Κίνδυνο αφελληνισμού των ξενοδοχείων «βλέπουν» και οι 18 υποψήφιοι της ΠΟΞ

VIDEO ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Έλλειψη ρευστότητας, υψηλή φορολογία, εργασιακά, Airbnb και χωροταξικό, μαζί με τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας,  είναι οι «καυτές πατάτες» του τουριστικού – ξενοδοχειακού κλάδου, εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με όσα είπαν οι 18 υποψήφιοι -περισσότεροι από κάθε άλλη φορά- στις εκλογές της ΠΟΞ αύριο Πέμπτη, στην εκπομπή της Δευτέρας του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Κάποιοι παλιοί γνώριμοι συνδικαλιστές, με αξιόλογη πορεία και ιδιαίτερη «σφραγίδα» στα τουριστικά δρώμενα, αλλά και νεοαφιχθέντες, που παίρνουν το «βάπτισμα» του πυρός», σε ένα πρωτότυπο debate, ανέδειξαν τα προβλήματα, τις παθογένειες και τα κακώς κείμενα του ελληνικού Τουρισμού και της ελληνικής Ξενοδοχίας. Προβλήματα, τα περισσότερα χρόνια, που μεγεθύνονται εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, η οποία πλήττει ολόκληρο τον κόσμο και τη χώρα μας.

Στη διαδικτυακή εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», με θέμα «Ο δύσκολος Χειμώνας του Τουρισμού και οι εκλογές της ΠΟΞ», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή της εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στις 15 Οκτωβρίου, που εφέτος και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελίδης, παρενέβη  ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης και ο κ. Σπύρος Διβάνης, διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου ξενοδοχειακού ομίλου και με εμπειρία στα συνδικαλιστικά του κλάδου.

live αφελληνισμούΑφελληνισμός ξενοδοχείων, έλλειψη ρευστότητας, υψηλή φορολογία, εργασιακά, αθέμιτος ανταγωνισμός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, χωροταξικό, κυριάρχησαν στην ατζέντα της συζήτησης. Και οι 18 υποψήφιοι συμφώνησαν πως τα προβλήματα αυτά είναι πάγια προβλήματα του ελληνικού τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου, τα οποία η πανδημία του COVID-19 και τα  κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που επιβλήθηκαν, με αποκορύφωμα το περίφημο lockdown, τα έκαναν ακόμη πιο έντονα.

ksd αφελληνισμού
adv

Σήμερα, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, «στεγνές» (σ.σ. ας μου επιτραπεί η λέξη) από ρευστότητα, κι ενώ οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν» κινδυνεύουν να αλλάξουν χέρια. Και όχι δεν μιλάμε για επενδύσεις κι εξαγορές, αλλά για καθαρό ξεπούλημα περιουσιών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους, στην προκειμένη περίπτωση οι Έλληνες ξενοδόχοι, να ξεφύγουν από τον βραχνά, που δεν είναι άλλος από την υψηλή φορολογία, το μισθολογικό, αλλά και το μη μισθολογικό κόστος και την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Οι τοποθετήσεις

Ακολουθούν οι βασικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων

Δημήτρης Φραγκάκης – Γενικός γραμματέας ΕΟΤ

fragkakis dimitris gnto 2020 αφελληνισμού
Ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος παρακολούθησε τις  τοποθετήσεις των υποψηφίων με ιδιαίτερη προσοχή, αφού σημείωσε το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της ελληνικής ξενοδοχίας, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του Τουρισμού και στη συνεισφορά των Ελλήνων ξενοδόχων στον Τουρισμό και την Οικονομία της χώρας.

«Η ΠΟΞ, το ΞΕΕ, ο ΣΕΤΕ και όλοι οι θεσμικοί φορείς του Τουρισμού έκαναν πράξη, μαζί με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού, το όλοι μαζί μπορούμε, στην προκειμένη περίπτωση να επανεκκινήσουμε τον ελληνικό Τουρισμό, με ασφάλεια. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος πολλές. Τα 6.027 ξενοδοχεία που λειτούργησαν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ, “έβαλαν πλάτη” στον ελληνικό Τουρισμό.

Εφέτος χάσαμε πολλά και τα γνωρίζετε καλύτερα από όλους εσείς οι άνθρωποι του τουρισμού. Χάσαμε σε αφίξεις, χάσαμε σε έσοδα. Κερδίσαμε όμως και πολλά. Καταρχάς, όπως προείπα, το στοίχημα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, με ασφάλεια. Παράλληλα, κερδίσαμε ως χώρα σε αξιοπιστία κι επαγγελματισμό κι αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, για το 2021. Επίσης, αναδείξαμε σε προτεραιότητα την καλή συνεννόηση και τη λογική της συνεργασίας, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα».

Στη συνέχεια, ο κ. Φραγκάκης έκανε λόγο για μια περίοδο «γέφυρα» από σήμερα μέχρι τον Μάιο του 2021, οπότε θα ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν, κατά την οποία η πολιτεία θα πρέπει έμπρακτα να δείξει τη στήριξή της στον Έλληνα ξενοδόχο και στους εργαζόμενους του κλάδου.

Καταλήγοντας, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, αφού είπε πως οι εκλογές είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας, διευκρίνισε πως ο σκοπός είναι κοινός: Να αποκατασταθούν οι φετινές απώλειες τα επόμενα ένα-δυο χρόνια.

Σπύρος Διβάνης – Διευθύνων σύμβουλος DIVANI COLLECTION HOTELS

divanisΠαλιός συνδικαλιστής, που πλέον έχει καταθέσει τα «παπούτσια» του, ο Σπύρος Διβάνης, στην παρέμβασή του, αφού ξεκαθαρίζει πως τελείωσε με τα συνδικαλιστικά, μιλάει για την ανάγκη η ελληνική ξενοδοχία να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

«Ο ρόλος που αναλαμβάνει σήμερα η ΠΟΞ είναι εξαιρετικά δύσκολος και επίπονος, λόγω της συγκυρίας. Η Ομοσπονδία  θα πρέπει να ανακαλύψει νέους τρόπους και μεθόδους να γίνει ακόμη πιο διεκδικητική και αποτελεσματική, καθώς σήμερα, μετά την “επέλαση” του κορωνοϊού, οι συνάδελφοι ξενοδόχοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να εισακουστούν και να επιλυθούν τα προβλήματά τους. Τα προβλήματα, όμως, δεν λύνονται με… ασπιρίνη. Χρειάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες. Η επόμενη χρονιά, αυτή του 2021, δείχνει εξίσου αβέβαιη και τίποτα δεν εγγυάται την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει, πρωτίστως, να διασφαλιστεί ότι η ελληνική ξενοδοχία θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια. Κάτι για το οποίο η πολιτεία οφείλει να παράσχει τη στήριξή της».

Και συνεχίζει, θέτοντας το θέμα των αποζημιώσεων των ξενοδόχων: «Είναι 12 Οκτωβρίου και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια προγράμματα στήριξης θα εφαρμοστούν για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα οποία θα παραμείνουν ανοικτά και μετά το τέλος Οκτωβρίου. Μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την επόμενη σεζόν.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι εμείς δεν κάναμε κάτι κακό, εμείς κάναμε απλά τη δουλειά μας, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε. Η πολιτεία είναι που αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο των ξενοδοχείων, προκειμένου να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει υγειονομικά την πανδημία. Η πολιτεία, λοιπόν, είναι εκείνη η οποία μας χρωστάει».

 Οι υποψήφιοι λένε στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

Ευγένιος Βασιλικός

vassilikos evgenios αφελληνισμού
Ο κ. Ευγένιος Βασιλικός

Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει, ήδη, χαράξει τη δική του πορεία στα συνδικαλιστικά του χώρου, όντας γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ. Πρόκειται για τον Ευγένιο Βασιλικό, COO και operational manager της Airotel Group of Hotels.
Στην τοποθέτησή του για το τι πρέπει να επιδιώξει η ΠΟΞ την επόμενη ημέρα, ο κ. Βασιλικός λέει: «Εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19 τα προβλήματα των Ελλήνων ξενοδόχων παραμένουν ίδια με εκείνα πριν την πανδημία, απλά, επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο.  Σήμερα αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από όλα προκειμένου να γίνει αυτή η “γέφυρα”, στην οοποία αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΕΟΤ είναι στήριξη, μια βάση κι επάνω εκεί να “χτίσουμε”, ειδικά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατέγραφαν απώλειες δύο μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, πριν το κυβερνητικό lockdown, αφού ο κόσμος είχε, ήδη, περιορίσει τα ταξίδια του.

Ο περυσινός χειμώνα και πριν την πανδημία δεν φαινόταν “ρόδινος» για την αθηναϊκή ξενοδοχία, αφού το ζητούμενο δεν είναι οι αφίξεις, καθώς οι αφίξεις δεν κατευθύνονται στα ξενοδοχεία».

Μανώλης Γιαννούλης

giannoulis αφελληνισμού
Ο κ. Μ. Γιαννούλης

Ο Μανώλης Γιαννούλης έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στον συνδικαλιστικό χώρο του τουρισμού και της ξενοδοχίας, ξεκινώντας από το 2005, οπότε και διαπίστωσε τη διάσπαση που υπήρχε στα συνδικαλιστικά του κλάδου στον νομό Χανίων. Από το 2011 βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, ενώ δυναμική παρουσία έχει και στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, διατελώντας αντιπρόεδρος στην ΠΟΞ και οικονομικός αντιπρόεδρος στον ΣΕΤΕ.

Ο ίδιος, μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» εμφανίζεται απαισιόδοξος για το παρόν, αλλά και το άμεσο μέλλον του ελληνικού τουρισμού, λέγοντας πως ο χειμώνας θα είναι πολύ επίπονος, ενώ αβέβαιη είναι η πορεία του τουρισμού στη χώρα μας και τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες της ΠΟΞ στις διεκδικήσεις της για την επόμενη ημέρα, συμφωνεί με όλους τους συμμετέχοντας πως είναι το θέμα της ρευστότητας/χρηματοδότησης των ξενοδοχείων, ο αφελληνισμός τους και τα εργασιακά, ενώ ο ίδιος αναφέρεται επίσης στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελληνικών προορισμών, στην προβολή του ελληνικού τουρισμού και στο χωροταξικό.

«Οι περιουσίες πάντα αλλάζουν χέρια, όμως τη δεδομένη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση “πολέμου” εξαιτίας του Covid, οπότε το κράτος και οι τράπεζες από την πλευρά τους, με χαλαρά πιστοληπτικά στοιχεία, οφείλουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Στο θέμα της στήριξης των ξενοδοχείων περιλαμβάνεται και το φορολογικό, όπου πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στον ΦΠΑ, αλλά και στον φόρο διαμονής, που στις άλλες χώρες λειτουργεί ως τέλος, που σημαίνει ότι έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Στα εργασιακά θα έμενα κυρίως στο μη μισθολογικό κόστος, το οποίο πρέπει να μειωθεί άμεσα, αφού είναι δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις, ενώ πλήττει και τους εργαζόμενους», λέει ο κ. Γιαννούλης.

Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει πάση θυσία να βελτιώσουμε είναι η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελληνικών προορισμών, όπως καταδεικνύουν μελέτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οποίων άμεσος ανταγωνιστής ενός ελληνικού προορισμού είναι ένας άλλος ελληνικός προορισμός. Βεβαίως, για να βελτιωθεί αυτό χρειάζονται δημόσιες υποδομές.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι αυτό της προβολής του ελληνικού Τουρισμού, η οποία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που ακούει στο όνομα Marketing Greece. Η προβολή πρέπει να συνεχιστεί, ενώ απολύτως σαφές πρέπει να γίνει ότι τα έσοδα από αυτή την προβολή θα πρέπει να κατευθύνονται στις νόμιμα λειτουργούντες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννούλης κρούει των κώδωνα για το χωροταξικό του Τουρισμού: «Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι το χωροταξικό του Τουρισμού. Αλλάζουν τα όρια αρτιότητας σε μία νύχτα και αυτή τη στιγμή χάνονται περιουσίες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πρώτο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο που κατατέθηκε ήταν αυτό της Κρήτης το 2017. Σε μία νύχτα άλλαξε η αρτιότητα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει άμεσα να δούμε γιατί πολλοί ξενοδόχοι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα.

Αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε είναι η παράταση των δύο χρόνων της μεταβατικής περιόδου, δεδομένου ότι σε μια τέτοια οικονομική κρίση σαν αυτή που διανύουμε δεν υπάρχουν τα χρήματα ούτε για μια οικοδομική άδεια. Επομένως, το διάστημα της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να διευρυνθεί σε πέντε έτη, προκειμένου ο καθένας να έχει το περιθώριο να δει τι θα κάνει γιατί η απώλεια  περιουσίας μέσα σε μία νύχτα είναι κάτι πολύ σκληρό».

Γιώργος Ζαφείρης

αφελληνισμού
Ο κ. Γ. Ζαφείρης

Η ενασχόληση του Γιώργου Ζαφείρη με τα κοινά του τουριστικού-ξενοδοχειακού κλάδου ξεκινάει από το 2004 ως αντιπρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, της οποίας σήμερα τελεί πρόεδρος, αλλά και ως αντιδήμαρχος τουρισμού στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου και υπεύθυνος τουρισμού στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Για τη συμμετοχή του στις εκλογές της ΠΟΞ, λέει ότι συμμετέχει σε μια γιορτή του τουρισμού, όπως, άλλωστε, καταδεικνύει ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Σύμβουλος επικοινωνίας στον Τουρισμό επί σειρά ετών, ο ίδιος θεωρεί πως τα συνδικαλιστικά όργανα πρέπει να έχουν δυνατή, ενιαία φωνή κι εκπροσώπηση και όπου χρειάζεται να είναι δίπλα, αλλά και απέναντι από κάθε κυβέρνηση.

«Επιδίωξή μου είναι να συμβάλλω από την πλευρά μου στον αγώνα μας για τα εργασιακά, στην προσπάθειά μας όλοι να καταλάβουν ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι σκληρά εργαζόμενοι και όχι καλά αμειβόμενοι. Σε αυτή μου τη διεκδίκηση φέρω  ένα βαρύ φορτίο, αυτό της πολύτιμης συνεισφοράς και προσφοράς του Κώστα Λεβέντη στην ΠΟΞ ως εκπρόσωπος της Μαγνησίας επί σειρά ετών, και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να συνεχίσω το έργο του», σημειώνει ο κ. Ζαφείρης.

Στη συνέχεια μιλώντας για τα «καυτά» θέματα του τουρισμού, αναφέρει: «Ο Τουρισμός δεν έτυχε της μεταχείρισης που του πρέπει από το κράτος. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για όλα αυτά που μας ανήκουν: για ένα υπουργείο Τουρισμού με ουσιαστικό ρόλο, απαλλαγμένο από συναρμοδιότητες, και για μόνιμη θέση γενικού γραμματέα Τουρισμού, ο οποίος δεν θα αλλάζει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης.

Πολύς κόσμος, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, κατά καιρούς, θεωρούν ότι ο τουρισμός πάει στον αυτόματο πιλότο. Δεν είναι έτσι. Τον τουρισμό τον “τρέχουν” κάποιοι και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες ξενοδόχους.

Είναι σαφές ότι κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Κι όμως, όλες αυτές οι χαμένες ασφαλιστικές εισφορές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως χρηματοδότηση των ξενοδοχείων. Και στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν απλήρωτα, τόσο εκείνα που φιλοξένησαν κοινωνικό τουρισμό, όσο κι εκείνα που λειτούργησαν ως ξενοδοχεία Covid».

Στη συνέχεια κρούει τον κώδωνα, τόσο για τα εργασιακά, όσο και για τον κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων, λέγοντας: «Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον αφελληνισμό των ξενοδοχείων δεν είναι ότι θα αλλάξουν χέρια, αλλά θα πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές, εξαιτίας της κατάστασης και της απόγνωσης που βρίσκονται οι Έλληνες ξενοδόχοι, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά».

Ακόμη, θέτει στην ατζέντα των θεμάτων της ΠΟΞ το θέμα της χρηματοδότησης, όχι μόνο των μεγάλων tour operators, αλλά και μικρότερων, που δραστηριοποιούνται σε κάποιες μορφές τουρισμού ως σπεσιαλίστες της αγοράς, συμβάλλοντας, όπως λέει, και στον περιορισμό του φαινομένου της μονοκαλλιέργειας στον τουρισμό.

Ακόμη, αναφέρει ως σημαντικό την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη διοργάνωση συνεδρίων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν στα εστιατόρια να υφίσταται το μέτρο του ενός ατόμου ανά 2 τετραγωνικά και για τα συνέδρια να απαιτούνται 15 τετραγωνικά ανά άτομο.

Άγγελος Καλλίας

kallias αφελληνισμού
Ο κ. Άγγελος Καλλίας

Παλιά «καραβάνα» στον συνδικαλιστικό χώρο του τουρισμού και της ξενοδοχίας, έχει, ήδη, διατελέσει μέλος του δ.σ. της ΠΟΞ για τρεις θητείες, ενώ παραμένει στο «τιμόνι» της Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, μετά από 4 επανεκλογές, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές δράσεις για την προβολή και ανάδειξη του Νομού. Μεταξύ άλλων δύο ευρωπαϊκά προγράμματα interegg – erasmus, ενώ αυτή την περίοδο «τρέχει» δύο προγράμματα leader ύψους €200.000.

Ο ίδιος εκπροσωπεί τον ορεινό τουρισμό και συμμετέχει στα συνδικαλιστικά όργανα προκειμένου, όπως λέει, να προσφέρει στην ανάπτυξη των ορεινών ξενοδοχείων. Θέτει, όπως λέει, εκ νέου υποψηφιότητα στην ΠΟΞ, γιατί αυτή η ομάδα αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις τους μεγάλους ξενοδόχους και τους μικρούς. «Όλοι έχουν λόγο κι αυτή είναι η επιτυχία της», λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο ίδιος θέτει ως προτεραιότητα της ΠΟΞ το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, για το οποίο, όπως λέει, τόσο ο Γρηγόρης Τάσιος από την ΠΟΞ, όσο και ο Αλέξανδρος Βασιλικός από το ΞΕΕ, έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει βρεθεί μία δίκαιη λύση.

Καταδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ορεινά ξενοδοχεία, επισημαίνει ότι η καθίζηση που σημειώθηκε εφέτος στην ξενοδοχειακή αγορά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι η πραγματικότητα που βιώνουν επί σειρά ετών τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική, ορεινή Ελλάδα.

«Στις ορεινές, κυρίως, περιοχές τα προβλήματα είναι πολλά. Αναλογιστείτε ότι στη Δράμα, η θέρμανση στα ξενοδοχεία ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου και κλείνει στις 15 Μαΐου, ενώ οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 20%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε αυτό που άγγιξαν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, στο σύνολο της χώρας, εφέτος, τη χειρότερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και ξενοδοχία από καταβολής τους. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τους ανασταλτικούς παράγοντες κάποιος να ταξιδέψει στη βόρεια Ελλάδα, όπως είναι το υψηλό κόστος διοδίων και καυσίμων. Θέματα που αντιμετωπίζουμε οι ξενοδόχοι εδώ και τα οποία καθιστούν τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες την επόμενη η μέρα».

Θέση πήρε ο κ. Καλλία και για την προβολή, λέγοντας «Δυστυχώς, η πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τον κλάδο, δεν στηρίζει, δεν νομοθετεί. Μετά από μία τριετή προσπάθεια να κατορθώσω να πάρω για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας δύο ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 200.000 ευρώ, οφείλω να επισημάνω ότι, ο ΕΟΤ πρέπει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε θέματα προβολής και να μην επιτρέπει σε δήμους και περιφέρειες να κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα σε μια ανούσια προβολή και ο ίδιος να περιορίζεται σε μια υπογραφή σε “copy paste” τουριστικές προβολές, πετώντας ουσιαστικά εκατομμύρια ευρώ».

Στη συνέχεια καλεί την πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ λέει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα. «Στην εννεαετή θητεία μου στην ΠΟΞ, με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, συνειδητοποίησα ότι είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους να σε καταλάβουν», λέει με νόημα.

Και καταλήγει: «Θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσον αφορά τα εργασιακά, το ενεργειακό κόστος, τη φορολογία, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, προκειμένου από την πλευρά μας οι ξενοδόχοι να ξεκινήσουμε να “χτίζουμε” την επόμενη ημέρα για τον ελληνικό Τουρισμό. Και θα πρέπει να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό ώστε με τη σειρά του να συμβάλλει στη λειτουργία των ξενοδοχείων μας τον χειμώνα που έρχεται, ο οποίος θα είναι πολύ δύσκολος».

Βαγγέλης Κατσαράς

katsaras vaggelis αφελληνισμού
Ο κ. Ευάγγελος Κατσάρας

Ο κ. Βαγγέλης Κατσαράς ασχολείται από παιδί με τον τουρισμό, λόγω των οικογενειακών επιχειρήσεων, ενώ για περισσότερο από μια δεκαετία ασχολείται με τα κοινά του ξενοδοχειακού κλάδου, μέσω της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, όπου την τελευταία τριετία βρίσκεται στο αξίωμα του προέδρου. Παράλληλα, τελεί αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού στον δήμο Νάξου.

Ο κ. Κατσαράς διεκδικεί μια θέση στην ΠΟΞ, με στόχο και σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων των ξενοδόχων της Νάξου και ευρύτερα των Κυκλάδων.

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», επισημαίνει: «Ο τουρισμός αποδείχθηκε εξαιρετικά εύθραυστος και οι 6.027 ξενοδόχοι, ανάμεσά τους κι εγώ, που ανοίξαμε τις επιχειρήσεις μας εφέτος το καλοκαίρι, εν μέσω αντίξοων συνθηκών, θα έλεγα πως είμαστε ήρωες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΟΞ στις διεκδικήσεις της από την πολιτεία θα πρέπει να θέσει ως θέμα άμεσης προτεραιότητας αυτό της ρευστότητας των ξενοδοχείων, προκειμένου να μην αλλάξουν χέρια τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ειδικά στις Κυκλάδες, όπως λέει, ο κίνδυνος αυτός είναι μεγάλος.

Ο κ. Κατσαράς θέτει θέμα παράτασης για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, όπως και για τις άδειες των ξενοδοχείων που λήγουν και προβάλλει ως ζήτημα μείζονος σημασίας αυτό των συγγενικών δικαιωμάτων.

 Αντιγόνη Μαϊστράλη

maistrali antigoni
Η κα. Αντιγόνη Μαϊστράλη

Ανήκει στο νέο «αίμα» μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν μία θέση στην ΠΟΞ, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει εμπειρία στα συνδικαλιστικά του ξενοδοχειακού κλάδου. Τουναντίον: Τελεί πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, ενώ, παράλληλα, είναι ιδρυτικό μέλος & μέλος δ.σ. του Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού Χίου, καθώς και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Χίου. Ο λόγος για την κα. Αντιγόνη Μαϊστράλη, η οποία έχει δυναμική παρουσία στο τουριστικό επιχειρείν από το 2009, διευθύνοντας την οικογενειακή επιχείρηση Volissos Holiday Homes, στο νησί της Χίου, ενώ, παράλληλα, ασχολείται με το tourism marketing & consulting.

Κίνητρό της να συμμετάσχει στις εκλογές της ΠΟΞ, όπως η ίδια λέει, είναι να μαθητεύσει, να τοποθετηθεί και να εισακουστεί σε έναν υγιή συνδικαλιστικό χώρο, και παράλληλα να προβάλλει τα προβλήματα του τόπου της, της Χίου.

Σύμφωνα με την ίδια, εφέτος τα ξενοδοχεία λειτούργησαν με σκοπό να λάβουν μία μικρή ανάσα ρευστότητας προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Το θέμα, λοιπόν, της αδυναμίας ρευστότητας και της αντιμετώπισης της υψηλής φορολογίας, σε συνδυασμό με την πάταξη της παραξενοδοχίας, είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα προτάξει, εκπροσωπώντας την Κω στις διεκδικήσεις της από την πολιτεία μέσω της ΠΟΞ.

Ανδρέας Μανδρίνος

mandrinos
Ο κ. Ανδρέας Μανδρίνος

Ο επανεκλεγείς στη θέση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, διεκδικεί μία θέση στην ΠΟΞ, χωρίς, όπως λέει, η καρέκλα να είναι αυτοσκοπός. Χορτασμένος από προσωπική προβολή, δηλώνει ότι στόχος του είναι η ανάδειξη όσο το δυνατόν καλύτερα των θεμάτων που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας μας.

«Στην ΠΟΞ δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες, η προσωπική προβολή και οι δημόσιες σχέσεις, αλλά η προβολή των θεμάτων που απασχολούν την ξενοδοχειακή αγορά. Γι’ αυτό θα διεκδικήσω ισονομία, που θα διασφαλίσει την ενότητα και θα ενισχύσει τον διαπραγματευτικό χαρακτήρα της ΠΟΞ.  Άλλωστε, οφείλω να συνεχίσω τη βαριά κληρονομιά που έχει αφήσει ο Τέλης Θωμόπουλος, εκπρόσωπος της Θεσσαλονίκης στην Ομοσπονδία, επί σειρά ετών», λέει ο κ. Μανδρίνος.

Απευθυνόμενος προς την πολιτεία λέει με τρόπο γλαφυρό: «“To αρκούδι δεν χορεύει”, οπότε απαιτείται άμεση αντιμετώπιση του θέματος της ρευστότητας των ξενοδοχείων, και φυσικά, σταθερές λύσεις, στα χρόνια προβλήματα του κλάδου και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ο ίδιος θεωρεί ως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του τη μετατροπή της υπό πτώχευσης ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επί προεδρίας Θ. Ζαγοράκη, με 27 ευρώ στο ταμείο της και 4,5 εκατ. βραχυπρόθεσμες  υποχρεώσεις, σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική εταιρία με αύξηση κύκλου εργασιών 400%, μέσα σε τρία χρόνια.

Κωνσταντίνος Μέριανος

merianos
Ο κ. Κων/νος Μέριανος

Υπηρετεί τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική ξενοδοχία από διάφορα μετερίζια – γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, μέλος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΞ, μέλος της διοικούσας επιτροπής και του δ.σ. του ΞΕΕ, κ.ο.κ.. Ο λόγος για τον κ. Κωνσταντίνο Μέριανο, ο οποίος στην τοποθέτησή του στην εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», αφού διευκρινίζει ότι ο συνδικαλισμός είναι εθελοντική δράση, λέει ότι σκοπός της ΠΟΞ είναι να διασφαλίσει την ενότητα του κλάδου και να προασπίσει την ελληνική ξενοδοχία από τον μεγάλο κίνδυνο του αφελληνισμού.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ΠΟΞ σημειώνει: «Πρωτεύον ζήτημα είναι  να σταματήσει η πολιτεία να “κλείνει το μάτι” στην παραξενοδοχία. Σε όλο αυτό το πακέτο, που περιλαμβάνει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις παράνομες πλατφόρμες κρατήσεων, κ.ο.κ..

Το δεύτερο είναι η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%, ενιαίος σε όλη την ελληνική Επικράτεια κι αυτό πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να γίνει άμεσα, προκειμένου να κερδίσουμε σε ανταγωνιστικότητα, στις αμέσως επόμενες πωλήσεις που θα γίνουν.

Επίσης, οι επιχειρηματικές οφειλές θα πρέπει να “παγώσουν” μέχρι τις 30.04.21 και να μπορούν να επανέλθουν σε καθεστώς ρύθμισης την 01.05.21. Ακόμη, η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει σε μία γενναία απόφαση στο θέμα της Thomas Cook, καθώς είναι αδιανόητο να  ζητάει την πληρωμή, έστω και καθυστερημένα, του ΦΠΑ τιμολογίων που έχουν κοπεί, και τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το χωροταξικό και τον αιγιαλό».

Καταλήγοντας ο κ. Μέριανος, κάλεσε την κεντρική εξουσία στον επόμενο μετασχηματισμό να τοποθετήσει έναν άνθρωπο του τουρισμού, σε μία θέση στο υπουργείο Τουρισμού.

Δημήτρης Πολλάλης

pollalis
Ο κ. Δημήτρης Πολλάλης

Έμπειρος συνδικαλιστής με πολυετή και αξιόλογη συνεισφορά στα τουριστικά/ξενοδοχειακά δρώμενα της χώρας, από διάφορες θέσεις και όργανα -ΠΟΞ, ΞΕΕ, Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας, Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Πολλάλης διεκδικεί, για μία ακόμη φορά, την ψήφο εμπιστοσύνης των συναδέλφων του ξενοδόχων.

Μιλώντας στην κάμερα του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», λέει ότι, το απερχόμενο δ.σ. της ΠΟΞ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς διαχειρίστηκε με υπευθυνότητα την κρίση.  Ο ίδιος θεωρεί την επαναφορά στην κανονικότητα μια δύσκολη εξίσωση, δεδομένου ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχίζουν να στενάζουν, με το ποσοστό των πληροτήτων τους να βρίσκεται στο 23,1% το καλοκαίρι που μας πέρασε, με βάση την πρόσφατη μελέτη του ΙΤΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την πολιτεία να ενσκήψει στα προβλήματα του κλάδου έμπρακτα, προβαίνοντας σε φορολογικές απαλλαγές, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, ανταποδοτικότητα του φόρου διαμονής για τα ελληνικά ξενοδοχεία, κ.ο.κ..

«Οι κρατούντες οφείλουν να αντιληφθούν το αυτονόητο: Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε», λέει με νόημα. Και καλεί όλους τους συμμετέχοντες  στην ΠΟΞ, με σύνεση και τόλμη, να συνεχίσουν να διεκδικούν για λογαριασμό του Έλληνα ξενοδόχου.

Ντίνα Σβύνου 

money-tourism copyright
money-tourism copyright photo

Έχει διαχειριστεί με επιτυχία μεγάλες κρίσεις στον τουρισμό της Κω τα προηγούμενα χρόνια, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, τον καταστροφικό σεισμό του 2017, ενώ από το 2018, οπότε και ανέλαβε την προεδρία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), έδωσε νέα διάσταση στη λειτουργία του. Ο λόγος για την επανεκλεγείσα ομόφωνα στην προεδρία της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, για μία ακόμη τριετία, στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης, Ντίνα Σβύνου, η οποία θέτει υποψηφιότητα για την ΠΟΞ, για δεύτερη, συνεχή φορά.

Μιλώντας στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», η κα. Σβύνου, θέτει ως προτεραιότητα της ΠΟΞ τη διεκδίκηση ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους Έλληνες ξενοδόχους.

«Ο κλάδος μας έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι υπερφορολογημένος, διέπεται από μία παρωχημένη νομοθεσία, από αθέμιτο ανταγωνισμό και αβέβαιο και ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την 1η Ιουνίου ξεκίναγε η λειτουργία των  ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας και στις 31 Μαΐου παραλάβαμε το υγειονομικά πρωτόκολλα», λέει, καταδεικνύοντας την προχειρότητα και την ολιγωρία του κράτους.

«Ως ΠΟΞ, πέραν του εξορθολογισμού της φορολογίας, των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της ενίσχυσης της ρευστότητας, που πρέπει να επιδιώξουμε, οφείλουμε να διεκδικήσουμε ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον», τονίζει η κα. Σβύνου.

Σπύρος Σουρέλης

sourelis
Ο κ. Σπύρος Σουρέλης

Τρίτης γενιάς ξενοδόχος, ο Σπύρος Σουρέλης είναι από τις νέες «αφίξεις» μεταξύ των διεκδικητών για μια θέση στην ΠΟΞ, ωστόσο η ενασχόλησή του με τα συνδικαλιστικά του κλάδου ξεκινάει από το 2014, οπότε και πρωτοεκλέχθηκε στην Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, της οποίας σήμερα έχει την προεδρία.

Θέτει υποψηφιότητα με την επιθυμία ο ξενοδοχειακός κόσμος των Ιωαννίνων να είναι πιο κοντά στα δρώμενα και στις εξελίξεις στην ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτεία έκανε κάποια πράγματα, όπως είναι οι αναστολές των εργαζομένων και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, τα οποία, ωστόσο, δεν φτάνουν.

«Η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε κάποια προγράμματα αντίστοιχα με το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”, και για τη χειμερινή περίοδο, προκειμένου να υπάρξει τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, ενισχύοντας τη ζήτηση και, παράλληλα, προσφέροντας τη δυνατότητα και σε εκείνους που μειώθηκε το εισόδημά τους, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, να απολαύσουν λίγες ημέρες διακοπών. Ακόμη, οφείλει να επανεξετάσει τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων».

Τέλος, ο κ. Σουρέλης καλεί τις τράπεζες να ανοίξουν την «κάνουλα» της ρευστότητας, καθώς, όπως λέει, οι επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει».

Γρηγόρης Τάσιος

tasios
money tourism copyright photo

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΟΞ, ένας πρόεδρος ευρείας αποδοχής και στήριξης, ο οποίος πήρε επάνω του την τύχη ενός ολόκληρου κλάδου σε πρωτόγνωρες συνθήκες, και τα κατάφερε καλά, κατά γενική ομολογία, στην τοποθέτησή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», επισημαίνει τον υψηλό αριθμό συμμετεχόντων στις εκλογές της ΠΟΞ, με εκπροσώπηση ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις της ΠΟΞ την τελευταία τριετία πάρθηκαν ομόφωνα, γεγονός που αποδεικνύει την ενότητα και τον κοινό σκοπό όλων των ξενοδόχων, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Αναφερόμενος στον στόχο της επόμενης ημέρας λέει πως είναι «όλοι μαζί, η ομάδα των 18 συμμετεχόντων κι όχι των 12 που θα εκλεγούν, να διεκδικήσουμε την επίλυση των προβλημάτων μας. Γιατί διαπιστώνουμε ότι οι ξενοδόχοι από την πλευρά μας κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, συμμορφωθήκαμε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλους τους κανόνες του κράτους, όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, την έλλειψη χρηματοδοτήσεων και αρκετά θέματα, ακόμη και καθημερινότητας.

Στην ερώτηση του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» «τι θα επιδιώξετε το αμέσως επόμενο διάστημα εάν εκλεγείτε στην ΠΟΞ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γρηγόρης Τάσιος, έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων των ξενοδοχείων, των θέμα των εργασιακών, την επιστροφή του ποσού των αναστολών συμβάσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη στήριξη των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας από την πολιτεία.

«Αποζημίωση, ένα θέμα το οποίο έθεσε ο Σπύρος Διβάνης στην τοποθέτησή του, και είναι ένα από τα θέματα που έχουμε σκοπό ως ΠΟΞ να επιδιώξουμε. Καλώ, λοιπόν, τον γ.γ. του ΕΟΤ που μας ακούει, να θέσει ανοικτά το θέμα σε επόμενη συζήτηση με την κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Ωστόσο, πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τα εργασιακά. Η κλαδική σύμβαση δεν είναι πλέον υποχρεωτική και έτσι η συζήτηση γύρω από αυτή εισέρχεται σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων. Περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές στον σχετικό νόμο από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Βεβαίως, εξίσου σημαντικό θέμα είναι η επιστροφή του ποσού των αναστολών συμβάσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για πολύ μεγάλη συζήτηση.

Μείζονα θέμα αποτελεί η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας, τα οποία έχουν εμπρός τους να αντιμετωπίσουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Τα ξενοδοχεία αυτά έχουν τεράστιο θέμα επιβίωσης και απαιτείται δέσμη μέτρων στήριξής τους από την πολιτεία. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν απλήρωτα, η πολιτεία δεν έχει καταθέσει ούτε ένα ευρώ, ούτε για τα ξενοδοχεία Covid, ούτε για τα συμβαλλόμενα με τον κοινωνικό τουρισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πως προς όλες τις κατευθύνσεις πως η ΠΟΞ έχει δυνατό διάλογο, αλλά και δυνατό αντίλογο».

Γεράσιμος Τιμοθεάτος 

timotheatos
Ο κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος

Μπορεί να μην εκλέχθηκε στις εκλογές του 2017, όμως δεν το έβαλε κάτω και επανέρχεται δριμύτερος. Ο λόγος για τον Γεράσιμο Τιμοθεάτο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στην ΠΟΞ στις προηγούμενες εκλογές, όμως, συμμετείχε σε όλα τα διοικητικά της συμβούλια, έπειτα από προσκλήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Τάσιου και ο τρόπος λειτουργίας αυτής της πολύ δεμένης ομάδας, όπως λέει, είναι η αιτία που κατεβαίνει εκ νέου ως υποψήφιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η επιβίωση των ξενοδοχείων είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, καθώς, όπως τονίζει, τόσο τον προσεχή χειμώνα, όσο και την επόμενη τουριστική σεζόν, αυτή του 2021, κανείς και τίποτα δεν εγγυάται την επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα.

«Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την επαναφορά του ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα και να επανεξετάσουμε την ανταποδοτικότητα για τα ξενοδοχεία του φόρου διαμονής», καταλήγει ο κ. Τιμοθεάτος.

Εμμανουήλ Τσακαλάκης

ksd copyright
Ο Μανώλης Τσακαλάκης | money tourism copyright photo

Παλιός γνώριμος του κλάδου, ο οποίος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο Μανώλης Τσακαλάκης ασχολείται με τα κοινά των ξενοδοχείων πάνω από 25 χρόνια, ενώ εδώ και δύο τριετίες συμμετέχει στο δ.σ. της ΠΟΞ.

Μιλώντας στην εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», με την χαρακτηριστική του αμεσότητα, ο κ. Τσακαλάκης λέει με νόημα: «την κότα που κάνει το αυγό δεν την σφάζουν» και καλεί την πολιτεία να ακούει τους ξενοδόχους προτού προχωρήσει σε αποφάσεις που αφορούν την ελληνική ξενοδοχία και όχι στην πορεία των αποφάσεών της οι ξενοδόχοι να τρέχουνε να σώσουνε ότι σώζεται.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας του ελληνικού, ξενοδοχειακού προϊόντος, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν οι ξενοδόχοι, αυτό της έλλειψης ρευστότητας. «Είμαστε εκ φύσεως εξαγωγική δραστηριότητα κι επιχειρούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον, στο οποίο, δυστυχώς, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Και πώς να είμαστε όταν για παράδειγμα στην Κύπρο ο ΦΠΑ στη διαμονή είναι στο 5%. Αυτή τη στιγμή, λόγω της κατάστασης, η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή, ώστε να προκύψει κάποιο όφελος στο θέμα της ρευστότητας για τα ξενοδοχεία. Μην λησμονούμε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι ξενοδόχοι ήταν εκείνοι οι οποίοι έσωσαν την εθνική οικονομία. Τώρα ήρθε η στιγμή η πολιτεία να ανταποδώσει αυτή τη στήριξη», λέει ο κ. Τσακαλάκης.

Ένα ακόμη θέμα που θέτει είναι αυτό της πιστωτικής πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ξενοδοχεία, λέγοντας πως θα πρέπει να είναι κοινή. «Δεν είμαστε τράπεζες, όπως θεωρούν κάποιοι tour operators για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις μας και να περιμένουμε, εν ευθέτω χρόνο, να πάρουμε τα χρήματά μας, με τον όποιο κίνδυνο αυτό επιφυλάσσει. Εξάλλου το παράδειγμα της Thomas Cook είναι πολύ πρόσφατο», σημειώνει με νόημα.

Ηρακλής Τσιτλακίδης

TSITLAKIDIS_IRAKLIS
Ο κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης

Ασχολείται με τα κοινά του τουρισμού επί σειρά ετών κι από το 2000 μέχρι σήμερα, με ένα μικρό διάλλειμα την τριετία 2013-16, είναι μέλος του δ.σ. του ΞΕΕ. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη, ο οποίος συμμετέχοντας στη διαδικτυακή εκπομπή του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», έθεσε το θέμα της ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, λέγοντας πως σήμερα έχει φτάσει στο ναδίρ, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν να περάσουν σε ξένα χέρια.

«Μεγάλο πρόβλημα το οποίο διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι η έλλειψη ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οπότε η ενίσχυσή τους μέσω χρηματοδοτήσεων, κ.λπ., συνιστά κυρίαρχο θέμα, αφού από αυτή εξαρτάται ο αφελληνισμός ή μη των ελληνικών ξενοδοχείων. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ως κλάδος δεν είμαστε αντίθετος ως προς τις ξένες επενδύσεις. Όμως ο αφελληνισμός είναι άλλο θέμα από τις επενδύσεις. Μάλιστα, από το εάν θα παραμείνουν σε ελληνικά χέρια ή όχι τα ξενοδοχεία μας κρίνεται και η αναπτυξιακή πορεία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών», λέει ο κ. Τσιτλακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα ακόμη θέμα το οποίο αντιμετωπίζουνε οι ξενοδόχοι στην Πιερία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι το προσφυγικό. Όπως εξηγεί, υπάρχει έντονη φημολογία για εγκατάσταση και φιλοξενία προσφύγων σε περιοχή στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Πιερίας, κάτι που, όπως υπογραμμίζει: «θα “ναρκοθετήσει” την πορεία της περιοχής στον τουρισμό, τόσο στο άμεσο διάστημα, όσο και βραχυπρόθεσμα.

Τέλος ο κ. Τσιτλακίδης θέτει το θέμα της ενοποίησης της εικόνας και της προβολής των προορισμών.

Νίκος Χαλκιαδάκης  

cactus
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Έχοντας πολυετή εμπειρία στον τουρισμό, αφού ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση Cactus Hotels, στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τo 1985, και έντονη παρουσία στα συνδικαλιστικά του κλάδου -διατελεί πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου επί σειρά ετών-, ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, μιλώντας στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», λέει ότι μέσα από τη συμμετοχή του στην ΠΟΞ επιδίωξή του είναι ο κλάδος να παραμείνει ενωμένος κι ακόμη πιο δυνατός, πιο αποτελεσματικός απέναντι στις διεκδικήσεις του από το κράτος.

Για τις προτεραιότητές του στην περίπτωση που εκλεγεί λέει: «Τα ξενοδοχεία πρέπει να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια. Δυστυχώς, καθημερινά κάνουν την είσοδό τους στην ελληνική ξενοδοχία μεγάλοι, διεθνείς όμιλοι και φοβάμαι πως στο τέλος η ελληνική ξενοδοχία θα απαρτίζεται αποκλειστικά από ξένους ομίλους και πολυεθνικές».

Και συμπληρώνει: «Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο 2021 χρειαζόμαστε χείρα βοηθείας από το κράτος. Πραγματικής βοήθειας και ουσιαστικής συνεισφοράς, και αυτό ακριβώς οφείλουμε να διεκδικήσουμε ως ΠΟΞ».

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

xatzikonstantinou kostas
Ο κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

Έχοντας θητεύσει, νεαρός ακόμη, δίπλα στον Αριστοτέλη Διβάνη, επί προεδρίας του στο ΞΕΕ, ο Κώστας Γ. Χατζηκωνσταντίνου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού ασχολείται με τα συνδικαλιστικά του κλάδου από παλιά.

Ο εκπρόσωπος της Θράκης στην ΠΟΞ, μιλάει με θέρμη για το σημερινό δ.σ. της Ομοσπονδίας και τον πρόεδρό του, Γρηγόρη Τάσιο, λέγοντας πως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πως ο κλάδος σήμερα είναι πιο ισχυρός και ενωμένος από ποτέ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρισμός μπορεί να έφτασε να είναι κοινωνικός εταίρος, όμως τα προβλήματα παραμένουν και παρότι συνεισφέρει το 25% του ΑΕΠ, ο κλάδος δεν τυγχάνει της αντιμετώπισης που του πρέπει από την πολιτεία.

Για την επόμενη ημέρα στην ΠΟΞ, καλεί όλους του συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από τη θέση που θα βρεθεί ο καθένας, ενωμένοι, να προσπαθήσουν να αναδείξουν τη θέση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της ΠΟΞ, λέει: «Βασικό ζητούμενο είναι η επιβίωση του ελληνικού ξενοδοχείου. Της “χρυσής κότας”, που κράτησε ζωντανή και όρθια την ελληνική οικονομία μεσούσης της δεκαετούς, χρηματοοικονομικής κρίσης, που βίωσε η χώρα μας, λόγω των “ενέσεων” ρευστότητας που της προσέφερε ο ελληνικός τουρισμός, σημειώνοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο». Και καλεί την πολιτεία, σήμερα, να στηρίξει τη “χρυσή κότα”, προκειμένου να συνεχίσει να παράγει όλα αυτά τα οφέλη και ευεργετήματα στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου, αυτή τη στιγμή θέμα μείζονος προτεραιότητας είναι να μην επιτρέψουμε να αφελληνιστούν τα ελληνικά ξενοδοχεία. «Πρέπει να μείνουμε όλοι όρθιοι. Μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, όλοι. Είναι όρος επιβίωσης και έως τέτοιο θα πρέπει να τον διεκδικήσουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο θέμα είναι η εκλογίκευση του μη μισθολογικού κόστους των ξενοδοχείων. «Πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Όμως σε αυτή τη συζήτηση, ο τρίτος συμβαλλόμενος είναι το ελληνικό κράτος, που με τη σειρά του θα πρέπει να δει με ρεαλισμό το όλο θέμα», τονίζει.

Το τρίτο θέμα είναι το θεσμικό πλαίσιο. «Καταθέτουμε επί σειρά ετών προτάσεις επί προτάσεων και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις, στις οποίες το ελληνικό κράτος κωφεύει. Εν μία νυκτί παίρνονται σημαντικές αποφάσεις για πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις, χωρίς να εισακούγεται ο Έλληνας ξενοδόχος. Δεν θέλουμε να τσιμεντοποιηθεί η ελληνική ύπαιθρος, τα νησιά μας, οι περιοχές Natura, αντίθετα, επιθυμίας μας είναι να λειτουργούμε με όρους αειφόρου ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρχει όφελος για την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά τα πάλεψε το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ. Όμως το τανγκό χρειάζεται δύο: Από τη μία τον Έλληνα ξενοδόχο κι από την άλλη το ελληνικό κράτος, με ευήκοα ώτα», καταλήγει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Ιωάννης Χατζής

xatzisΠρώτη φορά υποψήφιος στην ΠΟΞ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ο Ιωάννης Χατζής, κατεβαίνει στις εκλογές, εκπροσωπώντας τη Ρόδο με το πάθος και την τόλμη που διακρίνει κάθε νέο.

Στην τοποθέτησή του αναφέριι: «Εφέτος ο τουρισμός έκανε “βουτιά” στο απόλυτο μηδέν και όλοι οι ξενοδόχοι βιώνουμε ένα συναίσθημα απόγνωσης και απορίας. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Τα κλειστά ξενοδοχεία μας υπενθυμίζουν καθημερινά ότι  η βιομηχανία από την οποία εξαρτάται ο κύριος πλούτος των περιοχών μας έχει καταρρεύσει. Για πρώτη φορά η πολιτεία και οι πολίτες κατανοούν πόσο σημαντικός είναι ο Έλληνας ξενοδόχος για την ευημερία της χώρας. Σήμερα, έχουμε μια στρατηγική ευκαιρία να αξιολογήσουμε διαρθρωτικά προβλήματα, όπως οι συσταλτικές πολιτικές στα εργασιακά και ο απαράδεκτος συντελεστής ΦΠΑ. Επιθυμώ να είμαι στην ομάδα “κρούσης” και να παλέψω με δυναμισμό, όπως ο πρόεδρος Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος εκπροσωπεί δυναμικά τους Έλληνες ξενοδόχους την τελευταία τριετία και να αναλάβω τον αγώνα από εκεί που τον αφήνει επάξια ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος της Ρόδου στην ΠΟΞ, κ. Άρης Σουλούνιας».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, σε τρεις πυλώνες δράσεις οφείλει να προσανατολιστεί η ΠΟΞ:

-Ο βραχυπρόθεσμος πυλώνας όπου η Ομοσπονδία πρέπει να ασκήσει πίεση στις τράπεζες να εκταμιεύσουν τα προγράμματα που έχει εγκρίνει το κράτος, καθώς ο βασικός όγκος των καταλυμάτων δεν έχουν εισπράξει ευρώ, με αποτέλεσμα για πολλά από αυτά να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους.

-Ο μεσοπρόθεσμος πυλώνας, ο οποίος αφορά τον εξορθολογισμό του ΦΠΑ, που σήμερα λειτουργεί ως βασικό αντιαναπτυξιακό μέτρο, με πολλαπλασιαστικές ζημιές για τη χώρα, το ΑΕΠ, τις κοινωνίες, καθώς και των εργασιακών, που αποτελούν “αγκάθι” για τα ξενοδοχεία.

– Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η υγιής ανάπτυξη με σεβασμό στον εργαζόμενο, στην οποία «πρωταγωνιστικό» ρόλο θα έχει ο Έλληνας ξενοδόχος.

Tagged

1 σχόλιο στο “Κίνδυνο αφελληνισμού των ξενοδοχείων «βλέπουν» και οι 18 υποψήφιοι της ΠΟΞ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *