©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

“Μπέρδεμα” με τον ΦΠΑ | Κίνδυνος να καταστεί η Γερμανία “τοξικός” προορισμός

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας της Γερμανίας για την επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις γερμανικών ταξιδιωτικών προϊόντων από τουριστικούς πράκτορες εκτός ΕΕ, απειλούν να καταστήσουν τη Γερμανία “τοξικό προορισμό”.

Αυτό υποστηρίζει ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού ETOA, ο οποίος κατήγγειλε τα σχέδια ως “σοβαρά παράλογα”.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2021 ότι το Σύστημα Περιθωρίου Κέρδους των ταξιδιωτικών πρακτόρων (TOMS) δεν θα ισχύει για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες από χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγγραφούν για ΦΠΑ στη Γερμανία.

Ωστόσο, η εφαρμογή αναβλήθηκε αρχικά για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια για τον Ιανουάριο του 2023, με τη φορολογική αρχή να επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει τον Ιούλιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ETOA, Tom Jenkins, δήλωσε: “Η συνέπεια είναι ότι όλοι οι ενδιάμεσοι εκτός ΕΕ, που πωλούν γερμανικά προϊόντα πρέπει να εγγραφούν στις γερμανικές φορολογικές αρχές. Στην πραγματικότητα, αυτό θα επιβάλλει φόρο επί των πωλήσεων στο γερμανικό προϊόν. Μια ευρωπαϊκή εκδρομή που περιλαμβάνει οποιεσδήποτε υπηρεσίες στη Γερμανία θα πρέπει να συμμορφωθεί”.

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο της ETOA, ο κ. Jenkins σημείωσε: “Το TOMS απλοποιεί τους κανόνες ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Το μόνο που κάνουν είναι να λογαριάζουν τον ΦΠΑ για το περιθώριο κέρδους τους στο κράτος όπου είναι εγκατεστημένοι, αποφεύγοντας να πρέπει να εγγραφούν για ΦΠΑ σε κάθε κράτος της ΕΕ”.

Προειδοποίησε ότι η αλλαγή “θα επιφέρει διπλή φορολόγηση”, λέγοντας: “Πρόκειται για έναν φόρο επί των πωλήσεων, που στοχεύει σε δραστηριότητες εκτός Γερμανίας, όταν ο ΦΠΑ καταβάλλεται ήδη για τα προϊόντα στη Γερμανία”.

Το κόστος συμμόρφωσης είναι σημαντικό. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Το βάρος της συμμόρφωσης είναι σημαντικό. Τα καταλύματα, η τροφοδοσία, τα πολιτιστικά αξιοθέατα, οι παραποτάμιες κρουαζιέρες, οι ξεναγοί, οι μεταφορές, όλα έχουν διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. Είναι εντελώς παράλογο και υπάρχει ευρεία άγνοια γι’ αυτό. Εάν εφαρμοστεί, αυτό αρχίζει να καθιστά τη Γερμανία έναν σοβαρά τοξικό προορισμό”, είπε ο επικεφαλής της ETOA.

Συνέστησε στις ταξιδιωτικές εταιρίες να “αντιμετωπίσουν με προσοχή όλα τα προγράμματα του 2023 που περιλαμβάνουν τη Γερμανία” και πρότεινε να “ενημερώσουν τους προμηθευτές, τα εμπορικά επιμελητήρια, τα γραφεία τουρισμού για τη ζημιά που θα προκαλέσει αυτό”.

Ο ειδικός στον ΦΠΑ, David Bennett, διευθυντής της Elman Wall Bennett, δήλωσε: “Εάν ένας βρετανικός τουριστικός πράκτορας ή ένα ταξιδιωτικό γραφείο που ενεργεί στο όνομά του πουλήσει γερμανικά καταλύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος, θα πρέπει να καταβάλει ΦΠΑ στη Γερμανία”.

Ο Bennett προειδοποίησε: “Η Κροατία έχει κάνει το ίδιο και οι βρετανικοί φορείς B2B έχουν πλέον εγγραφεί [για ΦΠΑ] στην Κροατία. Η Αυστρία μπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Ενώ, ακούγεται ότι η Κύπρος και η Πορτογαλία εξετάζουν παρόμοιες λύσεις”.

Η γερμανική φορολογική αρχή δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμες να ακολουθήσουν.

Ωστόσο, η φορολογική υπηρεσία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το νέο καθεστώς ΦΠΑ θα εφαρμοστεί στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών εκτός ΕΕ.

“Δεν γνωρίζουμε πού θα εγγραφούν οι άνθρωποι [για τον ΦΠΑ] και αν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν [φορολογικές δηλώσεις] κάθε μήνα, όπως είναι η συνθήκη στη Γερμανία”, είπε ο Jenkins.

“Είναι πιθανό ένα δωμάτιο ξενοδοχείου να ανατεθεί από έναν χονδρέμπορο του Λονδίνου, να  περιληφθεί σε μια τράπεζα κρεβατιών στην Ιαπωνία και να πωληθεί σε έναν χονδρέμπορο στην Κίνα, ο οποίος στη συνέχεια να το πουλήσεις σε έναν Κινέζο τουριστικό πράκτορα, και όλα αυτά σε καθαρές τιμές. Πώς θα παρακολουθούν οι αρχές τη φορολογική υποχρέωση;”, είπε ο επικεφαλής της ETOA, επιχειρώντας να παρουσιάσει το μέγεθος του ζητήματος.

Tagged

1 σχόλιο στο ““Μπέρδεμα” με τον ΦΠΑ | Κίνδυνος να καταστεί η Γερμανία “τοξικός” προορισμός

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *