Η καταλανική κρίση πλήττει τον ισπανικό τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειωμένες κατά 10% εμφανίζονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Βαρκελώνης, της πιο επισκέψιμης πόλης της Ισπανίας, για το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ για την περίοδο των διακοπών στο τέλος του έτους, οι κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 15%, αποδεικνύοντας ότι η καταλανική κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ισπανικό τουρισμό.

Στην περίπτωση δε που η μείωση συνεχιστεί επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τομέα της απασχόλησης, αφού πολλοί ξενοδόχοι θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τον αριθμό του εργαζόμενου δυναμικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης, όπως εξηγεί εκπρόσωπος της Exceltur, η οποία υπό την «ομπρέλα» της συγκεντρώνει τις κυριότερες ξενοδοχειακές αλυσίδες, ταξιδιωτικά γραφεία και κέντρα κρατήσεων στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, τα ξενοδοχεία προβλέπουν μέση μείωση κατά 8,2% του προσωπικού τους κατά το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017 και κατά 5% για τις εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου 400.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού στην Καταλονία, συχνά με επισφαλείς συμβάσεις.

Σύμφωνα με την Exceltur, ο αντίκτυπος της πολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από το παράνομο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου είναι μεγάλος για την καταλανική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η πλειοψηφία των μαζικών διαδηλώσεων. Για παράδειγμα, η τουριστική δραστηριότητα μειώθηκε στη Βαρκελώνη κατά 11% τον Οκτώβριο και ελαφρά λιγότερο, κατά 9%, τον Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 5% τον Οκτώβριο στην Καταλονία, όπου ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ. Η ισπανική κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησαν ότι μια παρατεταμένη πολιτική κρίση θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη το 2018. Ήδη, από τις αρχές Οκτωβρίου, 2.931 εταιρίες μετέφεραν την έδρα τους από την Καταλονία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *