«Καταρρέει» ο τουρκικός τουρισμός…

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με διψήφιο ποσοστό μείωσης του αριθμού των ξένων επισκεπτών ολοκληρώθηκε ο Μάρτιος στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόμενο η φετινή χρονιά να ολοκληρωθεί με μείωση του αριθμού των ξένων τουριστών στη γείτονα χώρα, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 3,1 εκατ. και 6,5 εκατομμυρίων.

Η σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορα μέρη της χώρας σε συνδυασμό με τη διαμάχη με τη Ρωσία οδήγησε σε πτώση του αριθμού των ξένων επισκεπτών κατά 12,8% ή σε απόλυτα νούμερα κατά 1,65 εκατ. τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου τουρισμού της χώρας. Ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών μειώθηκε κατά 17,1% σε 230.000, ενώ η ρωσική αγορά κατέρρευσε, παρουσιάζοντας μείωση κατά σχεδόν 59% σε μόλις 24.000 επισκέπτες.

Ο Τούρκος ερευνητής Erol Karabulut, ο οποίος είναι υπεύθυνος της ιστοσελίδας «turizmdatabank», έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει την απώλεια πολλών εκατομμυρίων τουριστών εφέτος. Στη μελέτη του «Turkey package holiday report 2015», που υλοποίησε για λογαριασμό του FVW, ο έμπειρος ερευνητής έχει καταλήξει σε κάποια πιθανά σενάρια για το τρέχον έτος.

Το  σενάριο «καλύτερη περίπτωση» κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των επισκεπτών στην Τουρκία μόλις κατά 3,1 εκατομμύρια (ή 8,7%) το 2016, ενώ τα κέρδη του τουρισμού θα μειωθούν κατά 14,2% σε € 3,2 δισ.

Το σενάριο «χειρότερη περίπτωση» κάνει λόγο για δραματική πτώση 18,1% ή 6,5 εκατ. επισκεπτών με παράλληλα πτώση κατά 29,3% στα έσοδα από τον τουρισμό, που ισοδυναμεί με 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, η φετινή θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό στην Τουρκία», δήλωσε ο Karabulut. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η κρίση μπορεί να λήξει σύντομα.

Το 2015, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία μειώθηκε κατά 1,6% σε 36,2 εκατομμύρια. Η γερμανική αγορά εμφάνισε καλά αποτελέσματα με μια αύξηση 6,3% σε 5,6 εκατομμύρια επισκέπτες. Αντίθετα, η ρωσική αγορά υποχώρησε κατά 18,5% ή 800.000 τουρίστες, με 3.600.000 επισκέπτες, ενώ η βρετανική αγορά μειώθηκε κατά 3,4% σε 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Από πλευράς προορισμών, η Κωνσταντινούπολη καλωσόρισε 12,4 εκατομμύρια επισκέπτες το περασμένο έτος, σημειώνοντας αύξηση 4,8%. Σε αντίθεση, η Αττάλεια «είδε» τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 5,3% σε 10,8 εκατομμύρια.

Από την πλευρά της γερμανικής αγοράς, το τουρκικό γραφείο εισερχόμενου τουρισμού της TUI, Tantur, είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας με ποσοστό 18,8% επί του συνολικού όγκου των Γερμανών επισκεπτών, μπροστά από τον συνεργάτη του Thomas Cook, Diana (17,7%) και τη θυγατρικής της FTI, Meeting Point (16,8%).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *