Αντώνης Καμπουράκης: Ανησυχία για την εξέλιξη της σαιζόν

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου προέβη χτες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Αναλυτικά δήλωσε τα εξής:
«Από την αρχή της χρονιάς είχαμε πει ότι έπρεπε να κρατάμε μικρά ‘καλάθια’. Να είμαστε σε κάθε περίπτωση σοβαροί για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τις υποχρεώσεις μας πρώτα και το προσδοκώμενο έσοδο, μετά.
Αυτό το είχαμε τονίσει αρκετές φορές.
Εμείς ούτε ζητωκραυγάζαμε, ούτε ήρθαμε να πούμε ότι στη χρονιά φέτος θα ξεχειλίσουν τα ‘μπατζάκια’ μας από πελάτες και από έσοδα. Δεν μοιραζόμαστε την σκέψη ότι οι αφίξεις είναι αυτό το οποίο κρίνει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων. Όπως για έναν εργαζόμενο ο μισθός έχει μια αγοραστική αξία, με την ίδια λογική, το εισόδημα μπορεί να αγοράσει την συντήρηση της επιχείρησης, την ικανοποίηση των υποχρεώσεων και ταυτόχρονα την επίθεση στον πελάτη με καλό προϊόν και καλές υπηρεσίες.
Τα πράγματα αυτά δεν φαίνονται να εξελίσσονται έτσι, φέτος.
Η Τουρκία άνοιξε προχτές και μέσα σε 3-4 μέρες βλέπουμε να εισπράττει, όσα εμείς δεν κατορθώσαμε να εισπράξουμε τους τελευταίους 6 μήνες.
Φανταστείτε ότι την Πρωτοχρονιά, ολόκληρες περιοχές στην Αίγυπτο είχαν κλείσει εντελώς, και από αυτούς, η Ελλάδα –κατά την δική μου άποψη- λόγω του ΦΠΑ, που μας έχει βγάλει εκτός ανταγωνισμού, δεν μπόρεσε να εισπράξει ούτε αεροπλάνο, ούτε πελάτη, ούτε τίποτα. Δεν εξελίσσονται τα πράγματα καλά. Κατά την δική μου γνώμη θα έπρεπε και σε τοπικό επίπεδο, να έχουμε προσπαθήσει τα μέγιστα».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στον ΠΡΟΤΟΥΡ, λέγοντας τα εξής:
«Η μη χρησιμοποίηση ενός εργαλείου, που 20 χρόνια τώρα προσφέρει στον τουρισμό, του ΠΡΟΤΟΥΡ, έχω την εντύπωση ότι σε κάθε περίπτωση είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει πάρα πολύ και θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι ‘θεραπείες’ δεν έρχονται μετά θάνατον, ούτε μπορούμε την επόμενη μέρα να συζητάμε για τι δεν κάναμε. Αυτή την στιγμή ο ΠΡΟΤΟΥΡ θα έπρεπε να λειτουργεί, η προώθηση να πηγαίνει ομαλά και εμείς να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε για το 2016 το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Όχι απλώς δεν συμβαίνει αυτό, αλλά οι επιχειρήσεις μας κλαίνε, διότι έχουν φτάσει στα μέσα του Ιουλίου και βλέπουμε πολλά άδεια κρεβάτια, πολλά άδεια δωμάτια, πολλά κενά στην βιωσιμότητά μας».
Σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα διαφήμισης και προβολής, που προώθησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου δήλωσε: «Χωρίς την Περιφέρεια, θα πηγαίναμε στην Μόσχα, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, χωρίς καμία παρουσία του νησιού. Τα ευχαριστώ είναι δεδομένα, αυτονόητα και θα τα εκφράζω σε κάθε στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς είμαστε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και στην Ρόδο πρέπει να απευθυνθούμε. Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ μίλησα, και στον ΠΡΟΤΟΥΡ επικεντρώνομαι. Έχω να πω ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ οφείλει να ανοίξει, ΧΤΕΣ. Εγώ μιλάω για το κενό, όχι γι’ αυτόν που κάλυψε το κενό».
Ειδικά για τα τέλη διανυκτέρευσης, που είναι αυξημένα, όπως και οι υποχρεώσεις των ξενοδόχων, ο κ. Καμπουράκης, είπε: «Είμαι βέβαιος ότι το κράτος πάντα απευθυνόταν σ’ αυτούς που θεωρεί ισχυρούς και δυνατούς -παλαιότερα ονομάστηκαν έχοντες και κατέχοντες- για να μπορέσουν να σώσουν την Πατρίδα. Είναι ο λόγος που πολλές φορές στις τοποθετήσεις μας μιλάμε για “πατριωτικό επιχειρείν”. Σε κάθε περίπτωση κατανοώ ότι η χώρα έχει προβλήματα, όλοι οι Έλληνες έχουν προβλήματα και βεβαίως θα απλώσουν το χέρι σε αυτούς που θεωρούνται ισχυρότεροι. Το πρόβλημα είναι, τους ισχυρότερους να μην τους κάνουμε ασθενέστερους. Κατά την δική μου γνώμη, ο τουρισμός αυτή την στιγμή προχωράει, θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο για αποτίμηση και στον Δεκέμβρη για να κάνουμε τους τζίρους και ισολογισμούς – απολογισμούς, αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι ώρα γι’ αυτά, ούτε να κάνουμε προβλέψεις, ούτε απολογισμούς. Εγώ αυτό που πρέπει να πω είναι ότι σήμερα, θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες, να φέρουμε περισσότερους πελάτες και από αυτούς να πάρουμε το δυνατόν περισσότερα για την τοπική οικονομία και βεβαίως, για τις επιχειρήσεις μας και για τις υποχρεώσεις μας. Αυτό βλέπω και γι’ αυτό εμμένω ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν πρέπει να είναι κλειστός και χωρίς χρηματοδότηση εδώ και ένα χρόνο. Φανταστείτε ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ έπαιρνε 1,3 εκ. ευρώ, δύο – τρία χρόνια πριν και πρόπερσι πήρε 800.000 ευρώ, πέρσι πήρε περίπου 200.000 ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις στον Δήμο Ρόδου, από 40-45 εκ. ευρώ έπεσαν στα 28εκ. ευρώ. Άρα η απώλεια του εσόδου από τον ΔΗΦΟΔΩ στον Δήμο Ρόδου είναι μικρότερη από την απώλεια της μισθολογικής μείωσης. Κατ’ εμέ, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Καμία ευθύνη στον Πάρεδρο δεν μπορεί να σταθεί στο δικό μου μυαλό. Καμία. Δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη ο Πάρεδρος για την διακοπή της χρηματοδότησης του ΠΡΟΤΟΥΡ από τον Δήμο. Για το γεγονός ότι σταμάτησε ο ΔΗΦΟΔΩ εδώ και 2,5 χρόνια, μάς έχουν πει δύο εταιρείες ορκωτών λογιστών ότι είναι παράλογο σε ένα καταστατικό να γράφεται ότι ένα σωματείο επιδοτείται από έναν φόρο. Ο ΔΗΦΟΔΩ δεν ήταν τέλος, ήταν τοπικός φόρος. Οι ορκωτοί λογιστές ζητούσαν εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια, να φύγει από το καταστατικό του ΠΡΟΤΟΥΡ ότι επιδοτείται από έναν φόρο».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *