Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης της Κρουαζιέρας και το 2016

Κρουαζιέρα: “Αφήνει” στην Ελλάδα άμεσα 489 εκ. ευρώ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο κλάδος της Κρουαζιέρας συνεχίζει να συνεισφέρει στην οικονομία της Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς στην γηραιά ήπειρο.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του ετήσιου απολογισμού της  Διεθνούς Ένωση Κρουαζιέρας Ευρώπης (CLIA)  για την ευρωπαϊκή οικονομική συμβολή του κλάδου, που δόθηκε στη δημοισότητα και καταδεικνύει ότι η κρουαζιέρα, για άλλη μια φορά, προσέφερε έναν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και σημαντική οικονομική συνεισφορά σε όλη την Ευρώπη.

cruise_cliaΤα στοιχεία που δόθηκαν από την CLIA, αποκαλύπτουν ότι η οικονομική απόδοση του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ευρώπη έφτασε τα 40.95 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, σημειώνοντας αριθμό ρεκόρ και αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι άμεσες δαπάνες του κλάδου έφτασαν τα 16.89 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας αυξηθεί συγκριτικά με τα 16.6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

Μέσα στο 2015, ο κλάδος της κρουαζιέρας δημιούργησε περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, με σύνολο απασχολούμενων σε επιχειρήσεις κρουαζιέρας και επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κρουαζιέρα, 360.571 άτομα. Οι μισθοί και τα επιδόματα για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους του κλάδου έφτασαν τα 11.05 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και ενώ ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεχίζει να αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη παραμένει ένας δραστήριος και ζωτικός για την κρουαζιέρα κόμβος.
Αυτή η τάση υποστηρίζεται από τρεις σημαντικούς παράγοντες:

 • Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τη δεύτερη παγκοσμίως μεγαλύτερη αγορά επιβατών κρουαζιέρας – 6.6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν διακοπές κρουαζιέρας μέσα στο 2015, κατά 3% περισσότεροι από το 2014.
 • Η Ευρώπη παραμένει ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας, μετά την Καραϊβική. Η μελέτη έδειξε ότι 6.12 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάστηκαν για την κρουαζιέρα τους από ευρωπαϊκά λιμάνια μέσα στο 2015, κατά 4,5% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά
 • Ως το κέντρο ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων παγκοσμίως, τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία συνεχίζουν να κατασκευάζουν τα πιο καινοτόμα και μεγάλα πλοία στον κόσμο, με τις δαπάνες για νέες κατασκευές και συντήρηση αντίστοιχα να αυξάνονται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες, στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, για 48 κρουαζιερόπλοια μέχρι το 2019, συνολικής αξίας άνω των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο 2015, οι εταιρείες κρουαζιέρας ξόδεψαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, ποσό που αντιπροσωπεύει 1,2% αύξηση των εσόδων των ναυπηγείων συγκριτικά με το 2014.

«Ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης» δήλωσε ο κος Pierfrancesco Vago, Πρόεδρος της CLIA Ευρώπης και Εκτελεστικός Πρόεδρος της MSC Cruises. «Ο αντίκτυπος είναι ξεκάθαρος. Περισσότεροι Ευρωπαίοι επιλέγουν διακοπές κρουαζιέρας, περισσότεροι επιβάτες κρουαζιέρας επιλέγουν την Ευρώπη ως προορισμό, και περισσότερα κρουαζιερόπλοια ναυπηγούνται σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλα οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την ήπειρο, περιλαμβανομένων παραθαλάσσιων περιοχών που είχαν πληγεί δυσανάλογα σκληρά από την οικονομική ύφεση».

Η Ελλάδα, το 2015, διατήρησε την κατάταξή της ως ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη, με 13.3% μερίδιο της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας και συνολικά 4.176.500 επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας.
Ως σημαντικότερα λιμάνια προορισμού αναδείχθηκαν η Σαντορίνη, ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα και το Κατάκολο, ενώ μέσα στο 2015,  980.049 επιβάτες, εκκινούν την κρουαζιέρα τους από τον Πειραιά.

Σε οικονομικά μεγέθη, στην Ελλάδα, οι άμεσες δαπάνες της κρουαζιέρας για το 2015, αγγίζουν τα 489 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 9.983 εργαζόμενοι στον κλάδο, εγχώρια, συμβάλλουν με περισσότερα από 188 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο κος Κυριάκος Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises και Εκτελεστικό μέλος της CLIA Ευρώπης, αναφέρει σχετικά: «Η κρουαζιέρα αποτελεί ένα ανερχόμενο  αλλά ταυτόχρονα, με πολύ θετικές προοπτικές κλάδο του τουρισμού, που συμβάλλει πολύπλευρα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Μία χώρα σαν την Ελλάδα, με  προορισμούς μοναδικής ομορφιάς και ποικιλίας, με ιστορία και πολιτισμό, μπορεί και θα πρέπει να εξελιχθεί σε κορυφαίο  προορισμό κρουαζιέρας και μάλιστα για όλο το χρόνο. Η πληθώρα των προορισμών και η πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους ευνοεί επιχειρησιακά την κρουαζιέρα, ενώ το καλό  κλίμα και η στρατηγική γεωγραφική θέση της θα μπορούσε να αναδείξει πολλές νέες αγορές και προορισμούς.  Αν μάλιστα υπάρξει σωστή, ενιαία και οργανωμένη υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην τουριστική ανάπτυξη όσο και στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η οικονομική συνεισφορά της κρουαζιέρας στην Ευρώπη, είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ανάπτυξης του κλάδου της κρουαζιέρας που σημειώθηκε μέσα στο 2015, καθώς έφτασε τα 23.2 εκατομμύρια επιβάτες σε κρουαζιέρες στη θάλασσα παγκοσμίως. Μέσα στο 2014, ο τουρισμός κρουαζιέρας απέφερε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες οικονομικές συνεισφορές και ο κλάδος περιμένει να δει αυτόν τον αριθμό μελλοντικά να αυξάνεται.

Τα highlights του απολογισμού

 • 39 εταιρείες κρουαζιέρας, που εδρεύουν στην Ευρώπη, λειτουργούν 123 κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα περίπου 149.000 κλινών
 • Επιπλέον 37 κρουαζιερόπλοια με χωρητικότητα περίπου 100.000 κλινών δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη από 23 μη ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας
 • 95 δισεκατομμύρια ευρώ συνολική απόδοση – αύξηση 2% σε σχέση με 2014
 • 89 δισεκατομμύρια ευρώ οι άμεσες δαπάνες από τα κρουαζιερόπλοια, τους επιβάτες και τα πληρώματά τους
 • 571 θέσεις εργασίας
 • 05 δισεκατομμύρια ευρώ για αμοιβές εργαζομένων
 • 489 εκατομμύρια ευρώ άμεσες δαπάνες του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα
 • 188 εκατομμύρια ευρώ απολαβές εργαζομένων στην Ελλάδα
 • 983 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
 • 180.000 ευρωπαίοι επιβάτες κρουαζιέρας στην Ελλάδα – 13.3%
 • 000 επιβάτες εκκινούν την κρουαζιέρα τους από τον Πειραιά

Η CLIA

Η Cruise Lines International Association (CLIA) είναι η ενιαία φωνή και η ηγετική αρχή της παγκόσμιας κοινότητας κρουαζιέρα. Είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εμπορική ένωση για τον κλάδο της κρουαζιέρας με 15 γραφεία παγκοσμίως και εκπροσώπηση στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.  Η CLIA έχει σαν αποστολή να υποστηρίξει τις πολιτικές και πρακτικές που ενισχύουν το ασφαλές και υγιές περιβάλλον στα κρουαζιερόπλοια για περισσότερους από 22 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, καθώς και να προωθήσει την αξία της εμπειρίας διακοπών κρουαζιέρας. Μέλη της CLIA αποτελούν οι πιο αναγνωρισμένες εταιρείες κρουαζιέρας παγκοσμίως στον ωκεανό, στο ποτάμι και σε εξειδικευμένες κρουαζιέρες, μια κοινότητα άρτια εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων ταξιδιωτικών πρακτόρων, καθώς και  προμηθευτές και συνεργάτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών υπηρεσιών που είναι προσηλωμένες στην διαρκή επιτυχία του κλάδου της κρουαζιέρας στα λιμάνια, στους προορισμούς και στην κατασκευή των πλοίων.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *