aπό την άλλη οι διακοπές στην παραλία συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Οι ταξιδιώτες προτιμούν ασφαλείς προορισμούς

Το 38% των διεθνών ταξιδιωτών ισχυρίζονται ότι οι πρόσφατες προειδοποιήσεις αστάθειας και τρομοκρατίας έχουν επηρεάσει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, σε σύγκριση με το 41% την ίδια χρονιά πέρυσι. Επισημαίνεται, πως οι προορισμοί, που θεωρούνται πιο ασφαλείς είναι η Ελβετία, η Σκανδιναβία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Θετικές προοπτικές για το 2019

Η πρόβλεψη για τα ταξίδια το 2019 παραμένει θετική, καθώς η IPK International αναμένει τα  διεθνή ταξίδια να αυξηθούν κατά 6%. Οι υψηλότερες προβλέψεις αφορούν τη Βόρεια και Νότια Αμερική, με αναμενόμενη αύξηση 8%. Η Ασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 6%, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με 5%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *