SBYNOY

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΒΥΝΟΥ : «Παιχνίδι στοιχημάτων» το τουριστικό μας προϊον

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χωρίς περιστροφές και µισόλογα, προκαταλήψεις και ωραιοποιήσεις, αλλά µε αφοπλιστική ειλικρίνεια, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, αναλύει τα δεδοµένα της φετινής τουριστικής χρονιάς για το νησί της Κω.
Μιας χρονιάς µε κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση των πληροτήτων και τη µείωση έως και 30% των τιµών πώλησης.

Η σεζόν, σε επίπεδο αφίξεων και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθερότητα και σωστή διαχείριση σε όλα τα πεδία (µεταναστευτικό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολιτική κατάσταση και άλλα), θα κλείσει, σύµφωνα µε την κα. Σβύνου, κοντά στο -15%, µε πολλαπλάσια µείωση όµως στον κύκλο εργασιών.

Ιδιαίτερα επικριτική εµφανίζεται η κα. Σβύνου στις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ, σε κατάργηση του µειωµένου συντελεστή στα νησιά και στην επιβολή νέου τέλους διανυκτέρευσης από το 2018. «Δυσάρεστες αποφάσεις που θα αποτελέσουν το τέλος της επιχειρηµατικότητας και που όσο υφίστανται θα λειτουργούν ως «τροχοπέδη» στην περαιτέρω ανάπτυξη», όπως χαρακτηριστικά λέει.

To 2015 ήταν μία από τις χειρότερες τουριστικές χρονιές των τελευταίων ετών για την Κω, εξαιτίας, κυρίως των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο νησί. Εφέτος το σκηνικό δείχνει να έχει διαφοροποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πως διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση εφέτος στην Κω και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τουρισμού στο σύνολο της φετινής τουριστικής σεζόν στο νησί;

Το 2016 εξελίσσεται σε ακόμη δυσκολότερη χρονιά, καθώς φέρει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις των γεγονότων του 2015. Πέρυσι καταγράψαμε χιλιάδες ακυρώσεις διανυκτερεύσεων, φέτος όμως είδαμε τις πληρότητες των ξενοδοχείων να «καταρρέουν», ειδικά τους πρώτους μήνες της τουριστικής περιόδου. Οι τιμές πώλησης έχουν μειωθεί έως και 30% μέσα από ειδικές προσφορές, που αν κάποιος συνυπολογίσει την αύξηση φορολόγησης (ΦΠΑ διαμονής, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.), αλλά και περαιτέρω αυξήσεις (ΔΕΗ, προϊόντα, εργοδοτικές εισφορές, κ.ά.), είναι αυτονόητο πως πολλοί ισολογισμοί θα «κλείσουν» αρνητικά.

Πολλαπλάσιο, όμως, είναι το αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς οι υπερπροσφορές προσέλκυσαν κόσμο χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, με πτώση του κύκλου εργασιών των εξω-ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έως και 70%!

Μέσα, όμως, από τον κλυδωνισμό του τουριστικού μας προϊόντος από εξωγενείς παράγοντες, που δεν διαχειρίστηκαν σωστά ούτε η κυβέρνηση ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται πως έρχεται σιγά-σιγά η ανάκαμψη, δεδομένου ότι στον τουρισμό -όπως και παντού- δύσκολα χτίζεις, εύκολα γκρεμίζεις… Θέλει χρόνο ώστε οι εικόνες που μεταδόθηκαν για την Κω το 2015 να αντικατασταθούν από τις πραγματικές εικόνες, αυτές ενός πανέμορφου, κοσμοπολίτικου, φιλόξενου νησιού, έτοιμου να υποδεχτεί τους επισκέπτες του και να τους χαρίσει τις καλύτερες εμπειρίες…

Εκτιμώ πως σε επίπεδο αφίξεων και ΑΝ υπάρχει σταθερότητα και σωστή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα (μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολιτική κατάσταση και άλλα), τότε θα κλείσουμε κοντά στο -15%, με πολλαπλάσια μείωση όμως στον κύκλο εργασιών μας. Ελπίζω σε πλήρη ανάκαμψη στο 2017.

Πως διαμορφώνονται οι κρατήσεις από τη ρωσική αγορά στο νησί και τι ευθύνεται που ο ρωσικός τουρισμός εφέτος δεν έκανε τη διαφορά στη χώρα μας;

Για την ώρα σημειώνουμε μια αύξηση κοντά στο 10%, που δεδομένων των διεθνών συγκυριών δεν μας ικανοποιεί. Χάσαμε την ευκαιρία που είχαμε να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη Ρωσία, καθαρά λόγω του ότι δεν προβλέφθηκαν τα απαιτούμενα για την ταχύτατη έκδοση βιομετρικών βίζα. Η ρώσικη αγορά θα μπορούσε να γεμίσει τα κενά άλλων αγορών, καθώς δείχνει ανεπηρέαστη από το μεταναστευτικό. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις όμως θα αποτελέσουν «τροχοπέδη» στην περαιτέρω προσέλκυση Ρώσων, καθώς τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων είναι πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι σε ανταγωνιστικές χώρες όπως η Τουρκία, λόγω της παρατεταμένης κρίσης στην οποία, ίσως να καταφέρουμε να αυξήσουμε ελαφρώς το ποσοστό των Ρώσων τουριστών εφέτος.

Πως διαμορφώνεται η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και στον τουρισμό της Κω;

Η αγορά της Αγγλίας είναι η πρώτη σε αριθμούς για την Κω, αυτή που παρά τα αρνητικά και υπερβολικά δημοσιεύματα σημειώνει φέτος αύξηση κοντά στο 5%. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος υπήρξε μια ανησυχία και πολλά αρνητικά σενάρια, χωρίς όμως αυτά να έχουν επηρεάσει τις αφίξεις. Οι όποιες επιπτώσεις δεν θα είναι άμεσες, ενώ όλα άπτονται στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν τις μεταξύ τους σχέσεις Μεγάλη Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, στη νομισματική ισοτιμία, αλλά και στις διεργασίες για τυχόν έκδοση visa στους Άγγλους που εισέρχονται στην Ευρώπη. Εύχομαι η μετάβαση να γίνει σε κλίμα καλών σχέσεων και σταθερότητας, καθώς η χώρα μας κατέχει σημαντικό μερίδιο στην αγγλική αγορά.

Αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, προγραμματιζόμενο νέο τέλος διανυκτέρευσης. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι επιπτώσεις στην ξενοδοχειακή αγορά και τι προτείνετε;

Δυσάρεστες αποφάσεις που θα αποτελέσουν το τέλος της επιχειρηματικότητας και που όσο υφίστανται θα λειτουργούν ως «τροχοπέδη» στην περαιτέρω ανάπτυξη. Λυπάμαι αλλά κατάντησε το τουριστικό μας προϊον να είναι ένα «παιχνίδι στοιχημάτων», αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο βασικότερος πυλώνας της οικονομίας μας…

Τα σενάρια είναι συγκεκριμένα:

1) Οι επιχειρήσεις λειτουργούν κάτω του κόστους, αναγκάζονται σε δανεισμούς και στο τέλος κλείνουν.

2) Οι επιχειρήσεις που συνυπολογίζουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις βγαίνουν εκτός ανταγωνισμού, είτε γιατί είναι μικρές και δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας -άρα πλήττονται από τον εσωτερικό ανταγωνισμό- είτε γιατί ανταγωνίστριες χώρες έχουν το ίδιο προϊόν σε καλύτερες τιμές.

3)Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αφελληνίζονται λόγω των κόκκινων δανείων και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να μπορούν να διαπραγματευτούν.

4) Οι επιχειρήσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, έστω και με μειωμένα καθαρά έσοδα, απλά επιβιώνουν χωρίς όμως ιδιαίτερες δυνατότητες επενδύσεων.

Παράλληλα, η παραοικονομία στη διαμονή οργιάζει, με μεγάλες απώλειες για το κράτος και για τους νομίμως λειτουργούντες. Και δεν μπορεί να μην αναρωτιέται κανείς, όταν είναι αποδεδειγμένο πως η υπερφορολόγηση οδηγεί σε μείωση κύκλου εργασιών και σε περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων γιατί συνεχίζεται αυτή η λογική του παραλόγου;

Η χώρα μας θα έπρεπε να ακολουθήσει τελείως διαφορετική κατεύθυνση και από «φορολογική κόλαση» να γίνει φορολογικός «παράδεισος». Ένα σταθερό, δίκαιο και λογικό φορολογικό σύστημα φέρνει επενδύσεις, δίνει κίνητρο στους επιχειρηματίες ώστε να είναι συνεπείς και νόμιμοι, ενώ παράλληλα μπορεί να εκτοξεύσει το τουριστικό μας προϊόν καθιστώντας το εκ των ελκυστικότερων…

Νέος αναπτυξιακός νόμος. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ουσιαστικά κίνητρα δεν δίδονται, δεν γίνεται διαχωρισμός περιοχών ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε τόπου, δεν ενισχύεται ουσιαστικά η πολύ μικρή και μεσαία επιχείρηση προς εκσυγχρονισμό, δεν δίδεται έμφαση στις περιοχές που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό. Μάλιστα, η επιλογή του να παραμείνει κάποιος σε σταθερό φορολογικό περιβάλλον είναι μεν σωστή σε λογική, γίνεται όμως αστεία όταν αναλογιστεί κανείς το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα!!! Ο νέος αναπτυξιακός φτιάχτηκε απλά για να υπάρχει…

Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της Ένωσης Ξενοδόχων Κω για την προώθηση και προβολή του νησιού;

Στη δύσκολη χρονιά που διανύει το νησί η Ένωση Ξενοδόχων Κω είχε βαρυσήμαντο ρόλο, τόσο σε επίπεδο διεκδίκησης συνδικαλιστικά, όσο και στο θέμα της προβολής του νησιού. Ήμασταν εμείς που ανακινήσαμε πρώτοι το θέμα της παραμονής της Κω στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ λόγω του μεταναστευτικού, το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε. Με συνεχείς επαφές με κυβερνητικά στελέχη, συμμετείχαμε σε ένα μεγάλο αγώνα προς την προάσπιση των συμφερόντων του νησιού και των επιχειρήσεων.

Μέσα από μια στρατηγική συμμαχία της Ένωσής μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (σε μια άριστη συνεργασία με τον περιφερειάρχη, κ. Χατζημάρκο και την αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, κα. Παπαβασιλείου) για την προβολή του νησιού, συνδιοργανώνουμε διάφορες δράσεις, με κορυφαίο γεγονός αυτό του FVW workshop, που διεξήχθη αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ., την Περιφέρεια και τον Δήμο Κω συμμετέχουμε στη διεκπεραίωση αρκετών ταξιδιών εξοικείωσης πωλητών, δημοσιογράφων και bloggers (από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία κα) προς το νησί της Κω.

Δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης νέων προϊόντων για το νησί της Κω, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση της ιστορίας και του πολιτισμού με τη γαστρονομία και με απώτερο στόχο το «πάντρεμα» του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.

Αυτή την περίοδο είμαστε σε συζητήσεις προς την κατάρτιση του προγράμματος προβολής για το 2017.

Πως διαμορφώνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία σας και πως προβλέπετε να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική χρονιά;

Ως ξενοδοχεία πόλεως είμαστε μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία, έχοντας επενδύσει μεγάλο μέρος των κρατήσεων στην Ολλανδική αγορά, η οποία παρουσιάζει καθίζηση… Όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία πόλεως εμφανίζουν αρνητικά νούμερα, καθώς βρέθηκαν πέρυσι να περικυκλώνονται από τις εικόνες και σκηνές «απείρου κάλλους» που όλοι γνωρίζετε…

Υπάρχει όμως σαφής άνοδος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει έντονη κινητικότητα για τον Σεπτέμβριο και όλα δείχνουν προς μια πορεία ανάκαμψης -αρκεί βέβαια να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις…

Σε επίπεδο επενδύσεων, ποια είναι τα σχέδιά σας;

Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες των ξενοδοχείων και ανακαινίζουμε παράλληλα κάποιους χώρους, προκειμένου να ανεβάσουμε την κατηγορία κατάταξης κατά ένα αστέρι. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να εισχωρήσουμε περαιτέρω σε συγκεκριμένες αγορές, με στόχο την αύξηση των πωλήσεών μας για το 2017. Παράλληλα, ξεκινάμε τα σχέδια για την επέκταση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό ενός τρίτου ξενοδοχείου που έως τώρα είναι εκτός αγοράς και αν οι καταστάσεις το επιτρέψουν θα ξεκινήσει η επένδυση από το 2018.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *