(Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister’s Office)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν περίπου 550.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται στα 830 ευρώ τον μήνα, από 780 ευρώ προηγουμένως, δηλαδή 50 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα ισχύοντα.

“Είναι η τέταρτη φορά που αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από το 2019”, είπε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε δε, πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Έχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τις αποδοχές από τις τριετίες, ενώ συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα. Όσον αφορά τις τριετίες, από την 1η Απριλίου οι κατώτατες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής: 1 τριετία: 913 ευρώ μεικτά, 2 τριετίες: 996 ευρώ μεικτά, 3 τριετίες: 1.079 ευρώ μεικτά.

Η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 29ης Μαρτίου 2024 για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ωσ εξής:

Συνεδρίασε σήμερα, 29 Μαρτίου 2024, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού (που έχει ήδη διανεμηθεί):
1.​Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για την ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, την απασχόληση και την ανεργία και τα εισοδήματα και τους μισθούς, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου εισηγήθηκε:
Α) την αναπροσαρμογή από την 1η Απριλίου 2024 του νομοθετημένου κατώτατου μισθού για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους όλης της Χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας, χωρίς ηλικιακή διάκριση από εφτακόσια ογδόντα (780) ευρώ σε οκτακόσια τριάντα (830) ευρώ.
Β) την αναπροσαρμογή από την 1η Απριλίου 2024 του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες όλης της Χώρας από τριάντα τέσσερα ευρώ και ογδόντα τέσσερα λεπτά (34,84) ευρώ σε τριάντα επτά ευρώ και επτά λεπτά (37,07).
Είναι η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος από 650 ευρώ που ήταν το 2019, σήμερα φτάνει στα 830 (σε 14μηνη βάση). Αυτό σημαίνει αύξηση 27,7% (+180 ευρώ το μήνα) σε σχέση με το 2019. Άρα 706 ευρώ καθαρά το μήνα.

Σε 12μηνη βάση ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 968 ευρώ το μήνα (+210 ευρώ σε σχέση με το 2019). Άρα σε 824 ευρώ καθαρά το μήνα.
Το χρόνο η αύξηση αυτή ανέρχεται στα 2.218 ευρώ καθαρά, ποσό που ισοδυναμεί με 4 επιπλέον καθαρούς μισθούς στην τσέπη του εργαζόμενου σε σχέση με το 2019 (σε 14μηνη βάση).
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες, δώρα και 13 κατηγορίες επιδομάτων και παροχών, όπως την τακτική επιδότηση ανεργίας, την ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, το ειδικό εποχικό βοήθημα και το επίδομα εργασίας
Οι τέσσερις αυτές αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού. Από το 2019 έως το τέλος του 2024 σωρευτικά ο πληθωρισμός θα είναι 16,5% και η μεταβολή στον κατώτατο μισθό είναι 27,7% σε μικτή και 28,9% σε καθαρή βάση.
Ο μέσος μισθός από το 2019 μέχρι το τέλος του 2023 έχει αυξηθεί 19%. Την ίδια περίοδο σωρευτικά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 13%.
Με τη νέα αυτή αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν κατώτατο μισθό.

Σ. Κουνενάκη Εφραίμογλου: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχή

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αναγκαίο μέτρο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα.

Η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων σαφώς παραμένει στόχος προτεραιότητας για την Πολιτεία.

Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αγωνίζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες, σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.

Χρειάζεται γι’ αυτό να συνδυαστεί με περισσότερα βήματα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, αλλά και συνέχιση των παρεμβάσεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της επίσημης εργασίας, μέσα από φορολογικές, ασφαλιστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών.

Η σταδιακή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, σε διάλογο με την αγορά και σε συνάρτηση με τις δυνατότητες των μικρομεσαίων ειδικά επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη. Παραμένει, όμως, διαρκής η ανάγκη για μια οικονομία περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική, ικανή να υποστηρίζει περισσότερες αλλά και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *