μετα

Και η απάντηση του κ. Γεώργιου Χάλαρη για την υπόθεση της Οίας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Λάβαμε από την κ. Γεώργιο Χάλαρη, και την δημοσιεύουμε αυτούσια, την απάντησή του, σε όσα εξέθεσε σε επιστολή του ο κ. Μιλτιάδης Ανδρώνης, ξενοδόχος και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Σαντορίνη. Σημειώνεται ότι στην υπόθεση, παρανέβη και το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σχετική ανακοίνωση, εξέδωσε και ο δήμος Θήρας.

Η απάντηση έχει ως εξής:

“Πρόσφατα διάβασα με έκπληξη  την επιστολή αγωνίας ενός επιχειρηματία με τίτλο “Ακούει κανείς;”

Αυτόν τον τίτλο τον αποδέχομαι, αφού ήταν για πολλά χρόνια και παραμένει δικό μου αίτημα προς την Κεντρική Διοίκηση αυτής της χώρας, για το τι συμβαίνει στον τόπο που γεννήθηκα, ζω και θέλω να συνεχίσω να ζω.

Ο επιχειρηματίας αυτός ήρθε στην Οία το 2006  και δηλώνει ότι αυτός ανέδειξε τουριστικά την Οία. Αλήθεια, τι ψέμα, τι ειρωνεία:  ‘Ενας οικισμός  παγκοσμίου φήμης  που έχει βραβευτεί επανελλειμένα από παγκόσμιους φορείς, να περιμένει να γίνει γνωστός από έναν άγνωστο επιχειρηματία που ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον τουρισμό το 2006!

Οι πρόγονοι μου, οι μόνιμοι κάτοικοι, οι σωστοί επιχειρηματίες και εγώ προσωπικά διαχρονικά, σεβόμενοι αυτόν τον τόπο, αντιστεκόμαστε στην λογική και τις πρακτικές όπως του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Ενδεικτικά  θα αναφερθώ πως προσπαθεί με πολλά ψέματα να υπερασπιστεί το δήθεν δίκαιο επίτευγμα του ως πετυχημένου επιχειρηματία.

Ασχολήθηκα από το 1982  με τα κοινά του τόπου μου και εκλεγόμουν  συνεχώς από την τοπική κοινωνία, όποτε έθετα υποψηφιότητα και για 16 χρόνια ήμουν Κοινοτάρχης αυτού του τόπου. Στόχος μου ήταν και παραμένει η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξη του τόπου αυτού, όπως πρέπει και όχι όπως θέλουν κάποιοι περαστικοί και μεμονωμένοι.

Ποτέ δεν υπήρξα εκβιαστής, ούτε δημιούργησα εμπόδιο για κανένα πολίτη που ήθελε και θέλει να δραστηριοποιηθεί, ήμουν και παραμένω υπερασπιστής του τόπου μου και του σωστού επιχειρηματία, χωρίς διακρίσεις. Δεν δημιούργησα ποτέ μοχλούς πίεσης  προς υπηρεσίες και υπαλλήλους, αντίθετα ζητούσα και ζητώ να εφαρμόζουν τους νόμους και να σέβονται αυτόν τον τόπο.

Η Προϊσταμένη του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας κα. Πασσαλή, ήταν η υπάλληλος που  για πολλά χρόνια και όχι μόνο το 2007, είχε δεχθεί πολλά έγγραφα από την Κοινότητα μας για την εφαρμογή της  νομοθεσίας και ως απάντηση/αντίδραση της,  ήταν να ανακαλέσει την οικοδομική άδεια ανέγερσης του πολιτιστικού κέντρου Οίας. Αντίθετα την ίδια περίοδο, δεχόμενη εντολές προφορικές ή έγγραφες από αλλού, έδινε συνέχιση εργασιών σε άλλους, όπως στον ανωτέρω επιχειρηματία, που το επιβεβαιώνει ο ίδιος, ευχαριστώντας μάλιστα συγκεκριμένα πρόσωπα για την πολιτική τους παρέμβαση.

Το 2010, μετά από 28 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, δεν έθεσα υποψηφιότητα γιατί διαφώνησα για άλλη μία φορά με την Απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης που με οριζόντια μέτρα συνένωσε πολλούς ΟΤΑ με το πρόγραμμα <Καλλικράτης>, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της  τις ιδιαιτερότητες και την μοναδικότητά ορισμένων περιοχών, όπως με  την Κοινότητά της Οίας  στο νησί της Σαντορίνης,  που έγινε ένας  Δήμος Θήρας και έπαψε να λειτουργεί ως αυτόνομος ΟΤΑ, που είχα την τιμή να την εκπροσωπώ και να την υπερασπίζομαι για 16 συνεχή χρόνια ως Πρόεδρος.

Άρα ψεύδεται ασύστολα ότι δεν επανεκλέχθηκα στην Κοινότητα το 2007.

Αναφέρει  στην επιστολή του συνεχώς την έκφραση …με γνώμονα την επιχειρηματικότητα, …αλλά πουθενά την νομιμότητα επιμελώς, διότι δήλωνε  και θέλει να εφαρμόζει τα δικά του οικονομικά συμφέροντα σε ένα προβεβλημένο τόπο, αδιαφορώντας για την νομιμότητα.

Το Προεδρικό Διάταγμα 817 του 1993   που διέπει την Οία  και  οριοθετεί τον οικισμό, έχει βάλει κανόνες, χρήσεις γης, όρους δόμησης, κ.λπ., ο κύριος αυτός δεν το σεβάστηκε ποτέ. Υπάρχει μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που οριοθετεί στην καλντέρα της Οίας, που μπορεί και πρέπει να υπάρχει δόμηση, που υπάρχει ακαταλληλότητα για ανθρώπινη χρήση και γεωλογικές ακατάλληλες περιοχές που δεν μπορεί να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Γι’ αυτόν, είναι λέξεις άγνωστες και αρνείται να τις σεβαστεί. Τα ανωτέρω είναι προϋπόθεση για την προστασία και την ασφαλή παραμονή του ανθρώπου-πελάτη του. Ο ανωτέρω, όπως αναφέρει συνεχώς, η δική μου παρουσία ήταν και παραμένει εμπόδιο στα επιχειρηματικά του πλάνα. Έχει δίκιο, έχουμε διαφορετική προσέγγιση για αυτόν τον τόπο. Εγώ θέλω να μείνω για τα υπόλοιπα χρόνια στον τόπο που γεννήθηκα, ενώ αυτός όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, όποιος του τα ακουμπήσει  θα τα πουλήσει και θα φύγει. Είναι λέξεις δικές του ενώπιων πολλών. Εξάλλου, αυτή η πρακτική είναι γνωστή για πολλούς επιχειρηματίες.

Όμως,το κεντρικό κράτος πρέπει να επιλέξει και να δηλώσει έμπρακτα τι επιθυμεί για αυτήν την χώρα. Σεβασμό ,νομιμότητα και  ήθος ή αναρχία και ισοπέδωση των πάντων στο βωμό του εύκολου και προσωρινού κέρδους;

Πόσες επιχειρήσεις καλείται να διασώσει, μετά από κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση   επιχειρηματιών, που δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να υπερασπιστούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα όπως αυτοί κρίνουν, χωρίς κανόνες και αφού πτωχεύσουν, καλούν το κράτος να είναι αρωγός;

Η Οία και η Σαντορίνη, πρέπει να παραμείνουν ως εθνικό κεφάλαιο για την Χώρα.
Εγώ προσωπικά, θα δώσω την μάχη που μου αναλογεί για αυτό, χωρίς επιχειρηματικό όραμα αλλά με αγάπη και σεβασμό στον τόπο μου.

Υ.Γ. Επιτέλους, θα ακούσει κανείς και θα δει κατάματα την αλήθεια σε αυτόν τον ευλογημένο  τόπο ;

Ελπίζω και Περιμένω! Ποτέ δεν είναι Αργά!

Η Κραυγή αγωνίας ενός οραματιστή Σαντορινιού.

Γεώργιος Αντ. Χάλαρης

Πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Οίας

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Δήμου Θήρας Και Μόνιμος Κάτοικος Οίας”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *