coronavirus
Phot by Unsplash

Κορωνοϊός: Επιστροφή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο Κορωνοϊός οδηγεί τους πολίτες να εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τις κυβερνήσεις τους σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Gallup, σχετικά με τις αντιδράσεις προς την παγκόσμια πανδημία.

Όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, στην έρευνα συμμετείχαν 20000 άτομα από 26 κράτη. Το 62% εξ αυτών αναγνωρίζει τον κίνδυνο του νέου ιού και φοβάται μήπως κολλήσει. Ωστόσο, το 56% θεωρούν το φόβο, που επικρατεί, υπερβολικό.

Σύμφωνα με το διευθυντή του ερευνητικού ινστιτούτου, Κάντσο Στόιτσεφ, το συμπέρασμα αυτό δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει, καθώς ο ιός είναι πραγματικός και οι άνθρωποι φοβούνται, αλλά οι ιοί υπάρχουν στη γη όσο καιρό υπάρχει και το είδος μας. Το γεγονός αυτό αποτελεί κοινή γνώση και είναι λογικό σε μερικούς να φαίνεται υπερβολική η αντίδραση.

Ένα πλήθος μέτρων και περιορισμών στις μετακινήσεις, τη δραστηριότητα και τις κοινωνικές επαφές έχουν εφαρμοστεί με στόχο να μη μεταδοθεί ο ιός. Μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη χώρα μας και τη Βρετανία αρκετές είναι οι χώρες που θα επιβάλλουν και αυτές απαγόρευση των μετακινήσεων. Το κύριο ζήτημα δεν είναι τόσο ο φόβος, όσο η ανασφάλεια, καθώς η κοινωνική ζωή και η καθημερινότητα έχουν μπει σε παύση, ενώ δεν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού.

Η στάση των Βαλκανίων

Τα Βαλκάνια δε δείχνουν να επηρεάζονται από το φόβο που υπάρχει στη Δ. Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βοσνία, όπου το 70% κρίνει το φόβο ως υπερβολικό. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα Βαλκάνια έχουν ζήσει στο πέρασμα των αιώνων ιστορικές εντάσεις και οι πολίτες τους έχουν βιώσει πολύ πιο μεγάλες κρίσεις. Για το λόγο αυτό φαίνονται πιο “ανθεκτικά” στο φόβο απ’ότι η Δ. Ευρώπη, όπου το 70% θεωρεί το φόβο για τον ιό υπαρκτό.

Περιορισμός ελευθεριών και εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις

Το 76% των ερωτηθέντων διατίθεται να περιορίσει τις προσωπικές του ελευθερίες ανεξάρτητα από το αν η απειλή κρίνεται ως υπερβολική ή όχι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στην Αυστρία (95%), στα Σκόπια (94%) και στην Ολλανδία (91%). Στα χαμηλότερα κλιμάκια της τάσης αυτής βρίσκονται οι ΗΠΑ με ποσοστό 45%. Το συμπέρασμα των τάσεων αυτών είναι η συσπείρωση των πολιτών με τις πολιτικές ελίτ, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν ίσχυε, και η αύξηση της εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις λόγω του υφέρποντος φόβου που προκαλεί η νέα πανδημία.

ΠΗΓΗ: www.dw.com

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *