Κινητικότητα εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στο θέμα του Κολοσσού της Ρόδου, για το οποίο έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και έχει κάνει πολύ δουλειά, ο Γιώργος Μπαρμπούτης, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γενικός Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας RODOS PALACE και γνωστός άνθρωπος του Τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο ΕΒΕΔ η πρόταση για την ανέγερση αγάλματος- μνημείου που θα είναι αφιερωμένο στον Κολοσσό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου κατακλύστηκε από εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματίες που θέλησαν να ενημερωθούν για το φιλόδοξο σχέδιο.
Η εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου οργανώθηκε από την
Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, το Σωματείο Εστιατόρων, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ταξί.
Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου,ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Μιχάλης Μαστόρου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Ν. Τσούλλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο κ. Γιώργος Μπαρμπούτης, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του Κολοσσού, ο πρώην δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του ΕΒΕΔ κ. Μιχάλης Κάρρας και άλλοι.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου που αναφέρθηκε στη σημασία που μπορεί να έχει για τη Ρόδο ένα τέτοιο project.
«Θα πρέπει το τουριστικό προϊόν της Ρόδου να αλλάξει. Είναι ανάγκη όλοι μαζί να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να “εκμεταλλευθούμε” με καλό τρόπο την ιστορία μας και να την εξελίξουμε. Είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός μουσείου – αγάλματος που θα είναι αφιερωμένο στον Κολοσσό. Με αυτό θα δημιουργηθούν νέα τουριστικά δεδομένα όχι μόνο στη Ρόδο αλλά γενικότερα στη χώρα. Θα δημιουργήσουμε περισσότερες πιθανότητες για να έχουμε δωδεκάμηνο τουρισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ είπε ακόμα πως θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού και αρχιτέκτονες.
«Πιστεύω πως θα πρέπει να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση που θα προάγει όχι μόνο τον τουρισμό της Ρόδου αλλά και τον πολιτισμό της», δήλωσε ο κ.Γιάννης Πάππου.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση και απάντησε και σε όσους “βιάστηκαν” και ασκούν κριτική από τώρα.
«Τον 3ο αιώνα π.Χ. στο νησί της Ρόδου ανεγέρθηκε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο Κολοσσός της Ρόδου. Το άγαλμα αυτό συμβόλιζε την ελευθερία και ανεξαρτησία των Ροδίων και ήταν αφιερωμένο στον προστάτη του νησιού, τον θεό Ήλιο. Η ιδέα της κατασκευής ενός αγάλματος-μουσείου αφιερωμένο στον Κολοσσό άρχισε να διαμορφώνεται τα τελευταία 50 χρόνια. Πιστεύουμε πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί μιας τέτοιας εμβέλειας έργο που θα αναδείξει την ιστορία του τόπου μας και θα ξαναβάλει τη Ρόδο στον παγκόσμιο χάρτη. Το άγαλμα-μουσείο αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της Ρόδου αλλά και ολόκληρης της χώρας. Η χρηματοδότησή του δεν θα επιβαρύνει το Ρόδιο πολίτη αλλά μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από ιδιωτικά κεφάλαια. Μια επένδυση αυτής της κλίμακας θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο (12μηνος τουρισμός) προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες, εκτινάσσοντας έτσι την οικονομία του νησιού», τόνισε ο κ. Τοκούζης.
«Έχουμε επίγνωση των αντιδράσεων. Δεν θέλουμε να γίνει απλά μια αντιγραφή. Πρέπει από ιδιωτικά κεφάλαια να καλυφθεί το κόστος της επένδυσης. Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομική δυσπραγία. Αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά. Μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται. Όλοι θέλουμε να ευπρεπιστεί το νησί. Δεν θα πρέπει να αναβάλλεται η κατασκευή του μνημείου για να καλυφθούν οι άλλες ελλείψεις. Μια επένδυση τέτοιου μεγέθους θα συμβάλει στην επιμήκυνση της σεζόν», είπε ο κ. Τοκούζης.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της ομάδας που ασχολείται με το συγκεκριμένο project κ. Α. Πάλλας και αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός εμβληματικού μουσείου – αγάλματος που θα συμβάλει στην προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού της Ρόδου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει ήδη τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο για τον Κολοσσό. Το σχέδιο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης σε διεθνές επίπεδο.
«Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα άγαλμα- μουσείο που θα προκαλεί το ίδιο και ίσως μεγαλύτερο δέος και θαυμασμό από το αρχαίο. Θα κατασκευαστεί στο σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΝΟΡ. Θα είναι ενεργειακά αυτόνομο αφού η εξωτερική του επιφάνεια θα είναι καλυμμένη με φωτοβολταϊκά. Στο εσωτερικό του θα υπάρχει μουσείο, αλλά και χώρος στον οποίο θα αναρτηθούν τα ονόματα όσων βοηθήσουν στην ανέγερσή του. Στο χέρι του Κολοσσού θα υπάρχει μπαλκόνι με γυάλινο πάτωμα για να βλέπουν οι επισκέπτες τα πλοία που θα περνούν από κάτω. Στο κεφάλι του Κολοσσού θα λειτουργεί εστιατόριο -καφετέρια που θα μπορεί να περιστρέφεται για να έχουν συνεχώς διαφορετική θέα οι επισκέπτες», εξήγησε ο κ. Πάλλας.
Το project θα έχει κόστος 260 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα του μουσείου θα ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια ευρώ το έτος. Υπολογίζεται πως το μουσείο θα επισκέπτονται κάθε χρόνο 3.000.000 άνθρωποι.
«Αποφασίσαμε να εκπονήσουμε τη μελέτη για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και άλλων συναδέλφων μηχανικών αρχιτεκτόνων. Είναι ώρα όμως να αποφασίσουμε αν θέλουμε το μουσείο – άγαλμα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε άλλο. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε και θα πρέπει να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση . Εμείς κάναμε μόνο την αρχή », τόνισε ο κ.Πάλλας.
«Δεν μπορούμε να μένουμε στη θεωρία και να αναβάλλουμε συνεχώς πράγματα. Θα υπάρχει όφελος για τον τόπο. Να αναρωτηθούμε αν είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε λύση και να προχωρήσουμε. Όσο πιο μεγάλο το όνειρο τόσο μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Το θέμα προβληματίζει ήδη τους Ροδίτες. Το νησί έχει την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η ζωή και η κοινωνία εξελίσσονται συνεχώς. Ποτέ δεν θα πρέπει να είναι ένας τόπος προσκολλημένος σε κάποια πράγματα. Πιστεύω πρέπει να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. Πρέπει να σταθώ κοντά στην πρόταση», δήλωσε ο αντιπεριφερειαρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.
«Δεν θα πρέπει να απορρίψουμε την πρόταση. Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε εταίρους και να προσελκύσουμε κοντά μας την τοπική κοινωνία και τους φορείς. Πρέπει να έχουμε σύμμαχό μας και το υπουργείο Πολιτισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Επειδή η “προϊστορία” και όλη η προεργασία που έχει γίνει για την αναβίωση του Κολοσσού, είναι πολύ σημαντική, δημοσιεύουμε μια σύνοψη του Γιώργου Μπαρμπούτη.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ο Κολοσσός είναι ο αιώνιος μύθος που φέρει η πόλη της Ρόδου στον οποίο επιχειρείται να επαναπροσδωθεί υπόσταση, χωρίς όμως να αλλοιωθεί με τη δημιουργία ενός στείρου και αναχρονιστικού αντιγράφου με αρχαιολογικές προεκτάσεις.
ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Φιλοσοφία και φιλοδοξία του πολλά υποσχόμενου αυτού εγχειρήματος το οποίο έχει υιοθετηθεί με ομόφωνες αποφάσεις δύο διαφορετικών δημαρχιακών αρχών από το 1999 μέχρι σήμερα, είναι να αποτελέσει εξελικτική ιδεολογική συνέχεια του αρχαίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό ήλιο την ειρήνη και την ελευθερία, να προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και να υποβληθεί ως το ελληνικό επισφράγισμα των πανανθρώπινων και διαχρονικών ιδεών της οικουμενικής ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, με προοπτική να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ορόσημο και σημείο αναφοράς
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Η σύλληψη του εγχειρήματος ενδείκνυται να στηριχθεί στην κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με μοντέρνα καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα.
Το έργο αυτό ενδείκνυται να προκύψει από το αποτέλεσμα ενός ανοιχτού παγκόσμιου διαγωνισμού, το οποίο θα προκριθεί από μία διεθνή επιτροπή επιλογής που θα συγκροτηθεί από εξέχουσες προσωπικότητες προερχόμενες από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών και της τεχνολογίας και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού αλλά και την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εξασφάλιση του διεθνούς κύρους και της απολύτου διαφάνειας των διαδικασιών.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Προς την κατεύθυνση της συλλογής οικονομικών πόρων προτείνεται το έργο να αυτοχρηματοδοτηθεί μέσω της κινητοποιήσεως προσωπικοτήτων και της διενέργειας μιας Διεθνούς Εκστρατείας Εξεύρεσης Πόρων που θα συγκεντρώσει χρήματα από πηγές όπως χορηγίες από μείζονα Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, επιδοτήσεις από επίσημους φορείς και Διεθνείς Οργανισμούς, την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίξεις Περιφερειακών και δημαρχιακών αρχών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η αξιοποίηση δωρεών από εύπορους Έλληνες, ομογενείς της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες πολίτες απανταχού της γης που θα επιθυμούσαν να συνδράμουν στην υλοποίηση της ιδέας.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Κατά τα πρότυπα δε του συναφούς παραδείγματος της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και προς αποφυγή πάσης φύσεως εμπορευματοποίησης προτείνεται επίσης , τα μελλοντικά έσοδα του έργου να επανεπενδύονται προς την κατεύθυνση της διάδοσης της ειρήνης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία ενός θεματικού μουσείου για τον αρχαίο Κολοσσό και την Ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου συνάντησης παγκόσμιας ειρήνης που θα στεγάζει ένα πολιτιστικό πολυχώρο που θα περιέχει Συνεδριακό Κέντρο , Εκθεσιακούς χώρους , αμφιθέατρο , αίθουσα συναυλιών και θα φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και events.
ΕΔΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Η Ρόδος με την πολυπολιτισμική της ταυτότητα και την εξέχουσα στρατηγική της θέση, ευρισκόμενη στη γεωγραφική καρδιά τριών ηπείρων, καθίσταται ιδανική έδρα γεφύρωσης ιδεών και πολιτισμών, εδραίωσης ελεύθερου διαλόγου καθώς και προώθησης του οικουμενικού και διαχρονικού ιδανικού της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.
Ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα σε επίπεδο τουριστικό, πολιτιστικό οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό , κρινόμενο αντάξιο του να αποστείλει προς την παγκόσμια κοινότητα ένα μήνυμα δυναμικής παρουσίας της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνοντας την σύγχρονη εξελικτική προοπτική του ελληνικού πολιτισμού.