Αεροδρόμιο Schiphol – Φωτογραφία από το site του αεροδρομίου

Κουνάει το… δάκτυλο η IATA στην ολλανδική κυβέρνηση για τις περικοπές πτήσεων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) προειδοποιεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ολλανδίας να μην προχωρήσει τις προτεινόμενες περικοπές στον αριθμό των πτήσεων στο αεροδρόμιο Schiphol.

“Το θέμα αυτό παραμένει ενώπιον των δικαστηρίων και η προτεινόμενη διαδικασία βρίσκει σθεναρή αντίδραση από τον κλάδο των αεροπορικών εταιριών, επομένως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί “αδιαμφισβήτητο”. Σε λίγους μήνες, αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι υπεύθυνη για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την απόφαση για το Schiphol, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους της Ολλανδίας και τις χαμένες θέσεις εργασίας και την ευημερία στο εσωτερικό της χώρας”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η IATA.

Μια τέτοια επακόλουθη και αμφιλεγόμενη κίνηση, συνεχίζει ο διεθνής οργανισμός, απαιτεί κατάλληλο δημοκρατικό έλεγχο και πολιτική λογοδοσία. Η επιθυμία της κυβέρνησης για αναγκαστική περικοπή του ετήσιου αριθμού πτήσεων του Schiphol σε 460.000 βάσει ενός “πειραματικού κανονισμού” εμποδίστηκε αρχικά από το ολλανδικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι ήταν αντίθετη προς τις ολλανδικές υποχρεώσεις βάσει του δικαίου της ΕΕ και των διμερών συμφωνιών αεροπορικών υπηρεσιών, που συνδέονται με την ισόρροπη προσέγγιση για τον θόρυβο.

Σύμφωνα με την IATA, οι περικοπές πτήσεων αυτού του μεγέθους στο Schiphol θα σημάνουν μειώσεις στις χρονοθυρίδες που θα επηρεάσουν αρνητικά τις υπηρεσίες επιβατών και εμπορευμάτων. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, εγχώριος ή διεθνής, για τη συμφωνία τέτοιων περικοπών. Η επίσπευση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεθνή αντίποινα και περαιτέρω νομικές προκλήσεις, μεταξύ άλλων από κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους βάσει διεθνών συμφωνιών και διμερών συμβάσεων.

Η περικοπή των πτήσεων στο Schiphol:

-Θα καταδείξει περιφρόνηση του απαραίτητου δημοκρατικού και νομικού ελέγχου που απαιτείται για μια τέτοια εξαιρετικά παράτυπη και οικονομικά επιζήμια πρόταση.
-Θα φέρει την Ολλανδία σε ευθεία σύγκρουση με τους εμπορικούς εταίρους της που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους βάσει διεθνών συμφωνιών και διμερών συμβάσεων,
-Θα προκαλέσει την ΕΕ να υπερασπιστεί τους δικούς της νόμους που απαιτούν αυστηρή εφαρμογή της ισορροπημένης προσέγγισης, και
-Θα προξενήσει σημαντική ζημία στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει αυτή τη στιγμή υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε κατέρρευσε εξαιτίας της διαφωνίας σχετικά με τις πολιτικές ασύλου.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Willie Walsh, είπε: “Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί πλήρως για την αντιμετώπιση των ζητημάτων θορύβου στους αερολιμένες στο πλαίσιο μιας κατάλληλης διαδικασίας ισορροπημένης προσέγγισης. Είναι σημαντικό να αναβληθεί οποιαδήποτε απόφαση μέχρι να υπάρξει μια πλήρως λειτουργική και υπεύθυνη κυβέρνηση με νέα εντολή. Αυτή η πρωτοφανής και πολύπλοκη πρόταση μπορεί στη συνέχεια να εξεταστεί προσεκτικά, έχοντας διευθετήσει τα νομικά ζητήματα και έχοντας κατανοήσει και δημοσιοποιήσει όλα τα γεγονότα και τις επιπτώσεις, και με επαρκή χρόνο για τον κλάδο των αερομεταφορών να προσαρμοστεί, αν χρειαστεί, όταν θα είναι γνωστή η τελική απόφαση”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *