Η αύξηση των κρατήσεων για κρουαζιέρες και οι «τσιμπημένες» τιμές των πακέτων διακοπών, συνέβαλαν ώστε οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες να διατηρήσουν τα συνολικά έσοδά τους σταθερά εφέτος.
Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία αναδεικνύονται στις κορυφαίες αγορές για οργανωμένες διακοπές, μικρών και μεσαίων αποστάσεων, συνεισφέροντας στη συνολική καλή πορεία των Γερμανών tour operators.
Σε αντίθεση με τους διαδεδομένους φόβους, η γερμανική αγορά τουριστικών πρακτόρων κατάφερε να παραμείνει σε πορεία ανάπτυξης φέτος, παρά τη σημαντική πτώση των κρατήσεων για την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία. Οι κυριότεροι παράγοντες ήταν η δυναμική αύξηση των πωλήσεων διακοπών κρουαζιέρας και η άνοδος των τιμών των τουριστικών πακέτων.
Έτσι, τα έσοδα των τουριστικών πρακτόρων αυξήθηκαν κατά 0,9%, φθάνοντας στα 21,2 δισ. ευρώ, παρόλο που ο αριθμός των πελατών μειώθηκε κατά 1,9% σε 31,4 εκατ., σύμφωνα με έρευνα του fvw σε 52 tour operators, που αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής αγοράς. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις διακοπών κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 14,7%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ πιο θετικά από τη μείωση των εσόδων κατά 3-4% που προέβλεπε η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV) στην ετήσια διάσκεψη που πραγματοποίησε στα τέλη Οκτωβρίου, η οποία βασίστηκε σε έρευνες ταξιδιωτικών γραφείων από την GfK. Σημαντικοί λόγοι για τη διαφορά είναι ότι τα στοιχεία της GfK δεν καλύπτουν πλήρως τις κρατήσεις για κρουαζιέρα και τα στοιχεία του FVW περιλαμβάνουν επίσης τα έσοδα μόνο των θέσεων της TUIfly και της Condor.
Η DRV αναμένει επίσης σταθερά έσοδα περίπου 27,3 δισ. ευρώ για ολόκληρη τη γερμανική αγορά ταξιδιωτικών πρακτορείων φέτος, παρόλο που ο αριθμός των πελατών ενδέχεται να μειωθεί από 44,9 εκατ. σε 44 εκατ.. Αυτή η τάση εξηγείται από τις υψηλότερες πωλήσεις ακριβότερων διακοπών, όπως οι κρουαζιέρες, τα μακρινά ταξίδια και τα ταξίδια πολυτελείας, καθώς και οι ασθενέστερες πωλήσεις πακέτων με χαμηλότερες τιμές σε προορισμούς όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.
Οι ηγέτες της αγοράς είδαν τα πάνω και τα κάτω φέτος από την άποψη των εσόδων και του αριθμού των πελατών. Η TUI Germany παρέμεινε leader στην αγορά, παρά την πτώση του κύκλου εργασιών κατά 2% στα 4,4 δισ. ευρώ και την πτώση 5% των πελατών σε 6 εκατ.. Ο Thomas Cook είχε σταθερά έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ και 6,1 εκατ. πελάτες στη Γερμανία, χάρη στις seat-only πωλήσεις της Condor. Τα έσοδα του DER Touristik μειώθηκαν κατά 4% στα 2,8 δισ. ευρώ και οι πελάτες μειώθηκαν σχεδόν 7% στα 5,4 εκατομμύρια. Αντίθετα, τα έσοδα του FTI αυξήθηκαν κατά 3% στα 2,2 δισ. ευρώ και ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε κατά 1,3% στα 3,9 εκατ..
Η Aida Cruises από την άλλη, έφτασε στην πέμπτη θέση χάρη στην αύξηση των εσόδων κατά 14% στα 1,5 δισ. ευρώ και την αύξηση των επιβατών κατά 10% σε λίγο πάνω από 900.000, μετά τη ναύλωση ενός νέου πλοίου, του Aida Prima. Η Alltours έπεσε στην έκτη θέση, αφού τα έσοδα υποχώρησαν κατά 11,5% στα 1,33 δισ. ευρώ και ο αριθμός των πελατών μειώθηκε κατά 13% στα 1,6 εκατ., ενώ ο στενός αντίπαλος Schauinsland-Reisen είχε σταθερά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ και αριθμό πελατών 1,4 εκατ.. Τρεις εταιρίες κρουαζιέρας -οι κρουαζιέρες TUI, Phoenix Reisen και Hapag-Lloyd Cruises- ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα στην κατηγορία των τουριστικών πρακτόρων.
Όσον αφορά τους προορισμούς, οι διακοπές οργανωμένων εκδρομών μικρών και μεσαίων αποστάσεων έπεσαν συνολικά στα 20,8 εκατομμύρια επιβάτες, αλλά με μεγάλες διακυμάνσεις. Η Ισπανία, ανέβηκε κατά 10,8% στα 9,8 εκατομμύρια επιβάτες και ήταν η κύρια νικήτρια μαζί με την Ιταλία (+6%), την Ελλάδα (+8%), την Πορτογαλία (+16%) και τη Βουλγαρία (+30%). Ωστόσο, η Τουρκία υποχώρησε κατά 24% σε 3,2 εκατομμύρια Γερμανούς παραθεριστές (αεροπορικώς) και η Αίγυπτος κατέγραψε πτώση κατά 37% στις 669,00 τουριστικές αεροπορικές αφίξεις.