ksd copyright
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατασκευαστικό και τουριστικό «μπουμ» στη …

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια σειρά κινήτρων για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά τον Μάρτιο του 2013, εκτόξευσε στα ουράνια την οικοδομική δραστηριότητα στο παραλιακό μέτωπό της Λεμεσού, όπου εν μέσω κρίσης
σημειώνεται αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως κατασκευαστικό μπουμ.

Δεκάδες κτήρια, κυρίως πολυώροφα, άρχισαν από πέρυσι να ανεγείρονται στην εν λόγω περιοχή και πολλά άλλα
βρίσκονται στα στάδια του σχεδιασμού, με δεκάδες αιτήσεις για οικιστικές αναπτύξεις να εκκρεμούν στα γραφεία
της Πολεοδομίας.

Όπως εξήγησε στον «Π» διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της Λεμεσού που δραστηριοποιείται στην περιοχή, πέραν του 50% της κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης για οικιστικές μονάδες οφείλεται στο σχέδιο κινήτρων που δόθηκε από την κυβέρνηση.
Τα βασικά κίνητρα που δόθηκαν ήταν
δύο:
• Το ένα αφορούσε την απόκτηση άδειας παραμονής στην Κύπρο με την αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ και με καταθέσεις τουλάχιστον 30.000 ευρώ σε τοπική τράπεζα για τρία χρόνια.
• Το άλλο κίνητρο αφορούσε την πολιτογράφηση πολιτών και την έκδοση διαβατηρίου σε αυτούς υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων μια επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ και αγορά ιδιόκτητης κατοικίας αξίας 500.000 ευρώ και πάνω.
Επιπλέον, η δραστηριοποίηση νέων εταιρειών από το εξωτερικό στη Λεμεσό, οδήγησε στην κάθοδο στην Κύπρο πολλών υπαλλήλων τους, δημιουργώντας επιπλέον ανάγκες στέγασης και αύξηση της ζήτησης νεόδμητων διαμερισμάτων και κατοικιών, απογειώνοντας την κτηματαγορά.
Ταυτόχρονα τα κίνητρά για την καθ΄ ύψος ανάπτυξη μεγιστοποιούν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών, που βρήκαν με αυτό τον τρόπο την κότα που γεννά χρυσά αβγά. Πλέον είναι θέμα πρεστίζ, για τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, η κατασκευή του δικού τους πύργου στην παραλία της Λεμεσού.
Μια μόνο εταιρεία, τον επόμενο χρόνο εξασφαλίζει πολεοδομικές άδειες και ξεκινά την υλοποίηση 15 projects, ως επί το πλείστον πολυώροφων οικιστικών συγκροτημάτων στην περιοχή από
το Δασούδι στη Γερμασόγεια μέχρι τον Άγιο Τύχωνα.
Ο οικοδομικός οργασμός που παρατηρείται, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας, δεν έχει καμία σχέση με την
κυπριακή αγορά. Οι Ρώσοι είναι οι κυρίως αγοραστές, οι οποίοι λατρεύουν αυτή την περιοχή, που βρίσκεται κοντά
στο κέντρο της πόλης, τη θάλασσα, αλλά και τους κύριους οδικούς άξονες.
Και όχι μόνο Ρώσοι, αλλά και Άραβες, Κινέζοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι διατηρούν τις τιμές στα ύψη, τουλάχιστον σε απόσταση 200 με 300 μέτρων από την παραλία. Εξάλλου, οι τιμές που κυμαίνονται από 300 χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο για ένα απλό τριάρι, είναι απλησίαστες για τον μέσο Κύπριο.
Επαναπροσδιορίζεται ο ορίζοντας της Λεμεσού
Υπό κατασκευή, εκτός από το 16ώροφο κτήριο γραφείων της «The Oval της Cybarco», η αποπεράτωση του οποίου τοποθετείται στο τέλος του 2016, βρίσκονται δυο δεκαώροφα στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα. Πρόκειται για το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Halcyon με 200 κλίνες και πολυτελή διαμερίσματα το οποίο ανεγείρεται από τη Stademos Hotels σε παραλιακό κτήμα έκτασης 22.912 m2 στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και το νέο έργο της εταιρείας A. Athanasiou Group, απέναντι από το ξενοδοχείο Ποσειδώνια, με την επονομασία iHome.
Μέσα στο 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του Limassol ΟΝΕ. Το έργο αποτελείται από 84 διαμερίσματα και πέντε καταστήματα, ένα εκ των οποίων με προδιαγραφές πολυτελούς εστιατορίου.  Το
36ώροφο κτήριο, σχεδιασμένο από τον βρετανικό όμιλο Atkins, θα είναι το υψηλότερο οικιστικό κτήριο στην Ευρώπη δίπλα από τη θάλασσα. Από τα αρχικά στάδια σύλληψης του έργου, η Pafilia προσέλκυσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, το οποίο μετατράπηκε σε αγορές και κρατήσεις διαμερισμάτων, προτού καν πραγματοποιηθεί η επίσημη εισαγωγή του έργου στις διάφορες αγορές. Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το 20% της αξίας του έργου. Η τιμή των διαμερισμάτων αρχίζει από 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής υπολογίζεται γύρω στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η κοινοπραξία Leptos και Zavos Group προανήγγειλε την έναρξη μέσα στους επόμενους μήνες του 25ώροφου οικιστικού έργου DEL MAR στον παραλιακό της Γερμασόγειας, με τις πωλήσεις
διαμερισμάτων να έχουν ήδη αρχίσει.
Στο στάδιο εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας βρίσκεται το Sky Tower 15 ορόφων της Prime Property και το Icon
Tower της Aristo Developers 16 ορόφων στην περιοχή του πρώην Bowling, καθώς και το επίσης 16ώροφο The ARC της Cyfield στον παραλιακό, όλα στη Γερμασόγεια.
Στη σκιά κυριολεκτικά της αρχαίας Αμαθούντας σχεδιάζεται το 23ώροφο Amathus Coastal, επίσης της Prime Property. Πύργο έναντι του παραλιακού δρόμου στη Μουταγιάκκα προγραμματίζει και η εταιρεία Leonetti Co Ltd. Ήδη το έργο Limassol Blu έλαβε το πράσινο φως από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Η άδεια αφορά την ανέγερση ενιαίας οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης κτηρίου
διαμερισμάτων 30 ορόφων, 4ώροφου εμπορικού κέντρου και 10ώροφου κτηρίου με γραφειακούς χώρους, η οποία
αναμένεται να κοστίσει πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η πληθώρα των projects, δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα
υλοποιηθούν όλα.
Στα χαρτιά έμεινε π.χ. το μεγαλεπήβολο έργο 28 ορόφων LIMASSOL LANDMARKET της Pafilia, που σχεδιαζόταν να ανεγερθεί δίπλα από τον Δημοτικό Κήπο, αλλά και οι δύο πύργοι της Totalserve 15 και 16 ορόφων στον παραλιακό της Λεμεσού.
Ανάπτυξη μέχρι ποιου ορίου;
Πάντως, δεν λείπουν οι ενστάσεις. Ο προβληματισμός που ήδη έχει αρχίσει να διατυπώνεται αφορά τις επιπτώσεις
της ανάπτυξης στον χαρακτήρα της πόλης. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι: «ανάπτυξη μέχρι ποιου ορίου;».
Πέραν της αμφίβολής αισθητικής ορισμένων έργων, εκφράζεται έντονος προβληματισμός για το ύψος των κτηρίων που σχεδιάζονται, στο οποίο δεν τίθεται κανένα όριο από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές σε συνάρτηση με τη γειτνίαση τους με ευαίσθητές περιοχές, όπως το ιστορικό κέντρο, τους αρχαιολογικούς χώρους και το παραλιακό μέτωπο.
Όπως λένε οι πολέμιοι τής χωρίς όρια καθ΄ ύψους ανάπτυξης της πόλης, τα εκτός κλίμακας κτήρια δεν σημαίνουν
απαραίτητα ανάπτυξη. Όπως τονίζουν, «ο ένας επιχειρηματίας ανταγωνίζεται τον άλλο με τη μεζούρα και τρομάζεις μόνο να βλέπεις στα χαρτιά τι θα ανέβει προσεχώς στον ουρανό.
Πώς θα είναι η Λεμεσός σε μια δεκαετία;
Περιτριγυρισμένη από όγκους και Κύκλωπες με γυάλινα μάτια να ρίχνουν σκιές κατήφειας στην πόλη…».
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΠΗΓΗ: http://www.politis-news.com/

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *