cyprus

Κύπρος : Καμία επίπτωση από το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αισιόδοξοι ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά φέτος οι αφίξεις τουριστών από τη Βρετανία στην Κύπρο εμφανίστηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, για τις επιπτώσεις του Brexit στον κυπριακό τουρισμό.

Δεν έκρυψαν όμως και την ανησυχία τους για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το τουριστικό ρεύμα από τη Βρετανία, η οποία είναι ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους αιμοδότες του τουριστικού μας προϊόντος μαζί με τη Ρωσία, θα συρρικνωθεί.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, που εξέτασε τα προβλήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν στην τουριστική βιομηχανία, οι αρμόδιοι φορείς σημείωσαν ότι ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα στις κρατήσεις των επόμενων χρόνων, καθώς για φέτος οι κρατήσεις και κατ’ επέκταση οι προκαταβολές στους Κύπριους ξενοδόχους από τουριστικά γραφεία του Ηνωμένου Βασίλειου ξεπερνούν σε ποσοστό το 70%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι το πιο ανησυχητικό είναι το θέμα της ισοτιμίας και μιας ενδεχόμενης ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα έχει επιπτώσεις στις κρατήσεις των ετών 2017, 2018 και 2019. Πρόσθεσε ότι ακόμα ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες στις αερομεταφορές με τη Βρετανία, κάτι που θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί.

Στο 70% οι κρατήσεις
Ο πρόεδρος του ACTA Ντίνος Κάκουρας ανέφερε πως τα τουριστικά γραφεία και άλλοι φορείς του τουρισμού δεν είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο του Brexit, με αποτέλεσμα σήμερα να προσπαθούν να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα. Ο κ. Κάκουρας είπε επίσης ότι για φέτος δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις αφίξεις το Brexit, καθώς το 70% έχουν ήδη προκρατήσει και αρκετοί έχουν προπληρώσει.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης είπε πως η Κύπρος δεν είναι η μόνη που συναλλάσσεται με τη Βρετανία σε ευρώ. Για παράδειγμα, η διολίσθηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου είναι περισσότερη παρά σε σχέση με το ευρώ. «Δεν ανησυχούμε σε μεγάλο βαθμό προς το παρόν» τόνισε.

Κτυπούν τον τουρισμό οι φόνοι
Στη δική του τοποθέτηση για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός, ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόσφατο φονικό στην Αγία Νάπα, λέγοντας ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα από τουριστικούς φορείς του εξωτερικού που του εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Ο κ. Λοΐζου επεσήμανε ότι η Κύπρος θεωρείται ασφαλής προορισμός, κάτι στο οποίο και οι ίδιοι ποντάρουν για αύξηση των αφίξεων. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί και ότι γεγονότα όπως οι φόνοι στην Αγία Νάπα επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού και έχουν αντίκτυπο στις αφίξεις.

Σεπτέμβριο η μελέτη
Με τη σειρά τους οι αρμόδιοι φορείς τόνισαν επίσης την ανάγκη για αποδέσμευση του κυπριακού τουρισμού από τις παραδοσιακές αγορές, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της αναβάθμισης του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εμπλοκής περισσότερων υπουργείων στην τουριστική πολιτική.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη μελέτη που ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη και αναμένεται να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει η αξιολόγηση εφαρμογής και πλάνο δεκαετούς δράσης. Η υπεύθυνη για την τουριστική μεταρρύθμιση εκ μέρους της Προεδρίας, Νίκη Πασχαλίδου, τόνισε ότι το κλειδί είναι η υλοποίηση του πλάνου, ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ δήλωσε ότι θα χρειαστεί μια μικρή επανάσταση για να υλοποιηθεί η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, κάτι που όμως θα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον του τουριστικού προϊόντος μας.

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *