ΚΕΠΕ: Ατμομηχανή ο Τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

– Δείτε εδώ την έκδοση
O πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Νίκος Φίλιππας
Έντονη αυξητική πορεία εμφανίζει η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, από την αρχή του 2013 με κορύφωση το 2014, μετά την την πτώση των ετών 2009 και 2010, την ελαφρά ανάκαμψη του 2011, και την πτώση του 2012. 
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο Νίκος Βαγιονής στην τετραμηνιαία έκδοση του ΚΕΠΕ “Οικονομικές Εξελίξεις”. Ειδικότερα, αναφέρει πως σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής προσέλευσης με σημαντικό χαρακτηριστικό την αναδιάρθρωση των περιοχών προέλευσης των τουριστών, με υπερδιπλασιασμό του τουριστικού ρεύματος από την Ανατολή (Ρωσία και Ασία), σταθεροποίηση από τη Δυτική Ευρώπη και μερική ανάκαμψη από την Αμερική. 
Επισημαίνονται, βέβαια, προβληματισμοί αναφορικά με την πορεία της ρωσικής αγοράς και τη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων που αναμένονται από γεγονότα όπως η ουκρανική κρίση και η πτώχευση ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Τα τουριστικά έσοδα μέχρι και το 2012 παρουσιάζουν μια συνεχή κάμψη, έναντι του 2008, ενώ η ανάκαμψη του 2011 αφορούσε μόνο τις αφίξεις και όχι τα έσοδα. Το 2013 επεφύλαξε μια μικρή άνοδο στα τουριστικά έσοδα έναντι του 2012. Επιπροσθέτως, τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014 παρουσιάζεται αύξηση που εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί σε όλη τη διάρκεια του έτους. Το αποτέλεσμα είναι μεν θετικό, αλλά δεν είναι αντίστοιχο των δυνατοτήτων μας. 
Οι συνθήκες στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές δεδομένης της κατάστασης σε όλη τη Βόρεια Αφρική και εγγύς Ανατολή. 
Πέραν της αύξησης των μαζικών αφίξεων τουρισμού από τη Ρωσία –η οποία ενδέχεται να περιοριστεί για ένα διάστημα– και από αλλού, χρειάζεται παράλληλα η στήριξη και προβολή ειδικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων –π.χ. ιατρικός, συνεδριακός, οικολογικός, γευσιγνωστικός, ευεξίας και αποκατάστασης, μουσείων, φεστιβάλ, σπορ, κ.ά.– που διαφοροποιούν το τουριστικό προϊόν από το στερεότυπο ‘ήλιος-θάλασσα’, δρώντας προσθετικά και όχι ανταγωνιστικά, αυξάνουν την τουριστική κατανάλωση και συμβάλλουν στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ ανοίγουν και νέες αγορές. 
Σημειώνεται, επίσης, ότι κρίνεται σκόπιμο να εξεταστούν τρόποι αξιοποίησης των πόρων της χώρας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (Α΄ και Δ΄ τρίμηνο) όπου διαγράφεται ζήτηση από αρκετές αγορές (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κίνα), ειδικότερα όσον αφορά τα αστικά κέντρα. 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η σημαντική κάμψη του εσωτερικού τουρισμού και του αριθμού των διανυκτερεύσεων που δημιουργεί, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου (μετά τους φόρους) εισοδήματος και της υψηλής ανεργίας.