pozrikidis

Κ. ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ : Η «ψυχή» της ΔΕΘ μιλάει για την πιο επιτυχημένη έκθεση της δεκαετίας

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, μιλάει στο Seleo μετά το τέλος της πιο επιτυχημένης ΔΕΘ της δεκαετίας. Απαντάει σε ερωτήματα για θέματα που σχολιάστηκαν κατά την διάρκεια της 82ης ΔΕΘ, για την επόμενη τιμώμενη χώρα, τις επισκέψεις πολιτικών και τους δυο τραγουδιστές που «κόβουν» τα περισσότερα εισιτήρια. Ενώ, αποκαλύπτει ένα μεγάλο όνομα καλλιτέχνη, που ήδη έχουν κάνει τις πρώτες επαφές για να τραγουδήσει στην 83η ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Ποζρικίδης είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο της πόλης και πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως η «ψυχή» της ΔΕΘ. Ο ίδιος σχολιάζει πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι η «ψυχή» της ΔΕΘ, καθώς όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Σαφώς και δεν έχει άδικο, καθώς θα ακούσεις ομόφωνα τα καλύτερα για την διοίκηση και το έργο της ΔΕΘ-HELEXPO, που πρόκειται για την πιο επιτυχημένη εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας.

Λίγες μέρες μετά το τέλος της 82ης ΔΕΘ, τον συναντήσαμε στο γραφείο του και μας μίλησε για όλα όσα αφορούν την φετινή αλλά και την επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι ρυθμοί, προφανώς χαλάρωσαν, ωστόσο ήδη ετοιμάζουν την 83η ΔΕΘ, ενώ κάνουν διεργασίες για την 84η.

Στον Θεολόγο Ηλιού

Πως νιώθετε μετά το τέλος της 82ης ΔΕΘ;

Νομίζω ικανοποίηση, γιατί η 82η ΔΕΘ αναδείχθηκε ως σημαντικότερη της δεκαετίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ΔΕΘ ξανά μπήκε στην πόλη, ξανά μπήκε στην χώρα και μπορώ να πω πως μπήκε ξανά σε ένα βαθμό στο διεθνές calendar, τόσο με την συμμετοχή των Κινέζων, όσο με την παρουσία άλλων 18 χωρών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και από άλλες εθνικότητες και επιλέχθηκε το ευρωασιατικό forum να γίνει μέσα στη ΔΕΘ.

Ο αριθμός των 263.724 επισκεπτών ανταποκρίθηκε σε αυτό που περιμένατε;

Νομίζω ανταποκρίθηκε και μάλιστα με μεγάλη θέρμη. Τα πρώτα στοιχεία που κάναμε από την  έρευνα σε εκθέτες και επισκέπτες, δείχνουν ένα βαθμό ικανοποίησης αρκετά μεγάλο, πάνω από τον βαθμό «8». Αυτό οφείλεται στην Κινά που είχε ένα μεγάλο δικό της περίπτερο, στην ποικιλία των εκθεμάτων, στις παράλληλες δράσεις και στις συναυλίες. Νομίζω ο κόσμος την χάρηκε φέτος την ΔΕΘ.

Τι αποτέλεσμα υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδα – Κίνας μετά την 82η ΔΕΘ;

Η Κίνα παρουσιάστηκε σε δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά τις μεγάλες εταιρείες, που ουσιαστικά θέλει και μια διακρατική συμφωνία. Δηλαδή, όταν κάνει μια εταιρεία ενέργειας συμφωνία με την ΔΕΗ, σημαίνει ότι περνάει από το κυβερνητικό πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το επίπεδο πολύ σημαντικό είναι και η απευθείας πτήση που θα υπάρχει Πεκίνο – Αθήνα. Το άλλο επίπεδο είναι οι εταιρείες, που ήρθαν εδώ για να δείξουν προϊόντα που δεν είχαμε ξανά δει. Ενδεικτικό είναι, ότι σήμερα είχα ένα email από Περιφέρεια της Κίνας, που σε συνέχεια της συμμετοχής της χώρας στην ΔΕΘ, με ενημέρωσαν ότι θα έρθει μια ολόκληρη αντιπροσωπεία στις 5 με 11 Νοεμβρίου, ώστε να δούμε μια περαιτέρω συνεργασία.

Τι θα απογίνουν τα  5.000 φαναράκια που έχουν κρεμαστεί ;

Υπάρχουν 1.500 στην πόλη και άλλα 3.500 σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, από την Λάρισα και πάνω. Αυτά που βρίσκονται στους άλλους δήμους της Ελλάδος, θα τα μαζέψουν και θα αποφασίσουν αυτοί τι θα τα κάνουν. Εμείς, τα 1.500, θα τα μαζέψουμε το Σαββατοκύριακο και θα τα δώσουμε στον κόσμο. Μάλλον θα τα δώσουμε με συμβολικό τίμημα, που θα δοθεί σε οργάνωση που το έχει ανάγκη. Αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει.

Επόμενη τιμώμενη χώρα είναι η Αμερική. Ήταν δύσκολο να κλείσετε μια τέτοια συμφωνία;

Για να κλείσεις μια τιμώμενη χώρα δεν είναι καθόλου εύκολο. Το ότι πέρυσι ήταν η Ρωσία, φέτος η Κίνα και του χρόνου η Αμερική δείχνει κάτι. Από Βόρεια, πήγαμε Ανατολικά και από Ανατολικά στα Δυτικά. Εμείς εξετάζουμε περισσότερο την οικονομική σχέση που μπορεί να υπάρξει, για αυτό επιλέγουμε αυτές τις χώρες. Ότι έρχονται οι ΗΠΑ, μετά την Κίνα σημαίνει ότι έχουμε κάποιο ενδιαφέρον.

Όταν μιλάς για μια ξένη συμμετοχή, αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να περάσει από εγκρίσεις κυβερνητικών οργάνων στην αντίστοιχη χώρα. Στην περίπτωση της Κίνας, έφτασε μέχρι και το επίπεδο Πρωθυπουργού, καθώς το έθεσε ο Πρωθυπουργός, όταν πήγαμε στην Κίνα, βέβαια είχε γίνει προεργασία δυο χρόνια πριν. Έτσι και με την Αμερική, το θέμα έφτασε στο State Department και τελικά καταφέραμε να έχουμε τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και τώρα ξεκινάμε διεργασίες για το 2019.

Τι να περιμένουμε από την συμμετοχή των ΗΠΑ στην ΔΕΘ;

Το μότο που αποφάσισε η Αμερική για την ΔΕΘ, είναι το «Έθνος της Καινοτομίας», έτσι πιστεύω θα περιμένουμε πολλά πράγματα σε σχέση με την τεχνολογία, την καινοτομία και το μέλλον.

Ίσως να περιμένουμε και κάποιες μεγάλες επισκέψεις, όπως τον πρόεδρο των ΗΠΑ;

Νομίζω είναι δύσκολο να επισκεφτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ την Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ. Ο ανώτερος αξιωματούχος, που είχε επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη, ήταν ο Λύντον Τζόνσον το 1965, αν δεν κάνω λάθος. Τότε ήταν αντιπρόεδρος και μετά έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι νωρίς για να το δούμε, αν θα έχουμε τέτοιου είδους επισκέψεις.

Πριν αρχίσει η φετινή ΔΕΘ, προέκυψε ως θέμα η ανανέωση του Δ.Σ της ΔΕΘ. Ιδιαίτερα ακούστηκε το όνομα σας και πλήθος ανθρώπων σας στήριξαν στο διαδίκτυο, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO, Τάσος Τζήκας. Τελικά, στο Δ.Σ, υπήρχε μόνο μια αλλαγή μέλους. Σας ενόχλησε ο ντόρος γύρω από το όνομα σας σε αυτό το θέμα;

Νομίζω αυτό τελείωσε και το να γυρνάς πίσω δεν έχει καμία σημασία. Το σημαντικό είναι ότι προσηλωμένοι στην μάχη της 82ης ΔΕΘ, δεν μας τάραξε αυτό το θέμα και να μας αποσπάσει από τον στόχο που είχαμε. Πετύχαμε τον στόχο και είχαμε την πιο επιτυχημένη έκθεση της δεκαετίας και συνεχίζουμε για την 83η.

 Αρκετά σχολιάστηκε φέτος και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επίσκεψη στα γραφεία της ΔΕΘ-HELEXPO. Πως σας φάνηκε εσάς ως διοίκηση αυτό το γεγονός;

Είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντιέται με την διοίκηση της ΔΕΘ, αλλά ο κύριος Μητσοτάκης, αποφάσισε να μην το κάνει. Βεβαίως, μαζί με τον πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσο Τζήκα, συνοδέψαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην βόλτα που έκανε στην έκθεση και είχαμε εκεί την ευκαιρία να πούμε μερικά πράγματα. Θεώρησε ότι αυτό θα ήταν αρκετό και δεν θα χρειαζόταν μια περαιτέρω συνάντηση. Θα δούμε του χρόνου αν συνεχιστεί αυτή η τακτική…

Οι πολιτικές επισκέψεις στην ΔΕΘ καλύπτουν την έκθεση ως γεγονός;

Οι πολιτικές επισκέψεις είναι κάτι που είναι συνυφασμένο με την πορεία της έκθεσης. Ο πρώτος πρωθυπουργός που ήρθε στην ΔΕΘ, ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1928. Από τότε μέχρι σήμερα ερχόταν στην έκθεση ο αρχηγός του κράτους, είτε αυτός ήταν δικτάτορας, είτε βασιλιάς, είτε πρωθυπουργός. Θεωρώ σημαντικό να έρχεται ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, γιατί πέφτουν τα φώτα στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ, που τα φώτα είναι σβηστά όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Για 10 ημέρες όλοι ασχολούνται με την πόλη και η επίσκεψη του πρωθυπουργού δίνει μια χροιά διαφορετική στην έκθεση. Άλλωστε και στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού συμβαίνει αυτό. Πρόσφατα η κυρία Μέρκελ, εγκαινίασε την μεγάλη έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο.

Νομίζω καλώς γίνονται οι συνεντεύξεις και οι επισκέψεις, οι οποίες πάντα γίνονταν. Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέβαινε με καραβάκι στον Λευκό Πύργο και ερχόταν με τα πόδια στη ΔΕΘ. Όμως, από την δεκαετία του 90΄ άρχισαν οι διαμαρτυρίες και τα πράγματα άλλαξαν.

Αμαυρώνουν οι διαμαρτυρίες τα εγκαίνια της ΔΕΘ;

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε συνδικάτου και οργάνωσης να διαδηλώσει, αλλά νομίζω αυτό θα μπορούσε να γίνει και μια ημέρα πριν, όχι στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στην μεγάλη γιορτή της πόλης, γιατί υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των επισκεπτών. Κάθε χρόνο βλέπουμε ότι την πρώτη ημέρα της ΔΕΘ, το Σάββατο, η επισκεψιμότητα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες. Ωστόσο, φέτος οι διαδηλώσεις ήταν μικρότερης έντασης.

Τα τελευταία χρόνια, κύριε Ποζρικίδη, έχω παρατηρήσει ότι κάθε χρόνο στην ΔΕΘ τραγουδά εναλλάξ η Πάολα και ο Μαζωνάκης. Η επιλογή των δυο καλλιτεχνών γίνεται κάθε χρόνο,  λόγω επιτυχίας;

Δεν αποφασίζουμε με βάση τι μας αρέσει εμάς, αλλά τι αρέσει σε όλο τον κόσμο.  Είναι αγαπημένα πρόσωπα, ο  κόσμος τα ζητάει και αυτό αποδεικνύεται από την συμμετοχή στην συναυλία.  Σε όλα υπάρχει συμμετοχή, αλλά σε αυτούς τους δυο βλέπουμε μια ιδιαίτερη κίνηση. Ωστόσο, όπως θα δείτε αποφασίσαμε στις συναυλίες να μην διακρίνουμε γούστα και να τιμούμε όλο τον κόσμο. Κάνουμε μια βεντάλια με διάφορες συναυλίες, που εμπεριέχουν όλα τα είδη μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό τιμήσαμε στην ΔΕΘ, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Διονύση Σαββόπουλο και φέτος τον Βασίλη Σκουλά. Ενώ, υπάρχει κάθε χρόνο και το νεανικό κομμάτι, το έντεχνο και το λαϊκό.

Είδα ότι παρακολουθήσατε την συναυλία – αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο με τον Νίκο Βέρτη. Συζητήσατε μήπως μια πιθανή συμμετοχή του στην επόμενη έκθεση;

Κάτι έχουμε συζητήσει αλλά θα δούμε. Ο Νίκος Βέρτης έχει να έρθει πολλά χρόνια στην ΔΕΘ. Νομίζω πως θέλει και αυτός να έρθει. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά θα το συζητήσουμε, είμαστε σε επαφή.

Φέτος, στην 82η ΔΕΘ, με την υποστήριξη του Σάκη Ρουβά, πραγματοποιήθηκε και ένας μεγάλος αριθμός εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια και του χρόνου;

Πέρυσι  είχαμε τριψήφιο νούμερο δοτών, φέτος πήγαμε στους 1.500. Ο Σάκης Ρουβάς εκτός από την εξαιρετική συναυλία που έδωσε, ήταν πολύ σημαντικό που συνέβαλε να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Ο κόσμος φοβάται, αλλά είναι πολύ απλό να γίνεις δότης. Πιο πολύ χρόνο παίρνει να γράψεις την αίτηση, παρά να δόσεις το σάλιο σου, για να εξετάσουν την συμβατότητα. Αν βρεθείς συμβατός, τότε σε καλούν για να γίνεις δότης. Το περίπτερο αυτό θέλουμε να το έχουμε, έχει ανάγκη η Ελλάδα από δότες. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, απλά πιστεύω υπήρχε έλλειμμα ενημέρωσης.

Κλείνοντας την συνέντευξη ο Κυριάκος Ποζρικίδης, θέλησε να ευχαριστήσει το Seleo για την κάλυψη της ΔΕΘ και φέτος, με τα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα που κάναμε. «Θέλω να ευχαριστήσω το Seleo.gr και μέσα από εσάς και τα υπόλοιπα μέσα, για την στήριξη. Πιστεύω φέτος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ΔΕΘ και εσείς κάνατε πολύ ωραία ρεπορτάζ για την έκθεση».

ΠΗΓΗ : www.seleo.gr
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *