MERIANOS

Κώστας Μέριανος : Ελληνικός Τουρισμός το καράβι που πλέει …

ΓΝΩΜΗ

Διαβάζω τα άρθρα για την μαύρη Παρασκευή και την κατάθεση του Νομοσχεδίου της κυβέρνησης με την κατάργηση του Σήματος λειτουργίας για τα τουριστικά καταλύματα και της κατάταξης για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από τον Οκτώβριο του 2017 .
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το Νομοσχέδιο αυτό και πολλοί λόγοι για να απορεί κανείς γιατί δεν υπάρχει ποτέ συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική για τον ελληνικο τουρισμο !
Τα πράγματα ειναι απλά όλο αυτό το σκηνικό που φέρνει το νομοσχέδιο δεν ειναι τίποτε άλλο από ένα προεκλογικό χαρτί για ψηφαλακια από μια πολυ μεγάλη δεξαμενή ψήφων όπως αυτή που ειναι των ενοικιαζομένων δωματίων νόμιμων και παράνομων σε ολη την χώρα .
Το 2012 ήρθε το πρώτο μέτρο για τον έλεγχο της παράνομης εκμετάλλευσης στην Ελλάδα και αυτό ήταν ένας απλός αριθμός που αναγράφονταν στο σήμα λειτουργίας της πάσης φύσεως τουριστικής επιχειρήσεως !
Τι κατάφερε αυτό;
Απλά άλλαξε τα δεδομένα πλέον όλα τα γραφεία εσωτερικού και εξωτερικού έκαναν συμφωνίες με την ασφάλεια του αριθμού Μητρώου Τουριστικής επιχειρήσεως που αναγράφονταν στο σήμα από το Υπουργείο τουρισμού !με λίγα λόγια ο ΜΗ.Τ.Ε.
Δήλωνε παντού ότι η επιχείρηση ειναι νόμιμη και ότι έχει ελεγχθεί για αυτό από το επίσημο κράτος .

Στη συνέχεια ο νόμος 4070/12 δήλωνε την υποχρέωση σε κάθε τουριστική επιχείρηση σε όλες τις μορφές διαφήμισής της, ηλεκτρονικής ή έντυπης, στο εσωτερικό ή το  εξωτερικό να αναγράφεται ο ΜΗ.Τ.Ε και έτσι περιορίστηκε και ένα μέρος παράνομης και παραπλανητικής διαφήμισης που διόγκωνε τον αθέμιτο ανταγωνισμό !
Με τον Νόμο της μαύρης Παρασκευής 25.11.2016 όλο αυτό καταργείται και η αναρχία και η παρανομία, επανέρχονται με κυβερνητική βούλα !
Αλλά ας πάμε παρακάτω: στο άρθρο 45 τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν υποχρεούνται να καταταγούν σε κατηγορίες κλειδιών.
Μπράβο στο Νομοθέτη !
Δεν μας λέει όμως τίποτα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4389/2016 ΦΕΚ94/Α/27-5-2016 και το άρθρο 53 για τον φόρο διαμονής που θα επιβληθεί από 1/1/2018 και όπως προέβλεπε στην παράγραφο β ) σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα της υποπεριππτωσης γγ´ της περίπτωσης α ´ της παρ.2 του άρθρου 1 του Νόμου 4276/2014 ο φόρος διαμονής για ημερήσια χρήση του δωματίου στα ενοικιαζόμενα για 1-2 κλειδιά επιβάλλεται στα 0,25 €, στα 3 κλειδιά στα 0,50 € και στα 4 κλειδιά στο 1,00 € Τώρα με την κατάργηση σήματος και κατάταξης τι θα πληρωθεί , τίποτα σίγουρα !
Σιγά μην παει κάποιος ιδιοκτήτης και κατατάξει το κατάλυμα ενοικιαζομένων του για να πληρώνει φόρο διαμονής!!!! Το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί άμεσα και είναι καίριο!
Πάλι τα ξενοδοχεία και μόνον θα πληρώσουν τον λογαριασμό !!!
Το θέμα δε γ’ινεται εντελώς παρανοϊκό, όταν ο νόμος για τον φόρο διαμονής, αναφέρει ότι δεν επιβάλλεται ο φόρος σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής στις ανωτέρω επιχειρήσεις !
Δηλαδή αν έχεις ενοικιαζόμενα, δεν υποχρεούσαι να έχεις σήμα, ούτε κατάταξη σε
Κλειδιά και ο μόνος που μπορεί να σε ελέγξει,  είναι σήμερα οι φορολογικές αρχές και μόνον κατά την αναχώρηση του πελάτη, εάν δεν εκδόσεις απόδειξη !!!
Με όλα αυτά, θα επιστρέψουμε στα δεδομένα του προ 2012, όπου όλοι αυτοί δήλωναν ότι φιλοξενούν συγγενείς από το εξωτερικό και δεν τους “άγγιζε” κανείς!!!!
Οφείλουν λοιπόν τα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού, να απαντήσουν στο ερώτημα τι γίνεται την επόμενη του νόμου αυτού που έφεραν την Παρασκευή για το φόρο διαμονής στα ενοικιαζόμενα.
Αν το έχουν κάνει στοχευμένα και συνειδητά, τότε ας ονομάσουν το φόρο διαμονής, φόρο μόνο για ξενοδοχεία, να γίνει απόλυτα κατανοητό.
Όλα τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το ΞΕΕ, να έρθει “κοντά” με την ΣΕΤΚΕ και στο μέλλον να δημιουργηθεί το τουριστικό Επιμελητήριο. Ήταν ένα οραματικό εγχείρημα για τα τουριστικά δεδομένα της χώρας !
Αν διαβάσει κανείς την αιτιολογική έκθεση διαβούλευσης του νόμου της Παρασκευής θα αντιληφθεί ότι η νέα ηγεσία της ΣΕΤΚΕ, στα σχόλιά της, στην διαβούλευση, “καίγεται” μόνιμα για το θέμα της κατάταξης και θέλει να μην γίνει από το ΞΕΕ !!!
Ως εκ τούτου και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι ενέργειες αυτές απομακρύνουν πολύ το όραμα του τουριστικού επιμελητηρίου, με τα ενοικιαζόμενα εντός.

Απορία μου ειναι γιατί στην διαβούλευση αυτή η ΠΟΞ , το ΞΕΕ , και ο ΣΕΤΕ δεν συμμετείχαν με σχόλια και παρατηρήσεις στην ανοιχτή διαβούλευση, παρά αρκέστηκαν σε από κοινού εγγραφή επιστολή στην όμορφη υπουργό μας !

Οι σκέψεις , προβληματισμοί και απορίες μου με κάνουν να θέλω να δηλώσω για ακόμη μια φορά ότι ο Τουρισμός δεν μπορεί να είναι τσιφλίκι κανενός !!!
Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και δεν μπορεί να παίζει κανείς με την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και θέλουν αντιμετώπιση με σοβαρότητα , δικαιοσύνη και νομιμότητα!!!

(*) Ο κ. Κ. Μέριανος είναι ξενοδόχος και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *