rodos

Κινδυνεύουν να μην πάρουν φέτος επίδομα ανεργίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Έντονη ανησυχία εκφράζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου με αφορμή την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις, σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας.
Αυτό υπογράμμισε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη, τον γραμματέα του ΕΚΡ κ. Νίκο Τριπολίτη και τον ταμία κ. Παναγιώτη Εγγλέζο.
«Κατ’ αρχήν εδώ και πάρα πολύ καιρό, το ΙΚΑ έχει λάβει μια απόφαση ότι εάν μια επιχείρηση οφείλει ή δεν τηρεί τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, αυτόματα αποκλείεται από την δυνατότητα να υποβάλει τις ΑΠΔ για να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλισμένοι. Αυτό επισύρει πολλές συνέπειες, καθώς υπάρχουν στην περιοχή μας πολλές επιχειρήσεις που έχουν ήδη αποκλειστεί από αυτή τη δυνατότητα με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να είναι ανασφάλιστοι. Εκτιμούμε και με βάση τα στοιχεία που έχουμε, ότι αυτό αφορά περί τις 80 επιχειρήσεις στην Ρόδο (μεσαίες, μικρές ή και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) που απασχολούν, όπως κάθε χρόνο, πολλά άτομα σαν προσωπικό που θα μείνουν ανασφάλιστοι, χωρίς βιβλιάριο και δεν θα μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας. Καθημερινά, έρχονται στο ΕΚΡ δεκάδες εργαζόμενοι που καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται ότι τα ένσημά τους δεν εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να μην δεχτεί ο ΟΑΕΔ τις αιτήσεις τους για χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Αυτό θα οξυνθεί άμεσα αφού προς το τέλος του μήνα, θα κλείσουν τα ξενοδοχεία (κυρίως τα μεγάλα). Κάναμε παράσταση στο ΙΚΑ και ζητήσαμε να βρεθεί λύση. Αν θέλει να τιμωρήσει τους εργοδότες δεν μπορεί να το κάνει αυτό μέσω των εργαζομένων. Θα έπρεπε το ΙΚΑ να μην τους δώσει το δικαίωμα να ανοίξουν καθόλου –αφού είναι γνωστοί επιχειρηματίες. Τόσο το ΣΕΠΕ όσο και το ΙΚΑ έχουν αυτή τη δυνατότητα. Καλούμε όλους όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα να απευθύνονται στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων το οποίο έχει βρει μια ενδιάμεση λύση», όπως τόνισε ο κ. Χατζησάββας.
Απευθύνοντας έκκληση προς τους εργαζόμενους που έχουν αυτό το πρόβλημα, είπε ότι θα γίνουν μαζικές καταγγελίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας σαν μοχλός πίεσης, λέγοντας πως είναι καλύτερο να γίνει συντονισμένα και όχι μεμονωμένα ο καθένας ξεχωριστά.
Το ζήτημα αφορά και άλλους εργαζόμενους που απασχολούνται σε κλάδους όπως η εστίαση και μπορούν να απευθύνονται στο ΕΚΡ.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το ΕΚΡ θα δώσει ‘μάχη’ ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς επίδομα ανεργίας, φέτος.

Οι καθυστερήσεις για το επίδομα ανεργίας

Ο πρόεδρος του ΕΚΡ αναφέρθηκε επιπλέον, στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν πέρσι στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας λόγω του συστήματος αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού στον ΟΑΕΔ Ρόδου -ενώ στον ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου δεν σημειώθηκαν ανάλογα περιστατικά- με αποτέλεσμα να περιμένουν οι εργαζόμενοι πολλούς μήνες μέχρι να τα πάρουν. «Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι που κάθε χρόνο εργάζονται με εποχική απασχόληση, θα απευθυνθούν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Κάναμε ήδη παράσταση τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ΟΑΕΔ και ζητήσαμε επιτακτικά, φέτος να μην υπάρξει πρόβλημα με τις καθυστερήσεις. Δεν θα δεχτούμε, κανένας εργαζόμενος να κάνει Χριστούγεννα χωρίς επίδομα ανεργίας, φέτος. Ήδη η Ρόδος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υποστελέχωση προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και κυρίως στον ΟΑΕΔ, στην πόλη. Η διευθύντρια, μας είπε ότι φέτος θα ενισχυθεί με εφτά άτομα. Εμείς προτείναμε να φέρουμε μέσω ΓΣΕΕ ανθρώπινο δυναμικό που θα προσφέρει υπηρεσίες εθελοντικά και να αναλάβουμε εμείς τις δαπάνες φιλοξενίας τους. Εμείς θα είμαστε σε επιφυλακή και θα παρακολουθούμε αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας. Θα ζητήσουμε και από τους βουλευτές να μας βοηθήσουν με κάποιες αποσπάσεις» τόνισε ο κ. Χατζησάββας καλώντας τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν με το ΕΚΡ.

Ο κ. Θανάσης Σταμούλης

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, τόνισε: «Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου πρότεινε να φέρει προσωπικό, με εθελοντική εργασία για να ενισχύσει την εξυπηρέτηση των εργαζομένων που θα πάνε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα ανεργίας. Ωστόσο, η διεθύντρια του ΟΑΕΔ δεν το δέχτηκε. Απαιτούμε μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουν πληρωθεί όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, τα επιδόματα ανεργίας. Γνωρίζετε ότι κάποια ξενοδοχεία έχουν ακόμη απλήρωτους εργαζόμενους. Συνεπώς, εάν χάσουν για οποιοδήποτε λόγο και το επίδομα, θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα (και μαύρο χειμώνα). Ο ΟΑΕΔ Αρχαγγέλου πέρσι είχε εξυπηρετήσει 7.500 εργαζόμενους. Ο ΟΑΕΔ Ρόδου που θα έχει 30.000 εργαζόμενους να εξυπηρετήσει τι θα κάνει;
Όσον αφορά τους ανασφαλιστους, βρήκαμε μια λύση για να πάρουν επίδομα ανεργίας, αλλά πρέπει να έρθουν να συντονιστούμε από κοινού. Ωστόσο, απαιτείται οριστική λύση. Ειδάλλως, δεν θα αφήσουμε τίποτε…όρθιο!».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *