itep
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΙΤΕΠ:Κατέρρευσε ο Τουρισμός, μόλις 6.027 ξενοδοχεία άνοιξαν και ήδη 4.010 έκλεισαν|Αμφιβολίες και για το 20% των εσόδων | ΠΙΝΑΚΕΣ

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια ζοφερή εικόνα για τον ελληνικό Τουρισμό φέτος, αναδεικνύει η έρευνα του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το Lockdown, καθώς μόνο το 60% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε την τρέχουσα τουριστική σεζόν να λειτουργήσει και αυτό για βραχύ χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο καθηγητής Γιώργος Πετράκος, γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ, απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το αν οι τουριστικές εισπράξεις του 2020, θα ανέλθουν στο 20% των 18,2 δισ. € του 2019, όπως αναφέρουν κυβερνητικές και κάποιες τουριστικές πηγές, ενώ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, είπε με νόημα: “…Φέτος κάνουν κουμάντο οι λοιμοξιωλόγοι. Το στοίχημα ήταν η σοβαρή αντιμετώπιση και οι ξενοδόχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας μια παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Το μεγάλο ζήτημα πλέον είναι η λήψη μέτρων για να υπάρξει η γέφυρα μέχρι την Άνοιξη του 2021, ώστε να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία”. Για το θέμα των εισπράξεων, ο κ. Βασιλικός είπε ότι η αρχική εκτίμηση του ΙΤΕΠ για ξενοδοχειακά έσοδα 2,8 δισ. ευρώ, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και θα είναι χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, έχει εκφράσει εκτιμήσεις τόσο για τα ξενοδοχεία που θα άνοιγαν, όσο και για τις τουριστικές εισπράξεις, από την αρχή της φετινής “κουτσουρεμένης” σεζόν.

 

itep ΙΤΕΠΠιο αναλυτικά η  έρευνα πεδίου την οποία ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ),  για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown αποτελεί προϊόν :

  • Των στοιχείων της πλατφόρμας του ΞΕΕ για το πόσα ξενοδοχεία δημιούργησαν υγειονομικό πρωτόκολλο.
  • Της εβδομαδιαίας καταγραφής πληροτήτων και τιμών σε ένα πάνελ 400 ξενοδοχείων από 6/7/2020 έως 27/9/2020 πανελλαδικά.
  • Της έρευνας για το άνοιγμα και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, στην οποία συμμετείχαν 2.455 ξενοδοχεία με υγειονομικό πρωτόκολλο (ήτοι το 37% των ξενοδοχείων με Υγειονομικά Πρωτόκολλα).

Ειδικότερα, όπως κατέγραψε η έρευνα του Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε σήμερα με τίτλο : «Η επαναλειτουργία των Ξενοδοχείων μετά το Lockdown», στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα του Ιουνίου 2020 για τις επιπτώσεις της πανδημίας είχε διαπιστωθεί ότι το 84% των ξενοδοχείων σκόπευαν να ανοίξουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.itep 2020 ΙΤΕΠ

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε Μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Η τιμή αυτή είναι ελάχιστα υψηλότερη από την τιμή του δωματίου σε ξενοδοχείο 3 αστέρων τον Αύγουστο 2019, όπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Αντιστοίχως η μέση πληρότητα του περυσινού Αυγούστου, ήταν 86%-87%.

 

itep 2020 ΙΤΕΠ

Η κατάσταση

Δηλωτικό της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ και της δυσκολίας των μηνών που έρχονται, είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020. Από το σύνολο των 3.965 συνεχούς λειτουργίας, άνοιξαν 2.328 (59%) και από αυτά το 31% έχουν έχουν κλείσει ή θα κλείσουν εντός του 2020.

itepΣτα εποχικής λειτουργίας, είναι αξιοπρόσεκτο ότι από το σύνολο των 6.098 μονάδων, άνοιξαν 4.223 και ήδη έκλεισαν περισσότερα από 3.800…

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι : «Από την πρώτη στιγμή το ΞΕΕ μέσα από τις έρευνες πεδίου που ανέθεσε στο ΙΤΕΠ, υπογραμμίζει τις εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές της φετινής χρονιάς. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΤΕΠ, ΕΔΩ.

ksd ΙΤΕΠ
adv
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *