kallithea

Κοινό μέτωπο των βουλευτών της Ν.Δ. για τις Πηγές Καλλιθέας

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Φρένο» στην επιχειρούμενη από το υπουργείο Τουρισμού δήμευση των ιαματικών πηγών και στα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένου και του μνημείου της Καλλιθέας, επιδιώκουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό με όλους τους τόνους και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον νομό.

Θυμίζουμε ότι με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση, επιχειρείται η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» κατά τα πρότυπα του υπερταμείου για την διαχείριση όλων των ιαματικών πηγών συμπεριλαμβανομένης και της Καλλιθέας!

Η εν λόγω εταιρεία η οποία θα εδρεύει στην Αθήνα, θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων – μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πόρων χώρου σε ακτίνα χιλίων μέτρων – που αποτελούν περιουσία του δημοσίου ή/και των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, στην εταιρεία θα μεταβιβαστούν ή απλά θα παραχωρηθούν, χωρίς αντάλλαγμα δικαιώματα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης όλα τα περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών χώρων, των ακινήτων και των υποδομών και των εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα χιλίων μέτρων, που ανήκουν σήμερα στο δημόσιο ή/και στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μόνη την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.

ksd  Καλλιθέας
adv

Ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας ανέλαβε πρωτοβουλία με τους συναδέλφους κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη, Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη και Γιάννη Παππά, για την υποβολή κοινής ερώτησης προς τον υπουργό Τουρισμού, που εκτός απροόπτου θα κατατεθεί και σήμερα.

Με την ερώτηση τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δίνουν νομοθετική λύση στο ζήτημα που ανέκυψε στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη για την εξαίρεση των ιαματικών πηγών, οι οποίες ήδη λειτουργούν και έχουν αξιοποιηθεί από τους ΟΤΑ και τις ιαματικές πηγές για τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη ή στο στάδιο του σχεδιασμού επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους ή για την αναζήτηση ιδιώτη-επενδυτή από το νομοσχέδιο.

Τονίζουν μάλιστα ότι στην τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να τεθεί και ένα χρονικό όριο, πέραν του οποίου και εφόσον δεν προχωρήσει η αξιοποίησή τους να περιέλθουν στην νέα εταιρεία.
Στόχος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο να υπάρξει δυνητική συμμετοχή των ΟΤΑ και να μην είναι υποχρεωτική η ένταξη των ιαματικών πηγών τους στην υπό ίδρυση εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι στην νέα εταιρεία προβλέπεται να περιέλθουν αναγκαστικά, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, όλες οι ιαματικές πηγές που ανήκουν στο Δημόσιο ή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συγκεκριμένη διάταξη, όπως τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ στα Δωδεκάνησα δεν εξετάζει το καθεστώς και την προοπτική λειτουργίας των ιαματικών πηγών, την κερδοφορία τους, τις διαδικασίες που πιθανόν να βρίσκονται σε εξέλιξη από τους Δήμους για την αξιοποίηση και ανάδειξή τους αλλά και τους πόρους, που έχουν ήδη δαπανήσει οι Δήμοι.

Σημειώνουν μάλιστα ότι ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης master plan εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο Δήμος Κω από το 2013 διεκδίκησε την αναγνώριση ως ιαματικού, του φυσικού πόρου ‘’Πηγή Εμπρός Θέρμη’’ και πρόσφατα συνέστησε και διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία .

Στη Νίσυρο ο Δήμος είναι στη διαδικασία αναζήτησης ιδιώτη-επενδυτή για την ανακατασκευή και λειτουργία των λουτρών.
Για ιαματικές πηγές που έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν, με δαπάνες των δήμων ή για αυτές που υπάρχει ήδη επιχειρησιακό σχέδιο ή βρίσκονται στη διαδικασία αξιοποίησης και αναζήτησης ιδιώτη επενδυτή, όπως τονίζουν οι βουλευτές, θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι μια άλλη διαδικασία θα βρεί απέναντι στο Υπουργείο τους Δήμους που προφανώς θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.

Οι Iαματικές Πηγές Καλλιθέας

Η Καλλιθέα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων – European Historic Thermal Town Association (E.H.T.T.A.) και του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για την ένταξή της στον χάρτη των επιλογών του ιαματικού τουρισμού, όμως μέχρι σήμερα κι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαίως, η Ρόδος παραμένει ανενεργή σε έναν τομέα που θα μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια.

Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας αλλά και όσοι αναζητούν τρόπους ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επισημαίνουν ότι η αξιοποίηση με κάθε τρόπο των Πηγών Καλλιθέας, είναι μια επένδυση από την οποία μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει το τουριστικό προϊόν της Ρόδου.

Οι Πηγές της Καλλιθέας και η ιαματική τους δράση ήταν γνωστές ήδη από την περίοδο της Δωρικής Εξάπολης και τα χρόνια των Ιπποτών. Επισκέπτες συνέρρεαν από τις μικρασιατικές ακτές αλλά και από τα βάθη της Ανατολίας. Την τοποθεσία χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί για να αποβιβαστούν στη Ρόδο το 1912 και να διεξάγουν τον αγώνα τους κατά της Τουρκοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Το 1927 ο διοικητής Μάριο Λάγκο και ο γιατρός Αινείας Μπρουνέττι έκλεισαν συμφωνία για έρευνα στις πηγές με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού της πηγής. Η ελάχιστη ποσότητα του νερού ενισχύθηκε με μηχανικές εγκαταστάσεις για ταχύτερη άντληση και το νερό αναμίχθηκε με τα επίσης ιαματικά ύδατα από τις πηγές της Αγίας Ειρήνης και του Ιπποκράτη της Κω.

Οι εργασίες οικοδόμησης των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν το 1928 και τα εγκαίνια έγιναν το 1929. Το 1929 ο βασιλιάς της Ιταλίας Βιττόριο Εμμανουέλε επισκέφθηκε τις Πηγές της Καλλιθέας, ενώ το 1930 έγινε στη Ρόδο το 21ο εθνικό συνέδριο Υδρολογίας της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρώην συμμάχους τους και στην περιοχή τοποθετήθηκαν νάρκες και συρματοπλέγματα. Το 1948 δόθηκε μια μεγάλη χρηματοδότηση, μέρος του σχεδίου Μάρσαλ, για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των Πηγών.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *