cyprus-Fikardou_Lefkosia_1-640x425

Kύπρος: Oι παγωμένες κρατήσεις προκαλούν αβεβαιότητα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Όπως τις μαθηματικές εξισώσεις θα λειτουργήσει φέτος ο κυπριακός τουρισμός. Έχουμε τα δεδομένα στην εξίσωση, αλλά ο άγνωστος «Χ» θα καθορίσει το αποτέλεσμα, γεγονός που προβληματίζει πολύ τους τουριστικούς φορείς της χώρας. Κι αυτό γιατί φέτος έχουμε παραπάνω από έναν άγνωστο «Χ» στην εξίσωση, γεγονός που δυσκολεύει στην εξεύρεση αποτελέσματος.

Η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit είναι μεγάλη, ενώ οι φόβοι για μείωση των Ρώσων τουριστών λόγω πιθανής περαιτέρω υποτίμησης του ρωσικού ρουβλιού, δεν έχουν εκλείψει. Επιπρόσθετα, το κλείσιμο μεγάλων αεροπορικών εταιρειών επηρεάζουν το πτητικό πρόγραμμα από και προς Γερμανία, ενώ κι η άνοδος των ανταγωνιστικών αγορών (που μέχρι πέρσι ήταν μουδιασμένες) θα αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες για την περαιτέρω προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας.

Παγωμένες είναι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις από τις μεγάλες τουριστικές κυπριακές αγορές. Το 2019 δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά για τον τουρισμό της χώρας μας, καθώς και οι τρεις μεγάλες μας αγορές αντιμετωπίζουν προκλήσεις (Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).

Ψυχραιμία συνιστά ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Βασίλης Σταματάρης.

«Πρέπει να κρατούμε χαμηλούς τόνους και να μην πανικοβάλλουμε με αρνητικά δημοσιεύματα», σημείωσε ο κ. Σταματάρης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά αυτή τη στιγμή που χρήζουν λεπτών χειρισμών.

«Γίνονται πολλές συντονισμένες προσπάθειες για να διατηρήσουμε ψηλά τα επίπεδα των αφίξεων μας, ενώ κλειδί αποτελεί η ενίσχυση της αεροπορικής μας συνδεσιμότητας», προσθέτει ο πρόεδρος του ACTA.

Οι τουριστικοί φορείς λειτουργούν ως αλυσίδα. Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports επιδιώκει την ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας μας με άλλους προορισμούς, οι τουριστικοί πράκτορες κάνουν τις επαφές τους για να πουλήσουν τουριστικά πακέτα και οι ξενοδόχοι με τη σειρά τους επιδιώκουν συνεργασίες με τουριστικά γραφεία.

Φέτος, ο τουρισμός της Κύπρου απέκτησε έναν συντονιστή με διευρυμένες αρμοδιότητες. Το υφυπουργείο Τουρισμού θα κληθεί να προωθήσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και να διαφημίσει το brand name της χώρας.

Μουδιασμένες κρατήσεις

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η εικόνα είναι η ίδια σε όλη την Κύπρο, παρά τις μικρές διαφορές που καταγράφονται μεταξύ των επαρχιών. Όπως σημείωσε, η Πάφος είναι ένας ολόχρονος προορισμός για τους τουρίστες και οι πλείστες μονάδες διατηρούν το εργατικό τους δυναμικό ολόχρονα.

Εκτίμησε ότι η αγορά θα κινηθεί σε χαμηλότερες πληρότητες, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ξενοδόχοι αναγκάζονται να χαμηλώσουν τις τιμές τους. «Όταν η ζήτηση είναι χαμηλή ξεκινούν οι εκπτώσεις. Διατηρείς μεν τις πληρότητες, μειώνεις όμως την κερδοφορία καθώς το κόστος σου είναι σταθερό. Αν υποφέρει η κερδοφορία, υποφέρει η βιομηχανία και οι επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Αναφορικά με τις τουριστικές κρατήσεις, ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι είναι μουδιασμένες.

«Η βρετανική αγορά είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Κινείται 4% πιο κάτω λόγω τριών παραγόντων. Ο πρώτος λόγος είναι το brexit καθώς η αβεβαιότητα ωθεί τον κόσμο να μην κλείνει διακοπές. Κατά δεύτερο λόγο, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γερμανία επέλεξαν πολλοί να κάνουν διακοπές στη χώρα τους λόγω του καλού καιρού. Επίσης, πολλοί είναι οι τουρίστες που επιλέγουν Τουρκία και Αίγυπτο».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η γερμανική αγορά υποφέρει, ενώ χαρακτήρισε ως πλήγμα το κλείσιμο τριών αεροπορικών εταιρειών. «Αναμένουμε ότι η πτώση θα είναι πέραν του 5%, ενώ το κενό της cobalt είναι αδύνατο να καλυφθεί. Επίσης, η Κύπρος δεν είναι γνωστή στους Γερμανούς ως τουριστικός προορισμός», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης. Παράλληλα επεσήμανε ότι η ρωσική αγορά θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα. Επεσήμανε όμως ότι καταγράφηκε πτώση 30% σε σχέση με πρόπερσι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας ανέφερε ότι η ρωσική αγορά -παρά τις όποιες ανησυχίες- θα πάει καλά. Όπως διαφάνηκε από την τουριστική έκθεση στη Μόσχα, τρία μεγάλα πρακτορεία διατηρούν στα περσινά επίπεδα τις κρατήσεις τους, ενώ μάλιστα κάποιοι ενδιαφέρονται να τις αυξήσουν.

«Πήγε σχετικά καλά η περσινή χρονιά για τη ρωσική αγορά, παρά τα πολλά special offers που έγιναν», σημείωσε ο κ. Τάκκας. Αστάθεια, όπως πρόσθεσε, παρατηρείται στην αγορά της Βρετανίας. «Δεν είναι προτεραιότητα για τους Βρετανούς οι διακοπές.

Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι παγωμένες», σχολίασε ο κ. Τάκκας, προσθέτοντας ότι φέτος θα δοκιμαστεί η αγορά της Γερμανίας. Τέλος, ανέφερε ότι οι τουρίστες από τη Σκανδιναβία θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα.

Περδίος: Στόχος τα περσινά επίπεδα

Δεν βάζει ψηλά τον πήχη ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Τουλάχιστον για φέτος, ο Υφυπουργός τονίζει ότι θα είναι ικανοποιημένος αν διατηρήσουμε τα περσινά επίπεδα των τουριστών.

Καθότι, σημειώνει, θα σημαίνει ότι οι αριθμοί των αφίξεων δεν ήταν συγκυριακοί τα τελευταία χρόνια. Χαρακτήρισε επίσης ως μη φυσιολογική την προσμονή ότι η αύξηση των τελευταίων χρόνων θα συνεχιστεί φέτος.

«Η Αίγυπτος πέρσι ήταν κοντά στα 10 εκατ. και φέτος περιμένουν 12 εκατ. τουρίστες. Η δε Τουρκία θα προσελκύσει 40 εκατ. τουρίστες φέτος. Αντιλαμβάνεστε ότι έλειπαν από το “παζάρι” τα τελευταία χρόνια τέτοιοι αριθμοί και τώρα επανήλθαν», είπε.

Μάλιστα, ο Υφυπουργός, μετά την επίσκεψή του στην τουριστική έκθεση της Γερμανίας, σημείωσε ότι εκτιμά ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά από την γερμανική αγορά και το απέδωσε αφενός στην γενικότερη οικονομική αστάθεια, η οποία άρχισε να επηρεάζει την Γερμανία και αφετέρου στην χρεοκοπία συγκεκριμένων αεροπορικών εταιρειών.

Ψυχραιμία συνιστά η Hermes Airports

Η Hermes Airports επενδύει πολύ στην ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας του νησιού μας και την εξεύρεση νέων συνεργασιών. Τόσο σε νέους προορισμούς όσο και νέες αεροπορικές εταιρείες.

«Σε αυτή τη φάση υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες στην τουριστική αγορά. Εκτιμούμε ότι το 2019 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης της επιβατικής κίνησης στα περίπου 11 εκατ. που καταγράψαμε πέρσι και ήδη δουλεύουμε συντονισμένα τους σχεδιασμούς για το 2020», δήλωσε στον «Φ» η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας Hermes Airports.

ΠΗΓΗ: Δήμητρα Λάντου/www.philenews.com

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *