Κλιματική Αλλαγή: Ποια ιστορικά μνημεία απειλούνται;

ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα 5 πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο, σε ειδική βάση δεδομένων που δημιούργησε το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), σε συνεργασία με τη Google και την οργάνωση 3D καταγραφής και αρχειοθέτησης, CyArk.

Tα 5 μνημεία που παρουσιάζονται έχουν ενταχθεί στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι τα εξής: τα γλυπτά στο Νησί του Πάσχα, το Εδιμβούργο, τα τεμένη Μπαγκεράτ στο Μπαγκλαντές, η πόλη Κίλουα Κισιουάνι στην Τανζανία, και η αρχαία πρωτεύουσα Τσαν Τσαν μεταξύ Περού και Εκουαδόρ.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλος και επηρεάζει τοποθεσίες τεράστιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Τα κύρια προβλήματα προέρχονται από τη διάβρωση που προκαλεί η πρόσκρουση των κυμάτων, οι ισχυροί άνεμοι, η άνοδος της στάθμης των υδάτων λόγω του λιωσίματος των πάγων που απειλούν τη συνοχή των βράχων, η όξυνση των ωκεανών και οι καταρρακτώδεις βροχές.

Η βάση δεδομένων φέρει την ονομασία “Heritage on the Edge” και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα αναφερόμενα μνημεία και να έχει μια εκ βαθέων οπτική για την κατάστασή τους. Η ιστοσελίδα διαθέτει εντυπωσιακό τρισδιάστατο υλικό, ηχητικά αρχεία και τη δυνατότητα περιήγησης μέσω της εφαρμογής του Google Maps. To αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και η βάση δεδομένων παρέχει μια καινούργια εμπειρία, η οποία βασίζεται στην εφαρμογή της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality).

Πώς απειλούνται τα νησιά του Πάσχα από την Κλιματική Αλλαγή;

Τα περισσότερα μνημεία του Rapa Nui βρίσκονται στην παραλία και είναι ευάλωτα στην αύξηση της στάθμης των υδάτων. Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της ύπαρξης του 90% των αγαλμάτων στην παράκτια περιοχή προκαλεί ανησυχία για τη μοίρα των μνημείων.

Στην αρνητική αυτή κατάσταση συμβάλλει και ο υπερβολικός τουρισμός, καθώς κατά το 2017 120000 τουρίστες επισκέφθηκαν τον προορισμό, στον οποίο διαμένουν 7750 κάτοικοι. Τα ζητήματα που προέκυψαν ήταν η “αντοχή” του νησιού στον τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, η έλλειψη του νερού και δημιουργία αποβλήτων.

https://twitter.com/i/status/1222587714576338944

Από το 2014 έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στο Rapa Nui από την τοπική οργάνωση Ma’u Henua, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο από το Εθνικό Πάρκο, και μαζί με τη γραμματεία Secretaría Técnica De Patrimonio Rapa Nui προσπαθεί να καταπολεμήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική κρίση στο Εδιμβούργο

Η μεγαλύτερη κλιματική απειλή που έχει να αντιμετωπίσει το Εδιμβούργο είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι έντονες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής στη Σκωτία το ετήσιο ποσοστό βροχοπτώσεων αυξήθηκε κατά 13% από το 1970.

Προβλήματα στην παλιά οροφή και τα συστήματα διαχείρισης των υδάτων, που προκύπτουν από τις βροχοπτώσεις, θα γίνουν ανεπαρκή, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω προβλήματα. Εάν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται, θα υπάρξει περαιτέρω αποσύνθεση.

Η Σκωτία έχει θέσει ως στόχο να μειώσει κατά 42% τις εκπομπές αερίων που προκύπτουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 και κατά 80% το 2050. Το 2019 το ποσοστό αυτό κινήθηκε στο 47%.

Οι επιπτώσεις στα τεμένη Bagerhat

Τα πιο σημαντικά προβλήματα, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρχαία τεμένη του Μπαγκλαντές, είναι η αύξηση της στάθμης των υδάτων και η αύξηση του άλατος στο χώμα. Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν το νερό σε περιοχές, όπως η αναφερόμενη, μη πόσιμο.

Το αυξημένο επίπεδο άλατος στο χώμα καταστρέφει τα κτίσματα, καθώς το αλάτι “περνάει” από το χώμα στο κτίριο και επιταχύνεται η διάβρωση των υποδομών του.

Οι κίνδυνοι για το Κίλουα Κισιουάνι

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της πόλης, που βρίσκεται στην Τανζανία, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας ήταν ένα υπαρκτό αλλά αντιμετωπίσιμο πρόβλημα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει πιο έντονο λόγω της εφαρμογής επιβαρυντικών πρακτικών εκ μέρους των ντόπιων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει στην απώλεια κτιρίων και αρχαιολογικών τοποθεσιών.

Η κλιματική κρίση της Tσαν Τσαν

Η αρχαία πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας Chimu, που εκτεινόταν από το Περού ως το Εκουαδόρ, έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχει προκαλέσει ο τυφώνας El Nino, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάβρωση των κτιρίων και αύξηση του επιπέδου των υδάτων. Μεγάλη ήταν η καταστροφή του 2010, όπου καταρρακτώδεις βροχές διάβρωσαν τα ανάγλυφα ηλικίας 500 ετών, που είχαν κατασκευαστεί στην ακμή της αυτοκρατορίας Chimu.

Το σύνολο των μνημείων στην περιοχή έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της καταστροφής των τούβλων, που προκαλείται από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες λόγω του τυφώνα, τη μη χρηστή ανάπτυξη και τη λεηλασία των αρχαιολογικών τοποθεσιών.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *