money tourism photo
money tourism copyright photo

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΡΙΚΟΣ : Θετικές μεν, αλλά…οι προοπτικές για το 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ξεκαθαρίζοντας πως η «φορομπηχτική» και ευκαιριακή αντιμετώπιση του σημαντικότερου παραγωγικού κλάδου, θα έχει επιπτώσεις στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Ζαρίκο, που επί σειρά ετών κρατάει το «τιμόνι» του Neptune Hotels Resort, πάντα με την πολύτιμη βοήθεια του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος, κ. Άγγελου Γκότση.

Ο κ. Ζαρίκος μιλάει στο «Χ&Τ» για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν στην Κω, λέγοντας πως αναμένεται να ολοκληρωθεί με σημαντική αύξηση, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Ενώ την ολική επαναφορά της τουρκικής  τουριστικής αγοράς δεν την προσεγγίζει με καχυποψία, αλλά από μια θετική οπτική, αφού, όπως λέει, το μείζον είναι να επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας.

Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν στην Κω, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εσόδων και ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το χαρακτηριστικό της;

neptune Η Κως μετά από τρία χρόνια που αντιμετώπισε εξωγενή προβλήματα που είχαν αντίκτυπο στη δημοφιλία της, επανήλθε δυναμικά στην κανονικότητα και η φετινή σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί με σημαντική αύξηση, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Πόσο φαίνεται να επηρεάζει τον τουρισμό της Κω, αλλά και συνολικά τον ελληνικό τουρισμό η ολική επαναφορά της Τουρκίας, καθώς και η ανάκαμψη προορισμών της Βόρειας Αφρικής, όπως είναι η Αίγυπτος και η Τυνησία; 

Η επαναλειτουργία της τουρκικής τουριστικής αγοράς πιστεύω ότι είναι θετική και για εμάς, καθώς θα σηματοδοτήσει την ασφάλεια στην περιοχή όπου ανήκει και η Ελλάδα. Να θυμίσω ότι το 2013 που ήταν πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ο τουρκικός ήταν επίσης σε «άνθιση». Το σημαντικότερο είναι να επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας, αφού μόνο τότε θα υπάρχει ανάπτυξη σε όλες τις αγορές, καθώς ο ταξιδιώτης δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ασφάλεια του προορισμού.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, από την υπερφορολόγηση του τουριστικού-­‐ξενοδοχειακού κλάδου και την εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης, τόσο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όσο και σε αυτό καθ’ αυτό τον ελληνικό τουρισμό;

NeptuneΗ «φορομπηχτική» και ευκαιριακή αντιμετώπιση του σημαντικότερου παραγωγικού κλάδου, αποδεικνύει αφενός την έλλειψη γνώσης του αντικειμένου από τους κυβερνώντες και αφετέρου τις ευαίσθητες ισορροπίες που κινείται ο τουριστικός κλάδος παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις δυστυχώς για εμάς θα εμφανιστούν από την επόμενη χρονιά, όπου το ελληνικό προϊόν δεν θα έχει την ίδια ζήτηση με φέτος και τότε θα αρχίσουμε και πάλι να «επανεξετάζουμε τη σταδιακή μείωση της φορολογίας». Τα ίδια ισχύουν και για τον φόρο διανυκτέρευσης. Είναι κόμματι της υπερφορολόγησης, που δυστυχώς επηρεάζει το ξενοδοχειακό προϊόν.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την επόμενη χρονιά και σε τι επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές των συμβολαίων για το 2019 που υπογράφονται με τους tour operators;

Η τάση είναι θετική και για την επόμενη χρονιά. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν αυτή η τάση είναι αρκετή για να καλύψει την αύξηση του τουριστικού προϊόντος. Για την επόμενη χρονιά, τα συμβόλαια υπογράφονται με αυξήσεις γύρω στο 5%. Βεβαίως, υπάρχουν διαφοροποιήσεις κατά περίσταση.

Πως καταφέρνετε να διατηρείτε ένα άριστο επίπεδο υπηρεσιών, άρα και ιδιαίτερα κοστοβόρο, ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας;

ZARIKOSΗ φιλοσοφία του Neptune Hotels είναι ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσω της ποιότητας και της συνέπειας. Όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό το ξενοδοχείο γνωρίζουν και εφαρμόζουν αυτή τη φιλοσοφία. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών να διατηρείται τα τελευταία αρκετά χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Η έννοια του κόστους είναι σχετική. Αν αυτό έχει να κάνει με την ποιοτική αναβάθμιση, τότε είναι επένδυση που προσβλέπει στη βελτίωση του αποτελέσματος.

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδυτικές σας κινήσεις και ποια τα επόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδιά σας;

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε στάδιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του. Έχουν, ήδη, ανακαινισθεί πλήρως 230 δωμάτια και σουίτες καθώς και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι εστίασης. Τον προσεχή χειμώνα θα συνεχίσουμε με τη ριζική αναμόρφωση και επέκταση του kids club, με σκοπό την επόμενη σεζόν να παραδώσουμε στους μικρούς μας φίλους έναν πρότυπο θεματικό παιδότοπο, που θα βασίζεται στη λογική του παίζω και μαθαίνω.

Έχει επηρεάσει τις κρατήσεις η υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;

Οι κρατήσεις για φέτος δεν επηρεάστηκαν από την υπερφορολόγηση, γιατί όπως προείπα υπήρχε έντονη τάση υπέρ της Ελλάδας. Βεβαίως, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρουσιάσθηκε μια «κοιλιά», που όμως δεν θα επηρεάσει αρνητικά την τελική εικόνα της σεζόν.

Ποια θα πρέπει να είναι κατά την άποψή σας η «χείρα βοηθείας» της Πολιτείας στους επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις;

Δεν θα συμφωνήσω με την έκφραση «χείρα βοηθείας». Το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί η πολιτεία ότι, ο μοναδικός τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω του υγιούς ανταγωνισμού, σε πλαίσια νομιμότητας και βατής και σταθερής φορολογίας. Όταν συμβούν τα παραπάνω, τότε θα μπορέσουν, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες, να τοποθετηθούν επενδυτικά και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της χρηματοδότησης του κλάδου και των σχέσεων με τις τράπεζες; Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων;

Οι τράπεζες προσπαθούν σιγά-­‐σιγά να επαναδραστηριοποιηθούν, επιλέγοντας με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ξενοδοχεία με τα οποία θέλουν να συνεργασθούν. Δυστυχώς, το εύρος αυτών των ξενοδοχείων είναι περιορισμένο, οπότε η «ασφυξία»  εξαιτίας της ρευστότητας για τους περισσότερους ξενοδόχους συνεχίζεται. Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, το ζήτημα δεν είναι απλό. Από τη μία πρέπει να γίνει η κατάσταση ρεαλιστικά διαχειρίσιμη και από την άλλη να διατηρηθεί η σχέση ισονομίας μεταξύ των συνεπών και συνετών δανειοληπτών και αυτών που διαχειρίστηκαν το ξένο χρήμα με αλαζονεία και ασυνέπεια και τώρα ζητάνε ευνοϊκή ρύθμιση.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *