europe

Κορονοϊός: “Φρένο έκτακτης ανάγκης” προτείνει η Κομισιόν | Και νέους κανόνες για τα ταξίδια | Τι θα ισχύσει για τρίτες χώρες

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες την επικαιροποίηση των κανόνων σχετικά με τον συντονισμό της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Από το Καλοκαίρι μέχρι σήμερα, το ποσοστό εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά και το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει τεθεί σε εφαρμογή με επιτυχία, με την έκδοση περισσότερων από 650 εκατομμυρίων πιστοποιητικών μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ εξακολουθεί να εξελίσσεται, με ορισμένα κράτη μέλη να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, η Επιτροπή προτείνει μεγαλύτερη εστίαση σε μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση όσον αφορά τα ταξιδιωτικά μέτρα, καθώς και μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού διάρκειας 9 μηνών από την αρχική σειρά εμβολιασμού. Η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μετά από 6 μήνες και προβλέπει πρόσθετη περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης επικαιροποιήσεις του χρωματικά κωδικοποιημένου χάρτη της ΕΕ· καθώς και μια απλουστευμένη διαδικασία «φρένου έκτακτης ανάγκης».

Η Επιτροπή προτείνει επίσης σήμερα να επικαιροποιηθούν οι κανόνες για τα ταξίδια από τρίτες χώρες προς την ΕΕ

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε τα εξής: «Από την έναρξη της πανδημίας, η Επιτροπή δραστηριοποιείται πλήρως στην εξεύρεση λύσεων για τη διασφάλιση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων με συντονισμένο τρόπο. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και των πιο πρόσφατων επιστημονικών στοιχείων, προτείνουμε την έκδοση νέας σύστασης από το Συμβούλιο. Βασιζόμενοι στο κοινό μας εργαλείο, το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, το οποίο έχει αναδειχθεί σε πραγματικό πρότυπο, προσανατολιζόμαστε προς μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση. Κύριος στόχος μας είναι να αποφευχθεί η ετερογένεια στα μέτρα που λαμβάνονται στην ΕΕ. Αυτό ισχύει και για το ζήτημα των αναμνηστικών δόσεων, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση του ιού. Μεταξύ άλλων μέτρων, προτείνουμε σήμερα στο Συμβούλιο να εγκρίνει μια τυποποιημένη περίοδο ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού. Μια συμφωνία επί της πρότασης αυτής θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους επόμενους μήνες και για την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, πρόσθεσε: «Το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID και η συντονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν συμβάλει σημαντικά στην ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία, με προτεραιότητά μας την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχει εμβολιαστεί πάνω από το 65 % του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, αλλά αυτό δεν αρκεί. Εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που δεν προστατεύονται. Για να μπορούν όλοι να ταξιδεύουν και να ζουν με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο, πρέπει, επειγόντως, να επιτύχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το επίπεδο ανοσίας μας με αναμνηστικές δόσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του ECDC και προκειμένου να μπορέσουν τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις, προτείνουμε μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Παράλληλα, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα για τη δημόσια υγεία. Η χρήση μάσκας πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.»

Οι κυριότερες αλλαγές

Οι κυριότερες επικαιροποιήσεις που προτείνει η Επιτροπή για την κοινή προσέγγιση στα ταξιδιωτικά μέτρα εντός της ΕΕ είναι οι εξής:

  • Εστίαση σε μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση: Κανένας άνθρωπος που διαθέτει έγκυρο ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID δεν θα πρέπει καταρχήν να υπόκειται σε πρόσθετους περιορισμούς, όπως π.χ. εξέταση ή καραντίνα, ανεξάρτητα από τον τόπο αναχώρησής του στην ΕΕ. Όσοι δεν διαθέτουν ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ενδέχεται να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε εξέταση είτε πριν είτε μετά την άφιξη.
  • Τυποποιημένη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού: Για να αποφευχθούν οι ετερογενείς και ανατρεπτικές προσεγγίσεις, η Επιτροπή προτείνει μια τυποποιημένη περίοδο αποδοχής 9 μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς εμβολιασμού. Η περίοδος των 9 μηνών λαμβάνει υπόψη την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μετά από 6 μήνες και προβλέπει πρόσθετη περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι, όσον αφορά τα ταξίδια, τα κράτη μέλη δεν θα μπορούν να αρνούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί λιγότερο από 9 μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης του αρχικού εμβολιασμού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στον εμβολιασμό για τις πληθυσμιακές ομάδες των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που είχαν ήδη εκδοθεί προσεγγίζουν το όριο των 9 μηνών.
  • Αναμνηστικές δόσεις: Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν συγκεκριμένα την αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά τη μετάδοση της νόσου COVID-19 και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί περίοδος αποδοχής για τις αναμνηστικές δόσεις. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα που ανακύπτουν, αναμένεται ότι η προστασία από τις αναμνηστικές δόσεις θα διαρκεί περισσότερο από εκείνη που προκύπτει από τον αρχικό εμβολιασμό. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα νέα επιστημονικά στοιχεία που ανακύπτουν σχετικά με το θέμα αυτό. Με βάση τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία, η Επιτροπή μπορεί, εάν χρειαστεί, να προτείνει κατάλληλη περίοδο αποδοχής και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης.
  • Ο χρωματικά κωδικοποιημένος χάρτης της ΕΕ προσαρμόζεται: οι αριθμοί νέων κρουσμάτων συνδυάζονται με το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιφέρειας. Ο χάρτης θα προορίζεται κυρίως για ενημέρωση, αλλά θα εξυπηρετεί επίσης τον συντονισμό για περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλό (πράσινο) ή ιδιαίτερα υψηλό (σκούρο κόκκινο) επίπεδο μετάδοσης του ιού. Για τις περιοχές αυτές θα ισχύουν ειδικοί κανόνες κατά παρέκκλιση από την «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση. Για τους ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές δεν θα πρέπει να ισχύουν περιορισμοί. Τα ταξίδια από και προς «σκούρες κόκκινες» περιοχές θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων, ενώ όσοι δεν έχουν ούτε εμβολιαστεί ούτε αναρρώσει από τη νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση πριν από την αναχώρηση και σε καραντίνα (με ειδικούς κανόνες για όσους πραγματοποιούν αναγκαία ταξίδια και για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών).
  • Εξαιρέσεις για ορισμένα ταξιδιωτικά μέτρα: θα πρέπει να ισχύουν για διασυνοριακούς εργαζομένους, παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και ανθρώπους που πραγματοποιούν αναγκαία ταξίδια. Ο κατάλογος πραγματοποιούν αναγκαία ταξίδια θα πρέπει να περιοριστεί, καθώς πολλοί ταξιδιώτες που περιλαμβάνονται στον υφιστάμενο κατάλογο έχουν προλάβει εντωμεταξύ να εμβολιαστούν.
  • Απλουστευμένη διαδικασία «φρένου έκτακτης ανάγκης»: Η διαδικασία έκτακτης ανάγκης που αποσκοπεί στην καθυστέρηση της εξάπλωσης τυχόν νέων παραλλαγών της νόσου COVID-19 ή την αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών καταστάσεων θα πρέπει να απλουστευτεί και να γίνει πιο λειτουργική. Θα συνίσταται σε μια κοινοποίηση από ένα κράτος μέλος προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου.

Προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την εφαρμογή της συντονισμένης προσέγγισης, η Επιτροπή προτείνει οι εν λόγω επικαιροποιήσεις να εφαρμοστούν από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Τρίτες χώρες

Η Επιτροπή προτείνει σήμερα την επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τα μη αναγκαία ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ, ώστε να απλουστευθεί το πλαίσιο και να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις. Θα δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει συστηματικά να ανοίξουν εκ νέου σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ, παράλληλα με το εκ νέου άνοιγμα σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, όπως συμβαίνει σήμερα. Ως ουσιαστική διασφάλιση, θα απαιτείται πάντοτε απόδειξη για τη διενέργεια τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα για όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και για τους ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει. Με τις επικαιροποιήσεις εισάγεται επίσης προθεσμία 9 μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού. Για την προθεσμία αυτή λαμβάνονται υπόψη οι κατευθυντήριες γραμμές του ECDC σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σειράς εμβολιασμού και προβλέπεται πρόσθετη περίοδος 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και ότι οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Στις επικαιροποιήσεις περιλαμβάνεται επίσης η αποδοχή πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από πρόσθετη («αναμνηστική») δόση. Επιπλέον, λαμβανομένης υπόψη της αυξανόμενης εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως, η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση του καταλόγου των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται να εισέρχονται όλοι οι ταξιδιώτες ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους, από την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους. Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί τώρα από το Συμβούλιο.

Εντός της ΕΕ

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει επίσης σήμερα την επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ.

Περαιτέρω άνοιγμα σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει, με την επιφύλαξη ισχυρών διασφαλίσεων

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να υποδέχονται ταξιδιώτες εμβολιασμένους με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, να ανοίξουν εκ νέου σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ (είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θα αποδέχονται τέτοια εμβόλια του ΠΟΥ σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες). Η επικαιροποίηση αυτή θα εξασφαλίσει απλούστερους και συνεκτικότερους κανόνες σε όλη την ΕΕ, καθιστώντας ευκολότερο για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να προγραμματίζουν το ταξίδι τους.

Όσοι έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 εντός 180 ημερών πριν από το ταξίδι τους και διαθέτουν είτε Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είτε πιστοποιητικό που θεωρείται ισοδύναμο θα πρέπει επίσης να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Τα παραπάνω συνοδεύονται από ισχυρές διασφαλίσεις: οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και οι ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει θα πρέπει συστηματικά να επιδεικνύουν απόδειξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR το οποίο διενεργήθηκε πριν από την αναχώρηση. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι το εκ νέου άνοιγμα θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, δεδομένου ότι μερικές φορές μπορεί ακόμα και κάποιος με ανοσία να προσβληθεί από τον ιό.

Επιπροσθέτως, όλοι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει είτε να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη σειρά εμβολιασμού τους εντός των τελευταίων 9 μηνών ή να έχουν λάβει πρόσθετη δόση. Αυτό θα ισχύει επίσης από τις 10 Ιανουαρίου 2022. Για την 9μηνη περίοδο αποδοχής λαμβάνεται υπόψη η καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων μετά από 6 μήνες, και προβλέπεται πρόσθετη περίοδος 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και ότι τα άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αναμνηστικές δόσεις.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ανάρρωσης που έχουν εκδοθεί εκτός της ΕΕ και που θεωρούνται ισοδύναμα προς το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Για τις χώρες στις οποίες δεν υπάρχει τέτοια ισοδυναμία, τα κράτη μέλη μπορούν να συνεχίσουν να αποδέχονται, σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο, αποδεικτικά τεστ και εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από χώρες εκτός της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να είναι σε θέση να επαληθεύουν την αυθεντικότητα, την εγκυρότητα και την ακεραιότητά τους.

Τέλος, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους κανόνες, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 17 ετών θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR το οποίο διενεργήθηκε πριν από την αναχώρηση, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να απαιτούν τη διενέργεια πρόσθετων τεστ μετά την άφιξη, την καραντίνα ή την αυτοαπομόνωση. Για παιδιά κάτω των 6 ετών δεν απαιτείται τεστ ή εμβολιασμός.

Επικαιροποιημένα όρια για την άρση των περιορισμών

Επί του παρόντος, επιτρέπονται τα μη αναγκαία ταξίδια, ανεξάρτητα από το προσωπικό καθεστώς εμβολιασμού, από λίγες περισσότερες από 20 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση. Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια που περιέχονται στη σύσταση του Συμβουλίου. Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, ορισμένων από τα ισχύοντα όρια βάσει των οποίων χώρες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, εν αναμονή της εφαρμογής του νέου και εξορθολογισμένου πλαισίου:

  • Μικρή αύξηση του ορίου του 14ήμερου σωρευτικού ποσοστού ανακοίνωσης κρουσμάτων COVID-19 (δηλαδή του συνολικού αριθμού νεοανακοινωθέντων κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 άτομα) από 75 σε 100. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες χώρες θα μπορούν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο. Το προσαρμοσμένο όριο θα παραμείνει σημαντικά χαμηλότερο από τον σημερινό μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος είναι πάνω από 470.
  • Αύξηση του εβδομαδιαίου ποσοστού τεστ (δηλαδή του αριθμού των τεστ για λοίμωξη COVID-19 ανά 100.000 άτομα) από 300 σε 600. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τη γενική αύξηση των ικανοτήτων διενέργειας τεστ και θα συμβάλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας των δεδομένων. Το προσαρμοσμένο όριο είναι επίσης χαμηλότερο από τον σημερινό μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος είναι πάνω από 5.000.

Εξορθολογισμένη προσέγγιση από την 1η Μαρτίου 2022

Ενόψει της αναμενόμενης προόδου στις εκστρατείες εμβολιασμού παγκοσμίως, η Επιτροπή προτείνει μια εξορθολογισμένη προσέγγιση από την 1η Μαρτίου 2022, η οποία θα εξαρτάται πλήρως από το καθεστώς του ταξιδιώτη και όχι από τη χώρα αναχώρησης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, ή σε ταξιδιώτες με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες. Ο κατάλογος των χωρών με επαρκώς καλή επιδημιολογική κατάσταση από τις οποίες θα πρέπει να είναι δυνατά όλα τα ταξίδια θα πρέπει να καταργηθεί.

Οι συχνές επικαιροποιήσεις του καταλόγου έχουν καταστήσει δύσκολο τον προγραμματισμό των ταξιδιών για τους ταξιδιώτες. Οι νέοι κανόνες θα είναι σαφέστεροι και ευκολότερα αναγνωρίσιμοι για τους ταξιδιώτες, και θα καταστήσουν το σύστημα πιο λειτουργικό. Με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης παγκοσμίως, είναι επίσης σκόπιμο να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με βάση το καθεστώς ενός ατόμου και όχι με βάση τη χώρα από την οποία προέρχεται. Η αλλαγή αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Μαρτίου 2022, ώστε να δοθεί στις τρίτες χώρες ο χρόνος να αυξήσουν περαιτέρω τα ποσοστά εμβολιασμού τους. Θα εξαρτηθεί επίσης από προηγούμενη αξιολόγηση της κατάστασης εμβολιασμού εκτός της ΕΕ.

Ιστορικό

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή προσέγγιση για τα ταξίδια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία καθορίστηκε σε σύσταση του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, τα κράτη μέλη έχουν σταδιακά ανοίξει εκ νέου τους τελευταίους μήνες για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Επιπλέον, το Συμβούλιο διατηρεί και επικαιροποιεί τακτικά κατάλογο των χωρών που βρίσκονται σε επαρκώς καλή επιδημιολογική κατάσταση από τις οποίες θα πρέπει να είναι δυνατά όλα τα ταξίδια, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού. Όσοι έχουν ουσιαστικό λόγο να έρθουν στην Ευρώπη θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ταξιδέψουν. Οι κατηγορίες ταξιδιωτών με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες παρατίθενται στη σύσταση του Συμβουλίου (παράρτημα II). Οι πολίτες της ΕΕ και οι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στην ΕΕ.

Η σύσταση του Συμβουλίου περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό «φρένου έκτακτης ανάγκης», ο οποίος επιτρέπει στα κράτη μέλη να ενεργούν γρήγορα και συντονισμένα για τον περιορισμό του κινδύνου εισόδου παραλλαγών του κορονοϊού στην ΕΕ.

Η σύσταση του Συμβουλίου καλύπτει όλα τα κράτη μέλη (εκτός της Ιρλανδίας), καθώς και τα 4 κράτη εκτός ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στον χώρο Σένγκεν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία. Για τους σκοπούς των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι χώρες αυτές καλύπτονται με παρόμοιο τρόπο όπως τα κράτη μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 21-22 Οκτωβρίου 2021, ζήτησε περαιτέρω συντονισμό για τη διευκόλυνση των ταξιδιών προς την ΕΕ και της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, λαμβανομένης υπόψη της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης· και ζήτησε να αναθεωρηθούν οι σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες για τα ταξίδια, όπως κοινοποιούνται από τα κράτη μέλη, είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο Re-open EU.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τυχόν μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συντονίζονται και γνωστοποιούνται με σαφήνεια σε επίπεδο ΕΕ.

Στις 13 Οκτωβρίου 2020 τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν, με την έκδοση της σύστασης του Συμβουλίου, να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο συντονισμό και καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021 το Συμβούλιο εξέδωσε την πρώτη επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου, με την οποία εισήγαγε ένα νέο χρώμα, το σκούρο κόκκινο, για τη χαρτογράφηση των περιοχών κινδύνου και καθόρισε αυστηρότερα μέτρα για τους ταξιδιώτες από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Στις 20 Μαΐου 2021 το Συμβούλιο τροποποίησε τη σύσταση του Συμβουλίου για να επιτρέψει τα μη αναγκαία ταξίδια στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, καθώς και για να ενισχύσει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ανησυχητικών παραλλαγών.

Στις 14 Ιουνίου 2021 το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν τον κανονισμό για τη θέσπιση του πλαισίου για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ. Για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, το Συμβούλιο ενέκρινε, την ίδια ημέρα, δεύτερη επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου, ώστε να προβλεφθούν εξαιρέσεις από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα και τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Από τον Ιούνιο του 2021, η εφαρμογή του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID προχωρά με ταχύ ρυθμό. Στις 18 Οκτωβρίου 2021, η Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη έκθεση σχετικά με το σύστημα του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, ενός αξιόπιστου, αποδεκτού και ευρέως διαθέσιμου εργαλείου για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Κατόπιν αυτών, η κοινή προσέγγιση που καθορίζεται στη σύσταση (ΕΕ) 2020/1475 του Συμβουλίου θα πρέπει να προσαρμοστεί περαιτέρω, κάτι που ζητήθηκε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του της 22ας Οκτωβρίου 2021.

Παράλληλα, όπως και στην περίπτωση του κανονισμού για το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα πρόταση για να καλύπτονται οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως στην ΕΕ, καθώς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει νομίμως στην επικράτεια κράτους μέλους, και οι οποίοι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στις επικράτειες όλων των άλλων κρατών μελών για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες για τα ταξίδια, όπως κοινοποιούνται από τα κράτη μέλη, είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο Re-open EU.

Επόμενα βήματα

Εναπόκειται πλέον στο Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση αυτή. Μια πρώτη συζήτηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου για τις ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση πολιτικών κρίσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Μόλις η πρόταση εγκριθεί από το Συμβούλιο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα μέτρα που ορίζονται στη σύσταση.

Περισσότερες πληροφορίες

Πρόταση για την τροποποίηση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ

Ενημερωτικό δελτίο — Ταξίδια και υγειονομικά μέτρα στην ΕΕ

Ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη νέα πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του Συμβουλίου με σκοπό τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη νέα πρόταση της Επιτροπής για τη διασφάλιση του συντονισμού των ασφαλών ταξιδιών στην ΕΕ

Ενημερωτικό δελτίο COVID-19: Ταξιδιωτικά και υγειονομικά μέτρα στην ΕΕ

ΠρότασηΣύστασης του Συμβουλίου για μια συντονισμένη προσέγγιση με σκοπό τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και την κατάργηση της σύστασης (ΕΕ) 2020/1475

Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ: ένα παγκόσμιο πρότυπο με περισσότερα από 591 εκατομμύρια πιστοποιητικά

ReopenEU

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *