mitsotakis

Κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης θα εξαγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Άδικο» χαρακτήρισε το τέλος διανυκτέρευσης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς και δεσμεύθηκε ότι από το βήμα της ΔΕΘ θα εξαγγείλει την κατάργησή του.

«Δεν θα σας πω υπερβολές. Ομως, η αγορά αναστενάζει. Είναι αναγκαίο να μειωθούν οι φόροι και οι μειώσεις που θα ανακοινώσω είναι πλήρως κοστολογημένες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), σημειώνοντας ότι  «Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας».

Στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της Ν.Δ., χρησιμοποίησε και το παράδειγμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση επί κυβέρνησης Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι όλα είναι θέμα αξιοπιστίας, η οποία πρέπει να ανακτηθεί προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευθεί διαφορετικά με τους θεσμούς. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στους κοινωνικούς εταίρους την πεποίθηση ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί να επιτευχθεί με διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αυτή, εξάλλου, θα μπορούσε να εξασφαλίσει συνεννόηση για χαμηλότερα πλεονάσματα (της τάξεως του 2%), τα οποία θα δημιουργήσουν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο (3 δισ.), το 80% του οποίου θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολόγησης.

Ο επενδυτικός νόμος

Στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε συζήτηση και για τον επενδυτικό νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να συμφώνησε με την άποψη που εξέφρασαν οι συνομιλητές του ότι πρέπει να προβλέπονται στοχευμένες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επενδύσεις και ότι για μικρότερες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλα κονδύλια.

Τα επιμελητήρια

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ συναντήθηκαν επίσης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται με αφορμή της 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε ότι έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, τρία διαδοχικά μνημόνια και τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, αποτελούμενες από διαφορετικά κόμματα και πρόσωπα, θα έπρεπε να έχει καταδειχτεί το προφανές, ότι εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν. Η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Και προκειμένου να συμβεί αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Οι προτάσεις  των επιμελητηρίων είναι σαφείς και περιλαμβάνουν:

  1. Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%.
  2. Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
  3. Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.
  4. Διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ (και κατάργηση του συμπληρωματικού) με μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  5. Υψηλότερη διεισδυτικότητα του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ.
  6. Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
  7. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών
  8. Στήριξη Εξαγωγών
  9. Ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων
  10. Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  11. Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των Τραπεζών
  12. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τέλος, η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ επεσήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να συνεχίζει να διαδραματίζει ο επιμελητηριακός θεσμός στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, ζητώντας τη συμβολή της ΝΔ για την αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητήριων. Από την πλευρά τους, τα επιμελητήρια θα συνεχίσουν να συμβάλουν με τις προτάσεις τους και τις διεκδικήσεις τους, εκπροσωπώντας με δυνατή και καθαρή φωνή, τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού του για τη μείωση της φορολογίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων και την προώθηση μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επεσήμανε δε ότι οι προτάσεις της ΚΕΕ θα αξιοποιηθούν ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να γίνει και πάλι ανταγωνιστική, να ενεργοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια για τη δημιουργία επενδύσεων και να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Επίσης, επεσήμανε ότι στη ΔΕΘ θα προβάλει μια σοβαρή, λογική και εφικτή εναλλακτική πρόταση που θα δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση και λύσεις διεξόδου για την οικονομία και την κοινωνία. H πρόταση αυτή θα είναι απολύτως κοστολογημένη και θα συνοδεύεται από ισοδύναμες περικοπές δαπανών, ώστε να μη διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *