Κέρδη για το 2017 αναμένει η Hellenic Seaways, αμείωτη η «κόντρα» με...

Κέρδη για το 2017 αναμένει η Hellenic Seaways, αμείωτη η «κόντρα» με τις Μινωϊκές

1
hellenic

Συνέχιση της κερδοφορίας και το 2017 αναμένει η διοίκηση της Hellenic Seaways, υπό τον κ. Αντώνη Αγαπητό, όπως ανακοινώθηκε χθες στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, η οποία διεξήχθη σε κλίμα έντασης και υψηλών τόνων, υπό την συνεχή εκτόξευση απειλών για νομικές ενέργειες, με τους εκπροσώπους των Μινωϊκών Γραμμών.

agapitosΣτην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αντώνης Αγαπητός, τόνισε ότι η πορεία της εταιρίας είναι εξαιρετικά θετική τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην κερδοφορία της εταιρίας στις χρήσεις 2015 και 2016, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017, ενώ υπογράμμισε ότι η εταιρία έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον κλάδο, από την δρομολόγηση του πλήρως ανακατασκευασμένου ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ. Μάλιστα, χθες και αφού οι Μινωικές Γραμμές, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, έχουν προβεί σε πλήθως νομικών ενεργειών, προκειμένου να ενημερωθούν για το κόστος μετασκευής του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ, ο κ. Αγαπητός, ανακοίνωσε ότι αυτό ανήλθε σε 17,3 εκ. €, το οποίο ανέλυσε σε 15,1 εκ. για υλικά, εργασίες, συνεργεία, κ.λπ., και σε 2,2 εκ. για αμοιβές πληρώματος, ΟΛΠ, ασφάλιστρα, κ.λπ.. Υπενθυμίζεται ότι το προϋπολογισθέν κόστος ήταν 7,5 εκ. € και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, εξήγησε ότι η υπέρβαση αφορά στις εκτεταμένες εργασίες, οι οποίες μεταξύ άλλων αύξησαν τον αριθμό των επιβατών σε 2.300, έναντι 1.520 που ήταν πριν, αλλά και στην ποιότητα των εργασιών, που αναβάθμισαν ουσιαστικά το πλοίο. Μάλιστα τόνισε ότι ανεξάρτητοι διεθνείς εκτιμητές, σε εκθέσεις τους, εκτιμούν την σημερινή αξία του πλοίου μεταξύ 23 και 25 εκ. €.

Όσον αφορά στην σημαντική μείωση του EBITDA της εταιρίας το 2016, ο κ. Αγαπητός, την απέδωσε στα προβλήματα στις γραμμές του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στις οποίες η εταιρία έχει σημαντική παρουσία, λόγω του προσφυγικού ζητήματος.

Συνολικά η εταιρία για την χρήση 2016 εμφάνισε κέρδη 6,7 εκ. €, έναντι 3,9 εκ το 2015, ενώ ο κύκλος εργασιών της παρέμεινει σταθερός στα 131,5 εκ. €, περίπου.

Οι Μινωϊκές

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Μινωϊκών Γραμμών, οι κ.κ. Πέππας, νομικός σύμβουλος και Χρονιάρης, Οικονομικός Διευθυντής, αφού αμφισβήτησαν την νομιμότητα συμμετοχής στην γενική συνέλευση όλων των μετόχων που σχετίζονται με την τράπεζα Πειραιώς, την ΑΝΕΚ, τον κ. Αγαπητό, κ.ά., και κατέθεσαν τα σχετικά νομικά έγγραφα, τόνισαν ότι η εταιρία οδηγείται σε αδιέξοδο, με κορυφαία στιγμή όταν ο κ. Χρονιάρης αμφισβήτησε την δυνατότητα της εταιρίας να συνεχίσει την λειτουργία της, με αποτέλεσμα να δεχθεί σφοδρή επίθεση από την διοίκηση της εταιρίας και τους εκπροσώπους της Τραπέζης Πειραιώς.

Παράλληλα, έθεσαν ξανά στην γενική συνέλευση 11 ερωτήματα γύρω από την οικονομική διαχείριση της εταιρίας, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν απαντήθηκαν, καθώς ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Κ Κληρονόμος, τόνισε ότι είναι εμπιστευτικά και είναι σε γνώση ανωτάτων στελεχών της εταιρίας και μόνο και η δημοσιοποίησή τους θα έθετε σε κίνδυνο την πορεία της εταιρίας, αφού οι ανταγωνιστές της θα ελάμβαναν κρίσιμες πληροφορίες.

Αναφορικά με το θέμα των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας, που υπολείπονται του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, βάσει το άρθρου 47 τον Ν 2190 περί ανωνύμων εταιριών, εντύπωση προκάλεσε η πρωτοφανής δήλωση του εκπροσώπου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Βούκα, ο οποίος είπε ότι ο νόμος είναι … απαρχαιωμένος (!!!), δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών για το αν η συμμόρφωση με τους νόμους, έχει να κάνει με το πότε ψηφίστηκαν και όχι με το προφανές, ότι δηλαδή είναι εν ισχύ…
Στο θέμα αυτό, αποφασίστηκε η συνέχιση της τακτικής  της «ενσωμάτωσης» των κερδών στα ίδια κεφάλαια, ώστε να ενισχυθούν και να φτάσουν στο 50%, που απαιτεί ο νόμος και στη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Μάλιστα, βάσει της κερδοφορίας, τα ίδια κεφάλαια θα φτάσουν τα 97 εκ. €, που είναι το κατώτατο όριο, σε διάστημα μικρότερο της 5ετίας, που είχε εκτιμηθεί στην περυσινή γενική συνέλευση.

Οι μετοχές…

Στο τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης της Γ.Σ., που ήταν η αντικατάσταση των τίτλων της εταιρίας, για διευκόλυνση των διαδικασιών, δεδομένου ότι ανέρχονται σε 77,615 εκ. και οι μέτοχοι είναι πλέον μόλις 29, οι τόνοι ανέβηκαν ξανά, με τους εκπροσώπους των Μινωϊκών να απειλούν με αγωγές, μηνύσεις και άμεση προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες, καθώς θεωρούν ότι θα εξαφανιστούν κρίσιμα στοιχεία στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αμφισβήτησης από την πλευρά τους, την εγκυρότητας κάποιων τίτλων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τελικά με την οριακή πλειοψηφία που ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις, αποφασίστηκε η εξουσιοδότηση του ΔΣ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάσταση των τίτλων.

ΠΗΓΗwww.money-tourism.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ