DELFOI_KSD_PHOTO delphoi
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Ξενοδόχων «Φοίβος-Απόλλων» Δελφών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Oι δραματικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19 έχουν οδηγήσει σε κίνδυνο άμεσης χρεωκοπίας του 80% των ξενοδοχείων των Δελφών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων «Φοίβος-Απόλλων» Δελφών και ο πρόεδρός της Γιάννης Παπαθανασίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “…για τους μήνες Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020 οι ακυρώσεις ανέρχονται σε 100% και η πτώση του κύκλου εργασιών για το 2020 υπολογίζεται στο 80%-90%. Ακόμη, η οριστική ακύρωση παγκοσμίων συνεδρίων όπως του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ελάχιστες λίγες μέρες μόνο πριν την έναρξη του, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημία στα ξενοδοχεία της περιοχής. Υπενθυμίζουμε πως τα ξενοδοχεία είχαν προβεί σε πλήθος εξόδων και αγορών καθώς και εκσυγχρονισμούς ενόψει του Συνεδρίου”.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: “Ζητούμε άμεσα από τους αρμόδιους φορείς την λήψη των απαραίτητων μέτρων βάση προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας.

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ
Εργασιακά
– Ρυθμίσεις ΕΦΚΑ
• Αναστολή των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους στο τέλος της συνολικής διάρκειας της ρύθμισης με παράταση αυτής και χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
• Αντίστοιχη πρόβλεψη για το 50% των δόσεων των ρυθμίσεων που θα είναι σε ισχύ το 2021.
– Για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν
• Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το άνοιγμα μέχρι 04/2021.
• Δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου και της μορφής εργασίας ανάλογα με την ζήτηση. Απαραίτητες οι ευέλικτες μορφές εργασίας.
– Για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν:
Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι 04/2021 για τις μόνιμες θέσεις εργασίας,

3. Φορολογικά
– Άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση με μακροπρόθεσμη ισχύ (τουλάχιστον 3 χρόνια).
– Κατάργηση Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
– Αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι τον 06/2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από 06/2021 σε 50 δόσεις.

4. Τραπεζικές Ρυθμίσεις
Είναι ξεκάθαρό πως το τοπίο έχει αλλάξει και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις σε ότι αφορά στις σχέσεις ξενοδόχων και τραπεζών. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε από τη μια να αποφευχθεί η δημιουργία καινούργιας γενιάς κόκκινων δανείων και από την άλλη να ικανοποιηθεί η αδήριτη ανάγκη, όπως προκύπτει και από την έρευνα, για τη χρηματοδότηση των ελληνικών ξενοδοχείων.
– Χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χαμηλό επιτόκιο. Δικαιούχοι πρέπει να είναι οι εταιρίες οι οποίες ήταν ενήμερες 31/12/19 (με λιγότερο από 180 ημέρες καθυστέρησης στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους).
– Δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων.
Η φετινή ζημιά την οποία θα μεταφράσουν οι ξενοδόχοι σε δάνειο, θα πρέπει να αποπληρωθεί κατά προτεραιότητα μέσα στην επόμενη πενταετία. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να συνδυαστεί με τις αποπληρωμές των λοιπών δανείων, σε ένα άγνωστο αλλά σίγουρα δύσκολο περιβάλλον. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας αναστολής των αποπληρωμών κεφαλαίου για ισόποσο διάστημα και μακροχρόνια ρύθμιση των δανείων. Τα δάνεια είναι κατά κανόνα εγγυημένα από τις αξίες των ίδιων των ξενοδοχείων. Συνολικά ο ορίζοντας πρέπει να είναι 20 έτη.
– Επιδότηση επιτοκίων για το 2020 στο 100% και δυνατότητα παράτασης του μέτρου το 2021 στο 50%.

5. Επιμέρους στοχεύσεις.
Στην τελευταία 5η κατηγορία της προτεινόμενης δέσμης περιλαμβάνονται μέτρα που μπορούν μέσα από διαφορετικές στοχεύσεις να συνεισφέρουν θετικά στη θετική υπέρβαση της κατάστασης.
Αναφερόμαστε σε μέτρα όπως:
– Ευνοικές ρυθμίσεις σε ΔΕΚΟ.
– Παράταση με νόμο των ενοικιαστηρίων ξενοδοχειακών μονάδων για τέσσερα χρόνια.
– Πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ανάλογα με την εξέλιξη της ζήτησης στον τουρισμό.
– Οριζόντια συνέχιση της μείωσης του ενοικίου για τα ξενοδοχεία στο 60% είτε ανοίξουν είτε παραμείνουν κλειστά.
– Κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου ακίνητα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση να επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *