pitsilis
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής

Κινητικότητα στην κυβέρνηση για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ελέγχους για τον εντοπισμό των περιπτώσεων ιδιοκτητών ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους βραχυπρόθεσμα, σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, σε σχετική εφαρμογή που λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet, ούτε έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις με τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους σε μια δεύτερη εφαρμογή του ΤΑΧΙSnet, θα πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Τη διενέργεια των ελέγχων προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας χθες στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prosexpo, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό Μητρώο για τα ακίνητα που διατίθενται προς μίσθωση μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε τα εξής:

air«Ήταν πρόκληση για εμάς να φτιαχτεί μια πλατφόρμα φιλική προς τον χρήστη. Έχουν γίνει, ήδη, δύο εφαρμογές: Μία για την εγγραφή των ακινήτων και μία για την καταγραφή της κάθε μίας μίσθωσης, που αθροίζεται κάθε τέλος του χρόνου στη φορολογική δήλωση. Είναι πολύ αναλυτικά και τα δύο, συνοδεύονται μάλιστα με οπτικοακουστικό υλικό, και είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ο χώρος της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ένας καινούργιος χώρος, αφορά πολίτες πια και όχι εταιρείες, και είναι άλλη μια πρόκληση να πετύχουμε την οικειοθελή τους συμμόρφωση. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι απλό και εύκολο να είναι κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις του. Επίσης, δρομολογείται και το κομμάτι του ελέγχου. Είμαστε ακόμα στη φάση της εγγραφής στο μητρώο και επιδιώκουμε τη συνεργασία μας με τις διάφορες πλατφόρμες. Οι συζητήσεις μας αφορούν το κομμάτι εκείνο και τους ιδιοκτήτες εκείνους που παρά τις προειδοποιήσεις δεν θα μπουν. Επεξεργαζόμαστε και λύσεις μηχανικής αναζήτησης μέσα στις πλατφόρμες εκείνων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Παρακολουθούμε, μπαίνουμε, βλέπουμε πληρότητες και υπηρεσίες. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ανταλλαγή πληροφορίας με αλλοδαπές διοικήσεις, που βοηθούν στους ελέγχους. Αργά ή γρήγορα εμείς αυτά που θέλουμε να βρούμε, θα τα βρούμε» υπογράμμισε αρχικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Διάλογος με τις εταιρείες

Αναφερόμενος στην επικοινωνία με τις πλατφόρμες, ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι «υπάρχει ήδη διάλογος με τις εταιρείες, αλλά η μία περιμένει την άλλη να δει τι θα κάνει. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση πως ανέχονται τη φοροδιαφυγή. Και προοδευτικά αυτό γίνεται. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να εκβάλουν από την πλατφόρμα όσους δεν συμμορφώνονται με τη διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικές ενέργειες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις θα εκδηλωθούν μετά την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Νοεμβρίου για τη δήλωση στοιχείων στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και θα προβλέπουν:

α) στοχευμένους ελέγχους από εφοριακούς, οι οποίοι θα «σαρώνουν» το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού,

β) την αποστολή αιτήματος από την ΑΑΔΕ προς τις πλατφόρμες να «κατεβάσουν» από τις ιστοσελίδες τους τα ακίνητα εκείνα τα οποία δεν έχουν πάρει αριθμό Μητρώου,

γ) τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού, μέσω του οποίου θα «σαρώνονται» διαρκώς τα ακίνητα που έχουν ανέβει σε πλατφόρμες, θα διασταυρώνονται τα στοιχεία και θα εντοπίζονται οι παραβάτες.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση εντοπισμού παράβασης που αφορά ανάρτηση ακινήτου σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς τον αριθμό εγγραφής του στην εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του μισθώματος του ακινήτου, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής Δήλωσης, το πρόστιμο ορίζεται σε 100 ευρώ.

«Ντου» της ΑΑΔΕ με ειδικό λογισμικό για τα ακίνητα Airbnb

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι φοροφυγάδες που μισθώνουν ακίνητα Airbnb και δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», οι παρεµβάσεις που ετοιµάζει η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων περιλαµβάνουν:

-Τη χρήση ενός ειδικού λογισµικού (χρησιµοποιείται ήδη από τις πορτογαλικές φορολογικές Αρχές) το οποίο βοηθά στον εντοπισµό των ιδιοκτητών. Το λογισµικό αυτό, που θα ζητηθεί στο πλαίσιο αιτήµατος συνδροµής από την πορτογαλική φορολογική διοίκηση, έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» πάνω στις ιντερνετικές πλατφόρµες και να εντοπίζει την πραγµατική διεύθυνση του ενοικιαζόµενου ακινήτου, καθώς και το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξηµένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι η παροχή µεταφορικών υπηρεσιών ή γευµάτων.
-Την υποβολή επίσηµου αιτήµατος στις πλατφόρµες ιντερνετικού διαµοιρασµού κατοικιών, όπως είναι η Airbnb, να υποχρεώνουν τους πελάτες τους-ιδιοκτήτες να αναρτούν στις αγγελίες τους τον ειδικό κωδικό αριθµό που αποκτούν όταν εγγράφονται στο Μητρώο Ιδιοκτητών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συµµορφώνεται µε αυτή την υποχρέωση, η ΑΑ∆Ε θα ζητήσει από την Airbnb να «κατεβαίνουν» από το ίντερνετ οι σχετικές αγγελίες. Το σχετικό αίτηµα αναµένεται να υποβληθεί στις ιντερνετικές πλατφόρµες διαµοιρασµού έως το τέλος του τρέχοντος µήνα.
-Τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ειδικών ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων προκειµένου να εντοπίζονται οι φορολογούµενοι που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδηµα. Σηµειώνεται ότι οι ειδικές οµάδες ελεγκτών εντοπίζουν µέσω των διαδικτυακών πλατφορµών τα προσφερόµενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους µέσω της ηλεκτρονικής εφαρµογής ακινήτων Ε9. Στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδηµα από εκµίσθωση ακινήτων. Αν δεν έχει δηλωθεί, τότε ενηµερώνουν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήµατος. Αυτή η τεχνική ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσµατική, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Με πληροφορίες από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και VIMAPRESS

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Κινητικότητα στην κυβέρνηση για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *