zarikos

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΡΙΚΟΣ : Η φετινή, η χειρότερη τουριστική χρονιά για την Κω

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Περισσότερο από απαισιόδοξος για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τη φετινή τουριστική χρονιά στο νησί της Κω, εµφανίζεται σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», ο γενικός διευθυντής του Neptune Hotels Resort, κ. Κώστας Ζαρίκος, ο οποίος λέει ότι η φετινή θα είναι η χειρότερη τουριστική χρονιά για το νησί, ως συνέπεια της περυσινής δυσφήµισής του.

Άνθρωπος που «µετράει τα λόγια» του ο κ. Ζαρίκος αφήνει αιχµές για την τοπική Αυτοδιοίκηση, για αργοπορία στις όποιες προσπάθειες ανατροπής της δυσφηµιστικής, περυσινής εικόνας του νησιού και για την κεντρική διοίκηση, για πρόχειρη αντιµετώπιση του Τουρισµού, που οδηγούν, όπως λέει, τον µοναδικό παραγωγικό τοµέα αυτής της χώρας σε µαρασµό.

To 2015 ήταν μία από τις χειρότερες τουριστικές χρονιές των τελευταίων ετών για την Κω, εξαιτίας, κυρίως των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο νησί. Εφέτος το σκηνικό δείχνει να έχει διαφοροποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πως διαμορφώνεται η τουριστική κίνηση εφέτος στην Κω και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τουρισμού στο σύνολο της φετινής τουριστικής σεζόν στο νησί;

Το 2015 δεν ήταν μια από τις χειρότερες τουριστικές χρονιές. Ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα και παρά τα προβλήματα που ενέκυψαν  κατά την διάρκεια της σεζόν (capital controls και προσφυγικό), το τελικό αποτέλεσμα ήταν λίγο κάτω από αυτό του 2014. Θυμίζω ότι το 2014 το νησί κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα των τελευταίων αρκετών χρόνων. Άρα δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι το 2015 ήταν μια αποτυχημένη χρονιά σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Η φετινή τουριστική περίοδος είναι κατά πολύ επηρεασμένη αρνητικά από τα περσινά συμβάντα γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και τη δυσφήμιση που υπέστη το νησί πανευρωπαϊκά.

Αν και σήμερα στο νησί επικρατεί τάξη και τίποτα δεν θυμίζει τις περυσινές αρνητικές εικόνες, παρόλα αυτά η σημερινή εικόνα δεν μεταφέρθηκε με αποτελεσματικότητα προς τα έξω και δυστυχώς το νησί βιώνει τη χειρότερη τουριστική σεζόν. Οι αργοπορημένες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και οι προσπάθειες των ξενοδοχείων για αντιστροφή του κλίματος, έχουν βελτιώσει την κατάσταση, αλλά παρ’ όλα αυτά, η χρονιά θα καταγραφεί ιστορικά ως η χειρότερη όλων των προηγούμενων.

Πως διαμορφώνονται οι κρατήσεις στο ξενοδοχείο σας και πως προβλέπετε να ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική χρονιά;

Η πορεία των κρατήσεων στο ξενοδοχείο μας ακολουθεί λίγο-πολύ την πορεία του νησιού. Βεβαίως ως ξενοδοχείο που προσφέρει μόνο ημιδιατροφή, και οι τιμές του απευθύνονται στη μέση και υψηλή εισοδηματική πελατεία, θα υποστεί λίγο μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου πελάτες, καθώς πιστεύω ότι οι πελάτες υψηλού επιπέδου, είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στα κοινωνικά φαινόμενα.

Πως διαμορφώνονται οι κρατήσεις από τη ρωσική αγορά στο νησί και τι ευθύνεται που ο ρωσικός τουρισμός εφέτος δεν έκανε τη διαφορά στη χώρα μας;

Οι χώρες του ευρώ έχουν γίνει ακριβές για τους Ρώσους, λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα ταξιδιωτικά πακέτα για τη χώρα μας να είναι λιγότερα ελκυστικά σε σχέση με το παρελθόν. Το ξενοδοχείο μας έτσι και αλλιώς δεν δραστηριοποιείται σημαντικά στη ρωσική αγορά, οπότε δεν θα επηρεαστεί το τελικό του αποτέλεσμα.

Πως διαμορφώνεται η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και στον τουρισμό της Κω;

Οι επιπτώσεις του Brexit στον τουρισμό της χώρα μας, δυστυχώς, θα είναι αρνητικές λόγω της υποτίμησης της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ. Προσωπικά πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και η τουριστική ροή από τη Βρετανία θα επανέλθει στα σημερινά επίπεδα, καθώς η Ελλάδα για τους Βρετανούς είναι ένας παραδοσιακός προορισμός.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της φετινής τουριστικής σεζόν στα οικονομικά των ξενοδοχείων και τι δείχνουν τα συμβόλαια για την επόμενη τουριστική χρονιά;

Δεδομένου του γεγονότος ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, είναι αναμενόμενο ότι η φετινή μείωση της τουριστικής κίνησης θα επιδεινώσει τη θέση τους, με άμεσο κίνδυνο, δυστυχώς, τη μελλοντική επιβίωση ορισμένων εξ’ αυτών.

Αύξηση Φ.Π.Α., κατάργηση μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά, προγραμματιζόμενο νέο τέλος διανυκτέρευσης. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι επιπτώσεις στην ξενοδοχειακή αγορά και τι προτείνετε;

Το τουριστικό πακέτο έχει επιβαρυνθεί σε φόρους σε τέτοιο βαθμό, που έχει πια καταστεί μη ανταγωνιστικό συγκριτικά με άλλους τουριστικούς προορισμούς. Δυστυχώς, πρόχειρες και ανεύθυνες εισηγήσεις ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό και πως αυτός λειτουργεί, οδηγούν τον μοναδικό παραγωγικό τομέα αυτής της χώρας σε μαρασμό και παράλληλα την Ελληνική Οικονομία, αντί να ωφελείται όπως οι θεωρητικοί ειδήμονες υπολόγιζαν, να υφίστανται και αυτή άλλο ένα αρνητικό «κτύπημα».

Οι επιτελείς του οικονομικού υπουργείου θεωρούν δεδομένη την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, ανεξάρτητα της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και δυστυχώς υποχρεώνουν τους επαγγελματίες του τουρισμού να υποστούν τις συνέπειες της αμάθειας και ανευθυνότητάς τους προτού οι ίδιοι υπαναχωρήσουν και διορθώσουν  τις εσφαλμένες αποφάσεις τους. Θα έχουν, όμως, ήδη βλάψει τον χώρο.

Ο τουρισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ο σημαντικότερος παραγωγικός τομέας της χώρας και να του δοθούν ευνοϊκοί φορολογικοί όροι, ώστε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό πακέτο πιο ανταγωνιστικό των υπολοίπων τουριστικών προορισμών. Για τη χώρα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεολογιών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άμεση φορολογική ελάφρυνση.

Σε επίπεδο επενδύσεων, ποια είναι τα σχέδιά σας;

Στο ξενοδοχείο έχει ξεκινήσει από πέρσι ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δωματίων του, το οποίο λόγω της κακής σεζόν που διάγουμε και του γεγονότος ότι το πρόγραμμα αυτοχρηματοδοτείται, είμαστε υποχρεωμένοι να το αναστείλουμε για ένα χρόνο και ευχόμαστε η επόμενη σεζόν να ανακάμψει, για να συνεχίσουμε κανονικά το εκσυγχρονιστικό μας πρόγραμμα. Επιπλέον, η εταιρία προέβη στην αγορά όμορου οικοπέδου, στο οποίο πρόκειται να αναγείρει μονάδα 107 υπερσύγχρονων σουιτών που θα είναι μοναδική στον Ελλαδικό χώρο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *