rodos

Κόντρα Κονιόρδου – Κόνσολα για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το θέμα της υπογραφής νέας προγραμματικής σύμβασης για την συντήρηση και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου κυριάρχησε κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου στη Ρόδο.
Η υπουργός συνοδευόμενη από συνεργάτες της, το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, τον βουλευτή Δωδεκανήσου, δημήτρη Γάκη, την έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κ. Μάνια Μιχαηλίδου και την καθηγήτρια του ΕΜΠ, κ. Τόνια Μοροπούλου, περιδιάβηκε την Παλιά Πόλη, επισκέφθηκε τα μνημεία και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει η ίδια τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν.
koniordouΣτη συνέχεια, συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου όπου και ετέθη το γενικό πλαίσιο της νέα προγραμματικής.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ, αυτή η νέα προγραμματική σύμβαση δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη η οποία έληξε το 2005. Θα στοχεύει στην αειφορία και στην ενεργή εμπλοκή των πολιτών.
«Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία για την ανανέωση της προγραμματικής συμφωνίας. Θα συγκροτηθεί άμεσα μία ομάδα εργασίας που θα μελετήσει την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι πολιτική της Κυβέρνησης να συνδέει την τοπική κοινωνία με την πολιτιστική κληρονομιά ώστε η ίδια η κοινωνία να την προστατεύει και να τη διαχειρίζεται σωστά.
Στόχος μας είναι η πολιτιστική κληρονομιά να γίνεται αντικείμενο αειφόρου ανάπτυξης και ολιστικής αντιμετώπισης ώστε και οι επόμενες γενιές να μπορούν να χαίρονται αυτό τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας. Επαναλαμβάνω πώς είναι σημαντικό όλοι μαζί να καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε αυτή την προγραμματική συμφωνία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιοχές του τόπου μας», δήλωσε η κ. Κονιόρδου, ενώ ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέφερε: «Θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προγραμματική σύμβαση. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη φάση σε λεπτομέρειες. Θα δούμε απλά το σχεδιασμό και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει».
Όσον αφορά τους πόρους που θα απαιτηθούν για την προγραμματική σύμβαση, η κ. Κονιόρδου επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι είναι άλλη η φιλοσοφία αυτή τη φορά και ότι οι πολίτες καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο.
Μεταξύ άλλων η υπουργός ανέφερε: «Είναι άλλη η φιλοσοφία αυτής της προγραμματικής σύμβασης. Είναι μία εξέλιξη η οποία έχει να κάνει με τη σύγχρονη φιλοσοφία και τον σύγχρονο πολιτισμό που συνδέει μία προγραμματική με τους ίδιους τους πολίτες. Η εποχή μας έχει αλλάξει πάρα πολύ, ήδη οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αξία και τη σπουδαιότητα των μνημείων κυρίως όταν κατοικούν μέσα σε αυτά. Επομένως τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά σήμερα και η ομάδα εργασίας αυτά τα δεδομένα θα μελετήσει ώστε να βρούμε και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξουμε τη νέα προγραμματική συμφωνία».
Η κ. Μοροπούλου παρενέβη σε αυτό το σημείο για να τονίσει τον αειφορικό χαρακτήρα αυτής της νέας προγραμματικής και να επισημάνει ότι η αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα έχει, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του Μνημείου. «Η νέα προγραμματική θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και η ανάπτυξη θα μπορέσει να δώσει βάση στην προστασία. Θα είναι δηλαδή αειφόρος ο σχεδιασμός αυτής της Προγραμματικής. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται με αυτό τον τρόπο», είπε η κ. Μοροπούλου.
Οταν ρωτήθηκε η υπουργός Πολιτισμού κατά πόσο, μέρος των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου, που συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πανελληνίως, θα μπορούσαν να επιστρέφουν στο νησί ώστε να γίνονται π.χ. συντηρήσεις μνημείων, δήλωσε ότι πάγια πολιτική του Υπουργείου είναι η δίκαιη ανακατανομή των εσόδων ώστε να μην απειληθούν ποτέ με λουκέτο οι μικροί αρχαιολογικοί χώροι.
Χαρακτηριστικά η κ. Κονιόρδου ανέφερε: «Είναι μία ερώτηση που μου γίνεται σε κάθε τόπο όπου υπάρχουν μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι. Πρέπει να σκεφτόμαστε όλη τη χώρα. Θα ήταν άδικο να υποστηρίξουμε κάποιους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τους υπόλοιπους να τους αφήσουμε να κλείσουν… Επομένως τα έσοδα που εισπράττει το ΤΑΠΑ από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια ανακατανέμονται σε όλη την Επικράτεια, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Το Υπουργείο πάντα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν στις μεγάλες εφορείες και στα μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία. Προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες, προσφέροντας π.χ. σε φυλακτικό προσωπικό ή εγκρίνοντας κονδύλια για αναστηλώσεις κλπ. Αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου, να στηρίζει δίκαια τους αρχαιολογικούς χώρους».
Η κυρία Κονιόρδου απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση συντάκτη της «δημοκρατικής» σχετικά με το «μπλοκάρισμα» της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου, το οποίο ύστερα από απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος. Συγκεκριμένα η κ. υπουργός ρωτήθηκε εάν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να γίνουν τομές, στα σημεία, που προβλέπεται οικοδόμηση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρχαία και αν απαιτείται η τροποποίησή τους. Η απάντηση της κ. Κονιόρδου και των συνεργατών της ήταν ότι η επίσκεψη στη Ρόδο έχει να κάνει αποκλειστικά με την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης και ότι δεν έχουν προετοιμαστεί για να ασχοληθούν με άλλα θέματα!
Την απάντησή του στο θέμα έδωσε ωστόσο ο βουλευτής κ. Γάκης, ο οποίος είπε: «Οι πληροφορίες από όλες τις πλευρές λένε ότι το θέμα έχει ξεμπλοκαριστεί. Εκκρεμεί να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας που έχει σταλεί στους αρμόδιους φορείς για να συνυπογράψουν.
Πρέπει να ξεπεραστεί ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα για το ποιος θα πληρώσει τις τομές με ποιο τρόπο δηλαδή θα καταβάλει το ΤΑΙΠΕΔ τα χρήματα στην αρχαιολογία… Νομίζω ότι είναι θέμα διαδικαστικό που θα ξεπεραστεί άμεσα. Απ’ όσο ξέρω επίσης δεν έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένα σχέδια της επένδυσης από ένα εκ των επενδυτών ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα πού θα πρέπει να γίνουν οι τομές. Όπως και να έχει θα πρέπει το ένα κομμάτι της επένδυσης να απεμπλακεί από το άλλο ώστε να μη δίνουμε μία εικόνα πλήρους αποτυχίας…».
Ο κ. Γάκης αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό σχετικά με τη φιλοσοφία που θα έπρεπε να διέπει την νέα προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης. Αναλυτικότερα ανέφερε:
«Αυτό που πρότεινα είναι να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πολιτισμού, όπου θα εντάξουμε από μία τοιχισμένη πόλη της Ευρώπης, να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα δίκτυο τοιχισμένων πόλεων.
Στο δίκτυο αυτό θα περιλαμβάνεται η Ρόδος ως ελληνική πόλη και η κορύφωση αυτής της συμφωνίας θα ήταν να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με τη συμβολή των πανεπιστημίων και άλλων φορέων οι οποίοι θα αναζητούσαν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα ή την ευρωπαϊκή τράπεζα κλπ.
Είναι μία πολύ καλή ιδέα που το γραφείο του πρωθυπουργού έχει αγκαλιάσει και έχει κοινοποιήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η νέα προγραμματική δεν θα έχει την παλιά δομή με την έννοια του να δοθούν κάποια κεφάλαια για αναστήλωση μνημείων κλπ. Η σκέψη είναι ότι η προγραμματική αυτή σύμβαση δεν θα έχει λήξη αλλά από μόνη της θα ανατροφοδοτείται και θα επεκτείνεται. Υπάρχουν π.χ. κάποιες σκέψεις να εκμετάλλευσης της περιουσίας που είναι εγκαταλειμμένη ή αξιοποίησής της περιουσίας αυτής ώστε σε βάθος χρόνου να αποδίδει… Το μεγάλο στοίχημα είναι να αναλάβουν τα Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία κλπ να κάνουν παρεμβάσεις με το δυναμικό που διαθέτουν», δήλωσε ο κ. Γάκης και κατέληξε, αναφερόμενος στην επίσκεψη της κ. Κονιόρδου στη Ρόδο και στην Κω: «Είμαστε ευτυχείς που η κ. Κονιόρδου επισκέφθηκε τη Ρόδο και την Κω. Υπάρχουν προβλήματα στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας τα οποία δεν είναι σοβαρά, αλλά απαιτούν χρήματα».

Ο Μάνος Κόνσολας

“Με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φθορά του χρόνου.Η πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στη Ρόδο δεν αντιμετώπισε την ουσία του προβλήματος, που είναι η δέσμευση συγκεκριμένων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις ανάδειξης και αποκατάστασης στη Μεσαιωνική Πόλη”.
Με την δήλωση αυτή παρεμβαίνει ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, στα θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

konsolasΌπως τονίζει : “Προγραμματική Σύμβαση χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει την εκταμίευση κονδυλίων για το συγκεκριμένο σκοπό. Με τη διαφορά, όμως, ότι η Πολιτεία, μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους, έχει εισπράξει 13 εκ. ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου την τελευταία διετία. Μόνο οι εισπράξεις από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας εύλογος δείκτης ανταποδοτικότητας με τη μορφή έργων ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης των ιστορικών μνημείων της Ρόδου, αλλά η Πολιτεία αδιαφορεί. Εισπράττει εκατομμύρια από τη Ρόδο και το μόνο που εκταμιεύει προς τη Ρόδο είναι αόριστες υποσχέσεις

Θέλετε και άλλα παραδείγματα;

Στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου το ΤΑΠΑ διαχειρίζεται 219 ακίνητα (163 οικίες και 50 καταστήματα) από τα οποία εισπράττει μόλις 450.000 ευρώ το χρόνο. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν χαμηλά ή χαριστικά μισθώματα ενώ δεν αξιοποιούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα σύμφωνα με την εμπορική τους αξία.

Αν το διαιρέσουμε προκύπτει ένας μέσος όρος 1867 ευρώ το χρόνο από κάθε ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη, δηλαδή 155 ευρώ το μήνα.

Έχω προτείνει, εδώ και τρία χρόνια, μια τριμερή Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που θα έχει ως σημείο αναφοράς την υλοποίηση έργων ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης της Μεσαιωνικής Πόλης

Τριμερής Προγραμματική Σύμβαση, όμως, σημαίνει τριμερής χρηματοδότηση.

Το Κράτος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να αποδώσει στη Ρόδο αυτά που της οφείλει.

Αν θέλει το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση να δώσουν λύση στο πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι”.

Και καταλήγει αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να γινουν: “Και υπάρχουν και οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα και τις παρεμβάσεις στη Μεσαιωνική Πόλη.

1ον: Με τη θέσπιση ενός εύλογου δείκτη ανταποδοτικότητας από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ρόδου.

Με το άνοιγμα της Βουλής θα καταθέσω Ερώτηση ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που έχουν διατεθεί για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της Ρόδου την τελευταία πενταετία. Όταν η Πολιτεία έχει εισπράξει 30 εκ. ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου την τελευταία πενταετία, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα από αυτά έχουν επιστρέψει με τη μορφή έργων και παρεμβάσεων.

2ον: Με την αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, γιατί δεν μπορεί 219 ακίνητα να αποφέρουν μόνο 450.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

3ον: Με την εκχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι πόροι αυτοί να διατίθενται για έργα συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Οι παραπάνω προτάσεις μου έχουν κατατεθεί και στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου αλλά και στην παρούσα”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *