Κως: Το νησί του Ιπποκράτη με τις ατελείωτες παραλίες

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Οι ατελείωτες παραλίες με τα τιρκουάζ νερά, η βλάστηση και τα άφθονα νερά, τα αρχαία και τα μεσαιωνικά μνημεία καθώς και τα επιβλητικά κτίρια των Ιταλών χαρακτηρίζουν την Κω, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, που απέχει μόλις 4 μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η ονομασία «Κως» οφείλεται πιθανότατα στην κόρη του μυθικού βασιλιά Μέροπα, που λεγόταν Κώος.

Η Κως είναι η πατρίδα του «πατέρα της ιατρικής» Ιπποκράτη (460-377 π.Χ) και κατοικήθηκε από τους νεολιθικούς χρόνους (5η-4η χιλιετία π.Χ.). Τον 14ο αι. το νησί καταλήφθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ενίσχυσαν τα παλαιότερα κάστρα και οικοδόμησαν νέες οχυρώσεις.

Στην Τουρκοκρατία, η Κως δέχτηκε επιθέσεις από ποικίλους εισβολείς (ιππότες, Βενετούς κλπ.), ενώ κατά την Ιταλοκρατία (1912-1945) χτίστηκαν σπουδαία μνημειακά δημόσια κτίρια. Ενσωματώθηκε επίσημα με την Ελλάδα το 1948.

Η Κως συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά και αεροπορικώς με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Περίπατος στην πόλη

– Στο μεσαιωνικό κάστρο (Κάστρο Νερατζιάς). Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού σε θέση που πιστεύεται πως είχε οχυρωθεί από τους βυζαντινούς χρόνους (7ο αι.). Ξεχωρίζουν, ο εσωτερικός περίβολος με τους τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες και ο εξωτερικός με τους ογκώδεις προμαχώνες. Οι δύο περίβολοι χωρίζονται επικοινωνούν με μία γέφυρα πάνω από την τάφρο που τους χωρίζει.

– Στην πλατεία Ελευθερίας, που είναι το κέντρο της σύγχρονης πόλης. Περιστοιχίζεται από τρία τεράστια κτίρια, κληρονομιά των Ιταλών: τη δημοτική αγορά, τη λέσχη (επί Ιταλοκρατίας ονομαζόταν Μέγαρο του Φασισμού) και το Αρχαιολογικό Μουσείο (με προϊστορική συλλογή, γλυπτά, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα από τα ρωμαϊκά κτίρια της αρχαίας πόλης), το οποίο έχει χτιστεί κατ’ απομίμηση των ρωμαϊκών θερμών. Στην άκρη της πλατείας βρίσκεται το τζαμί Ντεφτεντάρ.

– Στην αρχαία πόλη η οποία ήταν πρωτεύουσα του νησιού από το 366 π.Χ. Ξεχωρίζουν, η αγορά, ο δωρικός ελληνιστικός ναός, ο βωμός του Διονύσου, το ιερό και η στοά του λιμένος, το ιερό του Ηρακλή, τα λείψανα της βόρεια πλευράς του τείχους, τα ρωμαικά λουτρά, οι πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα, η ρωμαϊκή οικία καθώς και το ρωμαϊκό ωδείο χωρητικότητας 750 ατόμων.

– Στην πλατεία του Πλάτανου ή πλατεία Λότζιας, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης.

– Στο τζαμί της Λότζιας, που κατασκευάστηκε το 1786 και στους τοίχους του διακρίνονται ενσωματωμένα κομμάτια από αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία.

– Στον πλάτανο του Ιπποκράτη, ακριβώς απέναντι από το τζαμί της Λότζιας. Στη σκιά του ο μεγάλος ιατρός δίδασκε τους μαθητές κι εξέταζε τους ασθενείς του, οπότε η ηλικία του δέντρου έχει υπερβεί τα 2.500 χρόνια! Η περιφέρεια του κορμού του ξεπερνά τα 10 μ. και τα γιγαντιαία κλαδιά του σκιάζουν ολόκληρη την πλατεία.

– Στον δρόμο με τους Φοίνικες και τη μεσαιωνική γέφυρα.

– Στο Ασκληπιείο, που βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ. ΝΔ της πόλης της Κω και ήταν το πιο φημισμένο Ασκληπιείο της Ελλάδας. Κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ., μετά το θάνατο του Ιπποκράτη. Μεταξύ άλλων, αξίζει να δείτε τη στοά, το συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών, τον βωμό αφιερωμένο στον Ήλιο, την Ημέρα, την Εκάτη και τον Μαχάονα (γιο του Ασκληπιού), τον ιωνικό ναό του Ασκληπιού, τον μεγάλο δωρικό περίπτερο ναό του Ασκληπιού (170-160 π.Χ.)

Οι παραλίες της Κω

Το νησί διαθέτει πολλές αμμώδεις ακτές εκ των οποίων οι βόρειες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ανέμους. Η πλειοψηφία των ακτών έχει αξιοποιηθεί τουριστικά με εύκολη πρόσβαση και παροχή υπηρεσιών.

Οι κυριότερες για λουόμενους είναι οι ακόλουθες:

– Στην πόλη της Κω και τα περίχωρα της η παραλία Νομικού-Μπαρμπαγιάννη με άμμο. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και μπαρ. Η αμμώδης παραλία Ζουρούδη είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, μπαρ και δυνατή μουσική. Η παραλία του Ναυτικού Ομίλου με λεπτή άμμο είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Ο Μύλος με λευκή ψιλή άμμο είναι επίσης βραβευμένη παραλία με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Υπάρχει παραλιακό μπαρ με δυνατή μουσική και συχνά ζωντανές εμφανίσεις μουσικών συγκροτημάτων.

– Η παραλία Λάμπη, κοντά στην πόλη της Κω, αρχικά με πέτρες και κατόπιν με ψιλή άμμο συνήθως με κύμα.

– Το Καρνάγιο, σε ήσυχη τοποθεσία με ψιλή άμμο και ρηχή θάλασσα.

– Το Ψαλίδι, νότια της πόλης της Κω, με πέτρες είναι ιδανική για ψαροντούφεκο. Υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες.

– Η παραλία του Αγίου Φωκά, στα νοτιοανατολικά του νησιού, βρίσκεται σε ήσυχη τοποθεσία με μαύρη άμμο και απότομο βάθος.

– Η παραλία “Εσπερίδες” με χοντρή άμμο και βότσαλα βρίσκεται επίσης στο νότο τμήμα του νησιού, σε ήσυχη τοποθεσία.

– Οι Θέρμες βρίσκονται σε περιβάλλον απόκρημνων βράχων με απότομο βάθος. Εκεί θα βρείτε ζεστά ιαματικά λουτρά.

– Στη βόρεια πλευρά του νησιού θα βρείτε τις παραλίες Τιγκάκι με λευκή άμμο και ρηχή θάλασσα, βραβευμένη με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ. Είναι ιδανική για wind-surfing.

– Η παραλία Μαρμάρι με ψιλή άμμο και ρηχή θάλασσα είναι επίσης βραβευμένη με γαλάζια σημαία της Ε.Ε. Εκεί θα βρείτε παραλιακές ταβέρνες.

– Στην παραλία “Ταμ-Ταμ” πριν το Μαστιχάρι έχει ψιλή άμμο. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και είναι ιδανική για wind-surfing.

– Στην παραλία Λημνιώνας με την ψιλή λευκή άμμο η θάλασσα είναι συνήθως κυματώδης.

– Στη νότια πλευρά του νησιού μπορείτε να κολυμπήσετε:

– Στην παραλία Καρδάμαινα με ψιλή άμμο και ρηχή θάλασσα. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και μπαρ.

– Στη περιοχή του Κέφαλου θα συναντήσετε τις παραλίες Sunny beach, Marcos beach και Paradise beach με ψιλή ξανθή άμμο. Όλες οι παραλίες διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και μπαρ.

– Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η παραλία Camel σε κόλπο με βράχια και λευκή άμμο. Υπάρχουν παραλιακά μπαράκια.

– Στο Καμάρι η παραλία είναι στρωμένη με άμμο και πέτρες. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ και να επισκεφτείτε μια από τις παραλιακές ταβέρνες.

– Η παραλία του Αγίου Θεολόγου με τη λευκή άμμο είναι ιδανική για ψαροντούφεκο. Κως

ksd PRIMAGEL Κως
adv
Tagged

1 σχόλιο στο “Κως: Το νησί του Ιπποκράτη με τις ατελείωτες παραλίες

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *