Κινητικότητα στην προβολή της Ρόδου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το πρόγραμμα προβολής της Ρόδου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί».
Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου με αφορμή το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σχετικά με την επιχορήγηση του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Σε συνέντευξή τύπου χθες ο κ. Γιάννης Πάππου εξαπέλυσε πυρά κατά του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκο με αφορμή τα όσα δήλωσε για την κατάργηση του δημοτικού φόρου.
«Είχαμε εξελίξεις με τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Είναι γνωστό πως υπάρχει αδυναμία λειτουργίας του οργάνου γιατί δεν είναι δυνατό να επιχορηγηθεί από το Δήμο. Μετά από συνεννόηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη είμαι βέβαιος ότι το πρόγραμμα προβολής της Ρόδου θα υλοποιηθεί. Οι δαπάνες θα καλυφθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πρέπει όλοι να είμαστε βέβαιοι ότι το κάθε σεντ θα επενδυθεί σωστά», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί σε συνέντευξή τύπου ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε πως ένα από τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάργηση του Δημοτικού Φόρου ήταν η αδυναμία επιχορήγησης του ΠΡΟΤΟΥΡ.
«Να θυμίσουμε ξανά σε όλους ότι ο ΔΗΦΟΔΩ κρίθηκε από την ολομέλεια του ΣτΕ. Δεν νομιμοποιείται κανείς να ομιλεί τώρα για τις συνέπειες από την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου. Είχαμε να κάνουμε με ένα χαράτσι “μεσαιωνικού τύπου”, που επιβάλλονταν στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Επιπλέον όσοι δεν το πλήρωναν εγκαίρως επιβαρύνονταν με τοκογλυφικό ποσοστό 5% το μήνα. Αυτά φαίνεται πως έχουν ξεχαστεί ήδη από κάποιους», τόνισε ο κ Γιάννης Πάππου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ είπε ακόμα πως φέρει και ο Δήμος ευθύνη για την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου.
«Φρόντισε και ο Δήμος να βάλει ένα λιθαράκι για την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου. Ήταν τότε που ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος με την ιδιότητα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο πρότεινε να γίνει αναμόρφωση του ΔΗΦΟΔΩ. Ζήτησε επίσης να ενημερώνονται οι επιχειρηματίες για την είσπραξη και τη διαχείριση των εσόδων από το Δημοτικό Φόρο. Γνωρίζαμε όλοι πως τα έσοδα από το ΔΗΦΟΔΩ ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ και για τον ΠΡΟΤΟΥΡ δίνονταν το 7% δηλαδή 700.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα δηλαδή το 93% των εσόδων, ξοδεύονταν για λειτουργίες που δεν είχαν σχέση με το καταστατικό του ΠΡΟΤΟΥΡ. Όταν καθιερώθηκε ο ΔΗΦΟΔΩ είχε δηλωθεί πως από τα έσοδά του θα υλοποιούνταν διάφορα έργα. Προκαλώ τον οποιονδήποτε αυτοδιοικητικό να μου αναφέρει ένα έργο που υλοποιήθηκε με χρήματα από το ΔΗΦΟΔΩ. Τα έσοδα από το Δημοτικό Φόρο κάλυπταν άλλες υποχρεώσεις που οι πρώην δημοτικές αρχές φρόντισαν να δημιουργήσουν. Αντί αυτών όμως έπρεπε να δημιουργήσουν τις υποδομές που είχε ανάγκη η Ρόδος», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Στο ζήτημα που ανέκυψε με τον ΠΡΟΤΟΥΡ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Δεν θα ήθελα να προκαταβάλω τις εξελίξεις γιατί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΡΟΤΟΥΡ. Τότε θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω όσους ασχολούνται με τον τουρισμό ότι έχει διασφαλιστεί με πολλή προσπάθεια και αγώνα η υλοποίηση του προγράμματος προβολής. Η Ρόδος δεν θα μείνει χωρίς προβολή» τόνισε ο κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε ακόμα πως δεν θα πρέπει να χαθούν οι ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί.
«Επιβάλλεται να μην πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί στη γειτονιά μας δηλαδή στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Δεν πρέπει να κλείσει η σεζόν με μικρή αύξηση στις αφίξεις. Οκτώ μήνες ήταν αρκετοί για διάλογο περί της προβολής. Δεν είναι λογικό να συνδέεται το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ 13 μήνες μετά την κατάργησή του, με την αδυναμία επιχορήγησης του ΠΡΟΤΟΥΡ. Γίνονται υπερβολικά και ακατανόητα άλματα», τόνισε ο κ. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για «ναυάγιο του οργανισμού» πριν ο πρόεδρός του δηλαδή ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος προβεί σε ανακοινώσεις.
«Πρέπει πρώτα να μας ενημερώσει ο πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να λειτουργεί στο εξής ο οργανισμός», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.
Η συνάντηση στο γραφείο
του δημάρχου Ρόδου
Θέματα που αφορούν την προβολή του νησιού και την λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος χθες με το μεσημέρι με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΞΡ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κ. Κωνσταντινίδης και ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Βούληση του δημάρχου είναι να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την τροποποίηση του καταστατικού του ΠΡΟΤΟΥΡ που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τη χρηματοδότησή του.
Σε συνέντευξή τύπου την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χατζηδιάκος είχε δηλώσει πως λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τη χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ μπορεί να δώσει ρητή διάταξη σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Αν αυτό γίνει, τότε θα μπορεί ο Δήμος Ρόδου απρόσκοπτα να επιχορηγεί τον ΠΡΟΤΟΥΡ από τα έσοδά του.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *