money tourism copyright photo 2019
Βερολίνο | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κύμα προσφυγών κατά των νέων περιοριστικών μέτρων στην Γερμανία

ΦΟΡΕΙΣ

Το νέο, μερικό λόκνταουν δεν θεωρείται αυτονόητο, καθώς αυτοαπασχολούμενοι, ξενοδόχοι και άλλοι θιγόμενοι με κύμα προσφυγών στη γερμανική δικαιοσύνη, ζητούν ανάκληση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας.

Μόνο στο διοικητικό πρωτοδικείο του Βερολίνου έχουν ήδη κατατεθεί περίπου σαράντα προσφυγές εναντίον των νέων περιοριστικών μέτρων. Άλλες δεκαπέντε είχαν καταφθάσει στο πρωτοδικείο του Μονάχου μέχρι το Σαββατοκύριακο. Ενάγοντες είναι κυρίως εστιάτορες, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και διοργανωτές εκδηλώσεων. Κύριο επιχείρημά τους: η εκτελεστική εξουσία δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας κατά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και παραβλέπει ότι οι θιγόμενοι είχαν ήδη υλοποιήσει μία σειρά μέτρων για να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων, αλλά και των πελατών τους, διατηρώντας όμως σε πλήρη λειτουργία την επιχείρησή τους.

Και οι προσφυγές συνεχίζονται: σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ένας ιδιοκτήτης tattoo studio, στο Εφετείο της Κάτω Σαξονίας ένα γραφείο στοιχημάτων, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ιδιοκτήτες οίκων ανοχής. Στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταιν, από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τον εσωτερικό τουρισμό στη Γερμανία, προσέφυγε στα δικαστήρια μία εταιρία διαχείρισης πολυτελών εξοχικών κατοικιών στη νήσο Sylt, την οποία κάποιοι αποκαλούν «Μύκονο της Γερμανίας».

Η εμπειρία ενός δικηγόρου

Ο Νίκο Χέρτινγκ, δικηγόρος στο Βερολίνο, έχει εξειδικευθεί σε παρόμοιες υποθέσεις τον τελευταίο καιρό. Όταν, προ εβδομάδων, η τοπική κυβέρνηση είχε επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στη γερμανική πρωτεύουσα, ανέλαβε να εκπροσωπήσει στο διοικητικό πρωτοδικείο έντεκα ιδιοκτήτες μπαρ και συναφών επιχειρήσεων, που δεν ήθελαν να κλείσουν στις 11 το βράδυ. Κέρδισε και τις έντεκα υποθέσεις. Φαίνεται ότι τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα, γιατί, τις πρώτες 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για νέο, μερικό λόκνταουν, είχαν προσέλθει στο γραφείο του περισσότεροι από …200 νέοι πελάτες. «Οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες της εστίασης», λέει ο Χέρτινγκ στην DW, για να συμπληρώσει ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση όλων αυτών των υποθέσεων, «όχι γιατί έτσι κι αλλιώς πάντα αυτό λένε οι δικηγόροι, αλλά γιατί όντως υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα».

ksd Κύμα προσφυγών
adv

Ο ίδιος εκτιμά ότι «ήδη σήμερα, οι εστιάτορες μπορούν να απαιτήσουν μία αιτιολόγηση για το κλείσιμο της επιχείρησής τους με βάση τα γεγονότα και όχι τις πιθανότητες». Εδώ τίθεται για μία ακόμη φορά το ζήτημα της αναλογικότητας. Η εκτελεστική εξουσία είχε δικαιολογήσει το προσωρινό κλείσιμο με το επιχείρημα ότι ήταν πλέον αδύνατη η ιχνηλάτηση στα τρία τέταρτα των κρουσμάτων. Μόνο που το επιχείρημα αυτό αντιστρέφεται κιόλας, θεωρεί ο Νίκο Χέρτινγκ, επισημαίνοντας ότι «τίθεται επιπλέον και ένα ζήτημα άνισης μεταχείρισης». Κατά την άποψή του, δεν εξηγείται το ότι ο κόσμος εξακολουθεί να στριμώχνεται στο μετρό, συνεχίζει να κυκλοφορεί στα εμπορικά καταστήματα, αλλά απαγορεύεται να πλησιάζει στα εστιατόρια. «Δεν μπορεί συγκεκριμένοι κλάδοι να επωμίζονται τους περιορισμούς κατά τρόπο αυθαίρετο», υποστηρίζει.

Η εκτίμηση ενός συνταγματολόγου

Η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας πρόσφατα στην Ομοσπονδιακή Βουλή για τα νέα μέτρα, ανέφερε ότι τηρούν απολύτως την αρχή της αναλογικότητας. Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ούλριχ Μπάτις, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να ανακληθεί το μερικό λόκνταουν που ισχύει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, επισημαίνει, πολλές προσφυγές μπορεί να γίνουν αποδεκτές, καθώς «τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αφήνουν σημαντικά περιθώρια ερμηνείας για τους δικαστές». Από την άλλη πλευρά ωστόσο, τονίζει ο εμπειρος συνταγματολόγος, οι δικαστές δεν μπορεί παρά να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι τα μέτρα ισχύουν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα ο νομοθέτης έχει προβλέψει δυνατότητα αποζημίωσης σε ποσοστό 75% του τζίρου για τις θιγόμενες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Κάι-Αλεξάντερ Σολτς, Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *