reception

Καταγγέλθηκε σύμβαση ξενοδοχείου – πρακτορείου. Στον «αέρα» οι Πολωνοί πελάτες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις αίθουσες των ποινικών και αστικών δικαστηρίων οδηγείται η διαφορά γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου, που έχει μισθώσει ξενοδοχείο από ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία, με τουριστική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης της Πολωνίας, που διακινεί μεγάλο αριθμό τουριστών στο νησί.
Η υπόθεση αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες η ξενοδοχειακή εταιρεία, που έχει μισθώσει την μονάδα από την Α.Ε. από το έτος 2006, δεν επιθυμεί να συνεχίσει την σύμβασή της με το πρακτορείο και ήδη δεν έκανε δεκτά σχετικά voucher για τη διαμονή πελατών του στην μονάδα που λειτουργεί.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να προσλάβει διαστάσεις από την προσεχή εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρακτορείου δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει στη Ρόδο πελάτες του, που έκλεισαν τις διακοπές τους σε 80 δωμάτια της ξενοδοχειακής μονάδας, που έχει μισθώσει με guarantee συμβόλαιο.
Πιο συγκεκριμένα η ξενοδοχειακή εταιρεία απέστειλε στο πρακτορείο εξώδικη καταγγελία στην οποία τονίζει ότι με συμφωνητικό που είχε συνάψει με το πρακτορείο τον Δεκέμβριο του 2014, είχε συμφωνήσει να διαθέσει ορισμένες κλίνες του ξενοδοχείου για τις τουριστικές περιόδους των ετών 2015 έως 2019.
Η ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία, ιδιοκτήτρια της μονάδας, είχε συμφωνήσει εξάλλου με το πρακτορείο να συναινέσει  στην εγγραφή προσημείωσης υποθήκης ύψους 1 εκατ. ευρώ υπέρ αυτού προς εξασφάλιση της τήρησης των όρων του συμφωνητικού.
Για το 2016 σύμφωνα με την σύμβαση έχει συμφωνηθεί η διάθεση στο πρακτορείο με εγγυημένες κρατήσεις 95 δίκλινων δωματίων και 25 διαμερισμάτων επί 119 μέρες και με προειδοποίηση 10 δίκλινων επί 119 μέρες και 95 δίκλινων τον Μάιο και τον Οκτώβριο.
Η τιμή κατ’ άτομο έχει συμφωνηθεί στα 19 ευρώ ανά ημέρα εκτός των 95 δίκλινων δωματίων με προειδοποίηση για τον Μάιο και τον Οκτώβριο που η τιμή είναι 18 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες all inclusive.
Eίχε συμφωνηθεί η καταβολή από το πρακτορείο στην ξενοδοχειακή ΕΠΕ το συνολικό ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι καταβολές προς την εταιρεία έγιναν σύμφωνα με τους όρους του μεταξύ τους συμφωνητικού πλην όμως διατείνεται ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί βάσει των δεδομένων που ίσχυαν το 2014 και τονίζει ότι η αύξηση του κόστους φιλοξενίας των πελατών μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την αύξηση του φόρου σε 23%, η αύξηση του φόρου επί των οινοπνευματωδών ποτών και η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης καθιστά ασύμφορη την συμφωνία για λόγους έκτακτους, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.
«Κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει την αύξηση του ΦΠΑ, όταν μάλιστα υπήρχαν ρητές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης ότι το ποσοστό του ΦΠΑ στα νησιά δεν πρόκειται να αυξηθεί, αντιλαμβάνεσθε ότι, με δεδομένο ότι δεν μας βάρυνε καμία υπαιτιότητα, είχαμε το δικαίωμα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την εταιρεία μας» αναφέρεται σε εξώδικο της.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία τονίζει ότι τον Μάιο του 2016 συμφωνήθηκε η τροποποίηση του αρχικού συμφωνητικού και αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές μίσθωσης των δωματίων σε ποσοστό 6,5% ενώ ανέλαβε την υποχρέωση να διαθέσει 80 δωμάτια.
Το πρακτορείο ωστόσο, όπως διατείνεται η ξενοδοχειακή εταιρεία, ακολουθεί την τακτική της κράτησης των δωματίων μια ημέρα πριν την άφιξη των πελατών του πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργικότητά του και δυσμενείς συνέπειες στον προγραμματισμό του, κυρίως στην σίτιση και προσφορά υπηρεσιών.
Απέστειλε έτσι εξώδικο στο πρακτορείο για να κοινοποιήσει ονομαστική κατάσταση κρατήσεων των πελατών του για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2016 πράγμα που δεν φέρεται να έγινε με αποτέλεσμα να καταγγείλει την σύμβαση.
Το πρακτορείο από την άλλη αρνείται τους ισχυρισμούς και προαναγγέλλει προσφυγή στα αρμόδια ποινικά δικαστήρια ενώ διατείνεται ότι συντρέχει λόγος κατάπτωσης της προβλεπομένης από το συμφωνητικό ποινικής ρήτρας.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι η ξενοδοχειακή εταιρεία έχει προεισπράξει το συνολικό ποσό των 1.288.710,70 ευρώ.
Το πρακτορείο εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Γ. Μαυρομάτης και την ξενοδοχειακή εταιρεία ο δικηγόρος κ. Δ. Καραγεώργης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *