pappou
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιάννης Πάππου

Κοινή δήλωση-υπόμνημα προτάσεων των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου για Thomas Cook

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κοινή δήλωση-υπόμνημα προτάσεων απέστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς, τα  Επιμελητήρια της Δωδεκανήσου για την χρεωκοπία της Thomas Cook και την αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Το υπόμνημα, έχει ως ακολούθως:

“Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με αφορμή την πτώχευση της μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρείας THOMAS COOK, που αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους Tour Operators που στήριζαν επί δεκαετίες τον Ελληνικό Τουρισμό, αλλά και ειδικότερα την περιοχή μας, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Οικονομικό Επιμελητήριο – Παράρτημα Δωδεκανήσου προβαίνουν σε κοινή δήλωση – κατάθεση υπομνήματος προτάσεων.

Ως παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την απώλεια των εσόδων των συνεργαζόμενων με την Thomas Cook επιχειρήσεων, για την αβεβαιότητα ως προς την είσπραξη των «επισφαλών» απαιτήσεων τους και για τις ακυρώσεις του συνόλου των κρατήσεων τους. Για το σύνολο των στελεχών και υπαλλήλων που θα κληθούν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους. Για τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν στην τοπική μας οικονομία αλλά και στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της Χώρας, θα είναι πολλές και το μέγεθός τους φοβούμεθα ότι θα είναι μεγάλο. Κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος. Η πτώση του πολυεθνικού αυτού κολοσσού, δεν επηρεάζει μόνο τα καταλύματα αλλά το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας και των συνδεδεμένων με αυτή επιχειρήσεων.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι τα αρμόδια Υπουργεία επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και αντέδρασαν ορθά κάτω από πίεση χρόνου και με τις εξελίξεις να φέρνουν συνεχώς νέα δεδομένα προς διαπραγμάτευση και επίλυση ωστόσο απαιτούνται επιπλέον στοχευμένες διαρθρωτικές κινήσεις ώστε οι επιπτώσεις στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική μας οικονομία σε όρους εισπράξεων, απασχόλησης και τουριστικής κίνησης, να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό.

Πιο συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά τους τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ληφθούν τα κάτωθι μέτρα – αποφάσεις:

1) Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

2) Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στην υπ.αριθμ. 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

3) Ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε άλλη ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο (φόρων και εισφορών) που θα προκύψουν για την περίοδο Αυγούστου 2019 έως και Δεκεμβρίου 2019. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να δοθεί μια περίοδος χάριτος τουλάχιστον 12 μηνών, για την καταβολή των συγκεκριμένων υποχρεώσεων.

4) Προστασία για χρονικό διάστημα ενός έτους των εταιρειών αυτών από τα τραπεζικά ιδρύματα, το κράτος και τους λοιπούς πιστωτές από την μη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους λόγω έλλειψη ρευστότητας που θα προκύψει.

5) Επιχορήγηση των επιχειρήσεων αυτών στον τομέα της προβολής και της διαφήμισής τους για την κάλυψη των κενών δωματίων και ακυρωμένων συμβολαίων που θα κληθούν να καλύψουν για την τουριστική περίοδο 2019-2020.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν και στους προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές (χονδρέμποροι, εργολάβοι, εξωτερικού συνεργάτες κ.λ.π) των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν αν αποδεδειγμένα δεν εισπράξουν τις απαιτήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους

Λήψη μέτρων από τον ΟΑΕΔ για την προστασία των εργαζόμενων στις περιπτώσεις που : Α) καθυστερήσουν οι καταβολές των δεδουλευμένων τους αποδοχών, Β) απωλέσουν εισόδημα από το πρόωρο κλείσιμο της εποχιακής λειτουργείας του εργοδότη τους. Γ) Δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για την λήψη του επιδόματος ανεργίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Οικονομικό Επιμελητήριο – Παράρτημα Δωδεκανήσου θεωρούμε τις παρεμβάσεις σας καταλυτικές και προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος που έχει προκύψει

και

ζητούμε τη λήψη των προαναφέρομενων μέτρων με σκοπό την ανακούφιση των επιχειρηματιών της Χώρας μας και την έμπρακτη στήριξη της Εθνικής μας οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Γιάννης Πάππου

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Παράρτημα Δωδεκανήσου

Πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης Πρόεδρος”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *