ITB Berlin: Πως διαμορφώνεται ο παγκόσμιος τουριστικός χάρτης|Τι φέρνει το 2019

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 2018, ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών αυξήθηκε κατά 5,5%, με αποτέλεσμα  να προκύψουν 1,4 δισεκατομμύρια διεθνή ταξίδια.

Ως εκ τούτου, για άλλη μια φορά ο τουρισμός αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία  αυξήθηκε κατά 3,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ανάπτυξη προέρχεται από όλες τις περιοχές σε όλο τον κόσμο, επίσης από τις ώριμες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Ωστόσο,  τα ισχυρότερα κέρδη προήλθαν από τις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Για το 2019, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται επίσης ελαφρώς χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης για τα διεθνή ταξίδια. Ο υπερτουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη αυξανόμενο πρόβλημα για την τουριστική βιομηχανία, με όλο και περισσότερους διεθνείς ταξιδιώτες να αισθάνονται την επίδραση των υπερπληθυσμένων προορισμών.

Αυτά τα ευρήματα βασίζονται στα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της παγκόσμιας εκστρατείας Monitor® της IPK, μια ετήσια έρευνα που αναλύει την εξερχόμενη ταξιδιωτική συμπεριφορά σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, καλύπτοντας πάνω από το 90% της παγκόσμιας εξερχόμενης ζήτησης.

Οι τάσεις για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 αναλύονται στην έκθεση ITB World Travel Trends Report, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την ITB Berlin.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ελλάδα και η Τουρκία, αναφέρονται, ως best performing προορισμοί, δηλαδή, ως οι καλύτερα προετοιμασμένοι προορισμοί, ενώ στην αντίπερα όχθη ανήκουν η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ασία αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, ενώ η Τουρκία εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη

Η Ασία ήταν η ισχυρότερη περιοχή ανάπτυξης πέρυσι, με συνολικά 7% περισσότερες εξερχόμενες εκδρομές. Στη Λατινική Αμερική ακολούθησε μία αύξηση 6 τοις εκατό, ενώ υπήρχαν 5 τοις εκατό περισσότερα ταξίδια από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Εξετάζοντας τις περιοχές προορισμού, για άλλη μια φορά η Ασία αλλά και η Ευρώπη ήταν οι παγκόσμιοι νικητές λαμβάνοντας 6 τοις εκατό περισσότερα διεθνή ταξίδια, ενώ η Αμερική ήταν σαφώς πιο κάτω με ένα συν 3 τοις εκατό.

Όσον αφορά τις χώρες προορισμού, μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η στασιμότητα των ταξιδιών στην Ισπανία το 2018, ένας προορισμός που αναπτύχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, οι προορισμοί που αποφεύγονταν από τον τουρισμό στο παρελθόν ανακάμπτουν, πάνω από όλα, η Τουρκία με 8,5 εκατομμύρια περισσότερους επισκέπτες το 2018 σε σύγκριση με το 2017.

Οι διακοπές ξεπέρασαν σε δημοφιλία τα επαγγελματικά ταξίδια, λόγω της συνεχούς καθοδικής πορείας των παραδοσιακών επαγγελματικών ταξιδιών, ενώ τα ταξίδια MICE συνέχισαν σε μια πορεία ανάπτυξης. Με τους διεθνείς ταξιδιώτες να παραμένουν λίγο μεγαλύτεροι και να ξοδεύουν περισσότερο όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, ο κύκλος εργασιών των διεθνών ταξιδιών αυξήθηκε συνολικά κατά 8%.

Αύξηση της επίδρασης του υπερτουρισμού

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η IPK International μετράει τις αντιλήψεις για  την υπερατλαντική κίνηση μεταξύ των διεθνών ταξιδιωτών. Ενώ οι κάτοικοι των πληγέντων προορισμών διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια, οι ταξιδιώτες αισθάνονται ολοένα και περισσότερο απογοητευμένοι από την «επίθεση» των τουριστών σε ιδιαίτερα περιζήτητες πόλεις.

Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας της IPK δείχνουν ότι, εν τω μεταξύ, περισσότερο από κάθε δέκατο διεθνές ταξιδιώτη επηρεάστηκε αρνητικά από την υπερατλαντική κίνηση. Πρόκειται για αύξηση κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες. Οι πόλεις που επηρεάστηκαν έντονα από τον υπερατρισμό ήταν το Πεκίνο, το Μεξικό, η Βενετία και το Άμστερνταμ, αλλά και η Κωνσταντινούπολη και η Φλωρεντία

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες από την Ασία αισθάνθηκαν πολύ περισσότερο επηρεασμένοι από τον υπερτουρισμό σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι νέοι ταξιδιώτες είναι περισσότερο ενοχλημένοι από την υπερπληθυσμό σε σύγκριση με τους παλαιότερους ταξιδιώτες.

Ο φόβος της τρομοκρατίας παραμένει

Παρόμοια με τα στοιχεία του 2018, το 38% των διεθνών ταξιδιωτών ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές αστάθειες και οι τρομοκρατικές απειλές θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους για το 2019. Οι ταξιδιώτες από την Ασία αισθάνονται ότι επηρεάζονται περισσότερο από τρομοκρατικές απειλές από τους ταξιδιώτες από άλλες ηπείρους.

Όσον αφορά το είδος της επιρροής που θα έχει η τρομοκρατική απειλή στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών, η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ότι θα επιλέξει μόνο προορισμούς που θεωρούν ως «ασφαλείς». Η εικόνα ασφαλείας για τους περισσότερους προορισμούς βελτιώθηκε ελαφρώς τους τελευταίους 12 μήνες – και για την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Για το 2019

Συνολικά, η IPK International αναμένει ότι τα παγκόσμια εξερχόμενα ταξίδια θα αυξηθούν κατά 4% το 2019. με προσδοκώμενο ένα συν 6 τοις εκατό. Η ανάπτυξη στην Αμερική προβλέπεται να φθάσει το 5%, ενώ η Ευρώπη με 3% παρουσιάζει μια τάση αποδυνάμωσης σε σχέση με πέρυσι.

Tagged

1 σχόλιο στο “ITB Berlin: Πως διαμορφώνεται ο παγκόσμιος τουριστικός χάρτης|Τι φέρνει το 2019

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *